CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Cornelia Turlea Chifu         Ediţia nr. 157 din 06 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

LANSARE DE CARTE: „MOARTEA VÂNEAZĂ ASTĂZI ALTUNDEVA” DE EUGEN DORU POPIN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Spaţiul cultural bănăţean a găzduit în luna mai a acestui an, lansarea volumului de versuri „Moartea vânează astăzi altundeva” apărut la Editura Hestia din Timişoara sub semnătura poetului Eugen Doru Popin, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor din Germania. Cu o prefaţă de Lucian Alexiu şi o postfaţă de Graţiela Benga, cartea are caracter antologic oferindu-ne o selectie din cele unsprezece cărţi ce au văzut lumina tiparului de-a lungul vremii, de la debutul editorial al autorului în anul 1985 şi până în prezent. Titlul volumului face trimitere la poemul cu acelaşi nume din volumul „Scarabeul imperial” apărut la aceeaşi editură Hestia în anul 2010. Paginile de final sunt rezervate referinţelor critice şi datelor despre autor. 
  
Evenimentul din data de 16 mai 2011 a fost organizat de către Biblioteca Municipală Lugoj cu sprijinul cenaclului şi revistei „Banat”, în incinta Teatrului „Traian Grozăvescu” din localitate şi a fost moderat de către Henrieta Szabo şi Dorin Murariu. Au punctat activitatea scriitoricească a autorului şi au făcut referiri asupra noului volum de versuri, personalităţi ale vieţii literare lugojene si timişorene prezente la manifestare: directorul editurii Hestia, criticul literar Lucian Alexiu, criticul literar Constantin Buiciuc, poeta Veronica Balaj, istoricul literar Simion Dănilă, eseistul Cristian Ghinea şi criticul literar Dorin Murariu. 
  
Marti, 17 mai 2011, lansarea s-a desfăşurat la Timişoara sub egida Uniunii Scriitorilor Filiala Timişoara în sala de cenaclu a revistei „Orizont”. Editorul Lucian Alexiu, director al editurii Hestia, a rostit cuvântul de deschidere prezentând activitatea literară şi personalitatea complexă a poetului Eugen Doru Popin. A fost subliniat plurilingvismul scrierilor sale prin publicaţiile în limbile română, germană, italiană şi sârbă; prin traducerile din limbile germană, franceză şi italiană. În continuarea alocuţiunii, cum era şi firesc, domnia sa a făcut prezentarea volumului lansat „Moartea vânează astăzi altundeva”.  
  
Membrii cenaclului, membrii ai Uniunii Scriitorilor Filiala Timişoara, care l-au cunoscut pe Eugen D. Popin încă de la debutul său literar în paginile revistei „Orizont” nr. 36/1982, au întâmpinat cu bucurie şi nostalgie noua prezenţă în ţară a autorului şi aparitia ultimei sale cărţi; autorul fiind stabilit în Germania, dar revenind mereu la matcă, dovedindu-şi apartenenţa atât la literatura română cât si la cea germană. În luările de cuvânt s-au subliniat calităţile scrisului său, calităţi despre care au vorbit: scriitorul Ion Arieşanu, Prof, Dr. Livius Petru Bercea, Prof. Dr. Jivco Milin, Prof. Dr. Gheorghe Secheşan, Dr. Florin Contrea, Ana Pop Sîrbu şi Aurel Turcuş. 
  
Luările de cuvânt au analizat poezia lui E. D. Popin care, prin temele centrale abordate, denotă o permanentă reîntoarcere şi neînstrăinare a poetului de locurile natale. Vorbitorii au scos în evidenţă miza filozofică şi dimensiunea teozofică a acesteia, gingăşia şi tandreţea versurilor şi au considerat-o „un elogiu al cotidianului rupt de banal şi în acelaşi timp o detaşare de el prin autoironie”. A fost apreciat talentul poetului „de a crea imagini în poezie”, îndemânarea cu care abordează discursul poetic modern, virtuozitatea cu care concentrează ideea în poemul scurt. Cu alte cuvinte, evenimentul în sine a subliniat locul şi valoarea scriitorului Eugen D. Popin şi a reuşit să aducă în faţa auditoriului un artist al cuvântului, mereu în căutarea frumosului şi a adevărului. (Anton Palfi). 
  
Prietenii şi foştii colegi de liceu care au ţinut să-i fie alături la acest din urmă „botez literar” i-au dăruit o pastilă de alungat moartea universală:  
  
„A scris carte după carte 
  
Azi, un nou volum lansează. 
  
Moartea nu îl mai vânează, 
  
Va intra-n eternitate! 
  
O parte a evenimentului de la Lugoj poate fi vizionat pe YouTube al adresele: 
  
http://www.youtube.com/watch?v=oDVfejVfPWY 
  
http://www.youtube.com/watch?v=0CD1FK-_Y0o 
  
http://www.youtube.com/user/adrianaweimer 
  
Cornelia TURLEA CHIFU 
  
Timişoara 
  
mai 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
LANSARE DE CARTE: „MOARTEA VÂNEAZĂ ASTĂZI ALTUNDEVA” DE EUGEN DORU POPIN / Cornelia Turlea Chifu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 157, Anul I, 06 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Cornelia Turlea Chifu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Turlea Chifu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!