CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

LANSARE DE CARTE LA BAIA MARE: „CONVORBIRI CU ELITELE” DE ANCA GOJA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Miercuri, 8 iunie, de la ora 14, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu" va avea loc lansarea cărţii „Convorbiri cu elite" de Anca Goja. Pe parcursul a 330 de pagini, volumul cuprinde 65 de interviuri publicate în cotidianul „Graiul Maramureşului", în perioada 2004-2010,.
 
Au fost alese cele mai bune interviuri cu personalităţi culturale realizate de Anca Goja în perioada în care ea a reflectat în „Graiul Maramureşului" evenimentele culturale din Baia Mare şi din judeţ. Se regăsesc, astfel, mărturisiri ale unor artişti plastici şi vizuali, etnologi, filosofi, actori, regizori, critici de film şi de teatru, scriitori, muzicieni şi jurnalişti, fie aceştia personalităţi născute sau trăitoare în Maramureş, fie spirite alese care au avut ocazia să viziteze aceste locuri cu diverse ocazii. Iată câteva nume: Maia Morgenstern, Claudiu Bleonţ, Teodor Dima, Alexandru Ofrim, Andrei Gorzo, Ada Milea, Alex Leo Şerban, Nicolae Balotă, Mihai Ignat, Nicolae Prelipceanu, Eugen Ovidiu Chirovici, Florentin Crihălmeanu, Adam Puslojic, George Vulturescu, Ştefan Hruşcă, Ioan Groşan, Radu Afrim, dar şi maramureşenii Ioan Marchiş, Ion Burnar, Florian Roatiş, Lucian Perţa, Claudiu Pintican, Aurel Dan, Petru Dunca sau Georgeta Iuga. Volumul a apărut la Editura Proema, în colecţia Vox Septentrionis.
 
Iată ce scrie poetul şi jurnalistul Gheorghe Pârja în prefaţa cărţii: „Publicate pe perioada a şase ani în cotidianul «Graiul Maramureşului», dialogurile de faţă conturează un spirit iscoditor, provoacă memoria imediată, care ne ajută să trăim în prezent. Anca Goja a reuşit să contureze semnificativul din întâlnirea cu interlocutorii. Teritoriul din care şi-a ales partenerii este preponderent cel al culturii. De la nume de rezonanţă, cum ar fi scriitorii Nicolae Balotă, Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu ori Adam Puslojic, care pot intimida reporterul, la slujitori de marcă ai teatrului românesc, Anca are inteligenţa de a le pune întrebări incisive pentru a le oferi starea de confort a mărturisirii. Anca nu are complexe. Stârneşte curiozitatea prin întrebări care provoacă biografii, idei, demersuri creatoare. Interlocutorii recapitulează timpul, vorbesc despre prezent ori lansează intuiţii pentru ziua de mâine. La oferă tensiunea îndrăznelii. Gustul libertăţii prin confesiune. Cartea de faţă este o energie a reperelor culturale din ţară, dar şi din Maramureş."
 
Despre autoare
 
Anca Goja s-a născut în Baia Mare, la 3 octombrie 1978. După ce a absolvit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din localitate, a urmat cursurile Secţiei Jurnalistică a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" Cluj Napoca (promoţia 2001). În timpul studenţiei a lucrat la cotidianul „Graiul Maramureşului", la revista studenţească „Altfel" a Secţiei Jurnalistică, editată cu sprijinul organizaţiei guvernamentale americane IREX, la postul de radio Sonic din Cluj, la cotidianul „Monitorul de Cluj" şi la revista clujeană „Adrenalina". Din anul 2002 este angajată a cotidianului „Graiul Maramureşului" din Baia Mare, iar din 2004 scrie despre evenimentele culturale organizate în Baia Mare şi în judeţ. În anul 2009 a publicat volumul „Un jurnalist prin bibliotecă", o culegere de articole despre Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare şi manifestările culturale găzduite de aceasta, publicate, în perioada 2004-2008, în „Graiul Maramureşului”.
 
 
  
Referinţă Bibliografică:
LANSARE DE CARTE LA BAIA MARE: „CONVORBIRI CU ELITELE” DE ANCA GOJA / George Roca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 158, Anul I, 07 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Roca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Roca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!