CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Document >  

La Suceava ar fi putut să apară prima gazetă în limba română din Bucovina
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu două secole în urmă  
  
Două documente, care pot fi consultate în copie la Arhivele Naţionale din Bucureşti, întrucât originalele, în limba germană, se află la Haus-Hof-und Staatsarchiv din Viena, ne semnalează faptul că la Suceava ar fi putut să apară prima gazetă în limba română din Bucovina. 
  
Cu cca. 15 ani înaintea lui Teodor Racoce 
  
Cu cca. 15 ani înaintea lui Teodor Racoce, tălmăcitorul bucovinean care întocmea, în anul 1817, prospectul unei foi periodice în limba română (care n-a mai apărut, dar care a constituit premisa pentru apariţia, în anul 1920, a celei dintâi publicaţii în limba română tipărită la Cernăuţi - „Crestomaticul Românesku sau Adunarea a tot felul de istorii şi alte făptorii scoase din autorii di pe osebite limbi”) (NOTA -1), învăţătorul Ioan Bilevici din Suceava, solicita administraţiei austriece „încuviinţarea editării unui ziar în limba moldovenească”. 
  
Un prim document care păstrează pentru posteritate intenţia lui Ioan Bilevici (Johann Billewicz, cum apare în document ) este un Raport al guvernatorului Galiţiei (NOTA - 2), contele Urmeny, adresat Curţii Imperiale de la Viena (întocmit la Lvov şi datat 26 decembrie 1803), din care aflăm că Bilevici (care a avut o cerere anterioară, dar care a fost respinsă ca urmare a unei ordonanţe ministeriale) a revenit cu o nouă solicitare asemănătoare. 
  
Datoria profesională de dascăl, incompatibilă cu editarea unei gazete 
  
Remarcând „observaţia pe deplin justificată a Administraţiei Ţinutului Bucovina”, cum că „nu i-ar conveni pe deplin datoria profesională a lui Billewicz, ca învăţător, cu editarea unei gazete”, guvernatorul Galiţiei face menţiunea că va aduce la cunoştinţa solicitantului „despre respingerea acestei cereri a sale”. 
  
Totuşi, „preaplecatul conte von Urmeny” (aşa cum semnează el raportul înaintat contelui imperial von Perger) susţine că „un ziar în limba moldovenească ar fi avantajos în considerare”, întrucât „prin aceasta s-ar da importanţă publicării răspândite...a diferitelor dispoziţii legale, citaţii edictuale şi alte învăţături şi înştiinţări, fie din partea politică, fie juridică, iar locuitorilor Bucovinei, care sunt puţin cunoscători ai altor limbi, le-ar putea fi aduse la cunoştinţă în limba lor naţională”. 
  
„Cenzurarea acestui ziar ar putea fi organizată...” 
  
Şi, aşa cum adaugă contele Urmeny, „deoarece cenzurarea acestui ziar ar putea fi organizată de acum înainte şi ar putea fi încredinţată indivizilor aflaţi în Administraţia Ţinutului Bucovinei, care sunt cunoscători ai limbii moldoveneşti”, el cere Excelenţei Sale „ilustrul conte imperial” (Hochgebohrner Reichsgraf) „indicaţia prea înaltă, dacă nu cumva totuşi aş avea voie să dau aprobarea spre aceasta, în caz că s-ar anunţa un alt individ potrivit pentru editarea ziarului în chestiune”. 
  
Încuviinţarea s-ar putea acorda unui alt individ... 
  
Cel de-al doilea document este o „Notă a Curţii Imperiale din Viena” adresată guvernatorului Galiţiei, din data de 13 ianuarie 1804, care întăreşte respingerea cererii învăţătorului Bilevici. 
  
În „Comunicarea către domnul guvernator galiţian” se face precizarea că „lucrurile au să rămână neschimbate” aducându-se şi o...motivaţie: „teama că preocuparea acestuia (se referă la Ioan Bilevici) ca editor al acestui ziar l-ar sustrage prea mult de la datoria sa profesională”. 
  
„Pe de altă parte - consemnează documentul - deoarece Excelenţa voastră găseşte oricum de dorit şi de folos un astfel de ziar în limba moldovenească, la aceasta adăugându-se şi asigurarea că desfacerea acestui ziar ar putea fi încredinţată Administraţiei Ţinutului Bucovina” s-ar putea acorda „această încuviinţare unui alt individ apt de editarea întrebatului ziar”. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
NOTA - 1: „Crestomaticul Românesku sau Adunarea a tot felul de istorii şi alte făptorii scoase din autorii di pe osebite limbi”, care a apărut la Cernăuţi în anul 1920 sub redacţia lui Teodor Racoce (translator al guberniei Galiţia), o culegere de istorioare traduse din limbile antice şi moderne (un fel de almanah, care avea 195 de pagini) este considerat ca fiind primul periodic românesc din Bucovina (Ion N. Oprea - „Bucovina în presa vremii - Cernăuţi 1811 - 2004”, Tipografia Moldova, Iaşi, 2004 - Lucrare editată cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării). 
  
NOTA - 2: La vremea aceea, Bucovina era înglobată, ca cel de-al 19-lea cerc administrativ, în Galiţia. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La Suceava ar fi putut să apară prima gazetă în limba română din Bucovina / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 63, Anul I, 04 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!