CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

La Rucăr-Muscel, un muzeu particular mai puţin cunoscut ! (III)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tipărituri: 
  
Apostol (Bucureşti, 1683); Istoria Imperiului Otoman (4 volume, I-IV) de Dimitrie Cantemir, Paris, 1742; Istoria despre marele Alexandru împărat (Buda, 1810); Întâmplările războiului franţozilor şi întoarcerea de la Moscova (Buda, 1814); Istoria lui Numa Pompiliu, al doilea crai al Romei, tom.I (1820); Ioan Penescu, Cuvânt pentru sfinţirea bisericii Sf.Nicolae din Brăila (Brăila, 1838), Calendar pentru români pe anul 1849; Calendar pentru poporul românesc pe anul 1853, întocmit de George Bariţ; C.D.Aricescu, Lira (Bucureşti, 1857); Gh.Costaforu, Studiu asupra instrucţii publice în unile din satele cele mai înainte de Europa (Bucureşti, 1860); Culegere de tot felul de scrisoare pentru trebuinţa şcoalelor (Bucureşti, 1860; Bucoavnă Moldovenească (Chişinău, 1909); Gramatică românească, Bucureşti, (sec.XIX).  
  
O vitrină este rezervată personalităţilor rucărene: Mihail Lungianu, Victor Slăvescu, Tudor Muşatescu şi Ion Barbu.  
  
În rafturi separate se păstrează câteva piese geologice din colecţia geologului rucărean Radu Muţiu şi câteva materiale de la castrul roman de la Scărişoara (Rucăr). 
  
Foarte interesante sunt schiţele genealogice a 54 de moşi cu descendenţii lor, unele din ele datând cu începere din secolul al XVIII-lea. 
  
Aici se păstrează şi Catagrafia satului Rucăr, din anul !838 cu 375 de familii (xerografiată după oroiginalul de la Arhivele Naţionale din Bucureşti). 
  
Câteva tablouri, picturi şi desene în creion sau peniţă cu imagini şi portrete din Rucăr, donaţii ale creatorilor de artă plastică (Maria Bănică, Maria Drăcea, Marius Popescu, Victorian Stăncescu, Maria Jinga). 
  
Pe rafturi separate se păstrează fotografii ale Crucilor din Rucăr, importante monumente epigrafice construite din piatră de Albeşti, în secolele XVI-XVIII. În final socotesc necesara a reproduce scurte extrase din impresiile consemnate de diferiţi vizitatori ai acestei bogate colecţii a profesorului Gheorghe Pârnuţă, dintr-un caiet intitulat „File de cronică”, alcătuit de poetul şi pictorul I. Popescu, cronicar al Societăţii literare „Relief românesc” şi al cenaclului de arte frumoase „Ion Andreescu”. Membrii cenaclului împreună cu membrii Societăţii profesorilor de muzică şi desen şi-au petrecut vacanţa la Rucăr în vara anului 1980. În câteva conferinţe, profesorul Gh.Pârnuţă le-a vorbit de istoria acestor locuri de străveche vatră istorică, ocazie cu care membrii respectivi i-au dăruit acest caiet. În dedicaţie se scrie: 
  
„Omului modest, înzestrat puternic cu pasiune, înţelepciune şi răbdare pentru cercetare. O filă de cronică Omului în părul căruia strălucesc zăpezile marilor lumini ale Rucărului, dotat cu o istorie proprie, sub fruntea căruia se aprind, se înregistrează şi se păstrează sfintele – izvoare-hrisoave...de la întemeiere, de la Matei Basarab cetire, de luptă ale rucărenilor (semnează membrii societăţii).  
  
„Vizitând aceste muzeu, creat de efortul unui singur om, simt nevoia să-mi exprim marea mea admiraţie pentru istoricul Gh. Pârnuţă...Rucărenii au datoria să-i ridice un monument profesorului dr.Gh. Pârnuţă pentru cinstirea pe care le-o face înaintaşilor pe terenul istoriei...(semneză prof.univ.dr. Nicolae Copoiu).  
  
„Suntem deosebit de onoraţi şi totodată fericiţi să păşim în acest lăcaş al tradiţiilor culturii rucărene, rod al strădaniilor alesului om de carte Gh. .Pârnuţă... Fie ca eforturile şi pasiunea sa de o viaţă să dăinuiască peste timp!” (conf. univ.dr. Mihai Mitu, Universitatea Bucureşti). 
  
„E o realitate ce nu se întâlneşte oriunde, care face cinste nu numai Rucărului, ci românilor în general”( prof.univ.dr. Ion Chelcea). 
  
„Am vizitat această perlă a românilor, minunatul muzeu al prof.dr.Gh. Pârnuţă. Am rămas profund impresionat de adânca şi puternica sa dragoste pentru mioriticul plai rucărean” (Horia Alexandru Dascălu, colabotator R.T.V.). 
  
„Aduc cel mai sincer omagiu creatorului muzeului” (C.Dumitrescu, doctor în ştiinţe juridice). 
  
„Câtă muncă, câte sacrificii, cât pasiune au fost depuse pentru aceste documente, descoperite, adunate şi puse în slujba neamului nostru şi îndeosebi a localnicilor”, scrie prof. Petre Chircea. 
  
„Din veacurile cele de demult, grija înţelepţilor neamului nostru să păstreze cu drag şi să transmită nepoţilor şi strănepoţilor, dovezile noastre de românie şi vitejie...Plaiul Rucărului este însufleţit şi trăieşte în fiecare exponat al acestui muzeu – pasiunea prof.dr.Gh. Pârnuţă, în faţa căruia ne înclinăm ciu admiraţie şi respect” (semnează pionierii din Tabăra Tg.Jiu de la Rucăr).  
  
În concluzie, pentru a parafraza din modesta monografie tipărită de semnatarul acestui articol, în colaborare cu nepoata autorului, prof. Domnica Pestriţu (apărută la editura SEMNE în anul 2000) aşezământul muzeal este „răsplata ostenelii sale de o viaţă întreagă, iar colecţiile şi cărţile scrise de el sunt implicit martori peste ani ai flăcării pe care a întreţinut-o cu cerbicie şi fervoare !”...  
  
De pe colb de cronici, cuvine-se şlefuiri diamantine pentru limpezimea ochiului tânjind întru cunoaşterea trecutului, pentru a pre-veghea viitorul ! Şi pentru a lumina şi curăţa un prezent sporind în speranţă şi înţelepciune. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La Rucăr-Muscel, un muzeu particular mai puţin cunoscut ! (III) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 215, Anul I, 03 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!