CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

La Rucăr-Muscel, un muzeu particular mai puţin cunoscut !( II)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
II. Alte materiale muzeistice cuprind: 
  
1.O colecţie de hărţi vechi din secolele XVI-XVIII în care sunt menţionate localităţile Rucăr şi Câmpulung. 
  
2..Un bogat material documentar se referă la istoria culturii şi învăţământului muscelean şi argeşean. În fotocopii după documente şi manuscrise de la Rhivele Naţionale şi dela Biblioteca Academiei Române este atestată: 
  
a) Existenţa ştiinţei de carte pe meleagurile muscelene în sec.XIV-XVI, îndeosebi la slujitorii vămii domneşti de aici 
  
b) Activitatea culturală desfăşurată în cadrul Mânăstirii Câmpulung. Sunt expuse fotocopii după unele cărţi şi manuscrise, operă a diecilor, grămăticilor şi copiştilor din secolele XVII-XVIII 
  
c) Documente legate de întemeierea Şcolii domneşti din Câmpulung din anul 1669, precum şi cele care atestă existenţa şcolilor din: Bălileşti, întreţinută de preoţii din acest sat, încă din anul 1784; şcoala obştească din Nămăieşti, înfiinţată în anul 1796 din iniţiativa banului Radu Golescu; şcoala de pe lângă Schitul Mărculeşti (Flămânda), existentă pe la finele cec. Al XVIII-lea; vestita Şcoală obştească de la Goleşti, ctitorie a cărturarului boier Dinicu Golescu, cu Înştiinţarea dascălului ei, cărturarul transilvănean Aaron Florian, din anul 1826. 
  
d) Un bogat material documentar priveşte Şcoala naţională din Câmpulung, ale cărei cursuri s-au deschis la începutul anului 1832 sub conducerea distinsului Dimitrie Jianu, viitor revizor al şcolilor din Ţara Românească, profesor al Seminarului din Curtea de Argeş şi prefect al revoluţiei dela 1848, urmat de Ion Brezoianu şi Răducanu Burdeanu, figuri de seamă ale învăţământului românesc. Deosebit de interesante sunt documentele privitoare la activitatea Şcolii normale din Câmpulung din perioada 1838-1848, cu liste de învăţători aisatelor, pregătiţi în această şcoală, cu numele revizorilor de plăşi, care le îndrumau activitatea, cu examele anului şcolar, la care asistau autorităţile judeţului şi ale oraşului, cu premii acordate elevilor silitori şi eliberarea de atestate profesorilor şcolii, pentru stăruinţa depusă la răspândirea ştiinţei de carte la sate. 
  
Interesant este catalogul cărţilor intrate în biblioteca Şcolii normale din Câmpulung alcătuit de profesorul Ion Brezoianu în anul 1846, în careprezintă cărţile pe materii, grupându-le după conţinut. Este probabil, primul catalog de acest fel întocmit în ţara noastră. 
  
Alte documente prezintă şcolile particulare ale oraşului, ca cea de limbă germană, condusă de Carol Kap; de şcolile de limba română conduse de Barbu Marinescu, Ion Spiroiu, Gheorghe Căciulă; de şcolile deschise de Eugenia Lebrun şi de Valcar cu învăţături în limba franceză, precum şi de şcoala de fete de sub conducerea Elenei Cernavodeanu. Bogat reprezentat este învăţământul sătesc din judeţul Muscel după anul 1857, cu învăţătorii pregătiţi pentru cursurle organizate de Procopie Constantinescu, institutorul superior al şcolii şi de revizorul Marin Florentie şi inspectorul Ioan D. Petrescu, fost comisar de propagandă în revoluţia de la 1848 şi cu stagiu în arestul de la închisoarea Văcăreşti. 
  
III. Din materialul ilustrativ din camera de la intrare reţinem: 
  
Un panou cu portrete ale muscelenilor veterani ai Războiului de Independenţă din 1877-1878; 
  
Un panou cu învăţătorii musceleni eroi ai rărboiului Reîntregirii (1916-1918); 
  
Pe un panou intitulat „Răscoala moşnenilor din Rucăr-1911” sunt reproduse fotografii şi fotocopii după articolele apărute în presa vremii prin care s-a protestat împotriva schingiuirii moşnenilor rucăreni răsculaţ, participanţi la revolta izbucnită 4 ani mai devreme în Moldova şi Muntenia (1911); 
  
Într-o vitrină din a doua sală sunt expuse portrete ale oamenilor de cultură şi ştiinţă pe care oraşul Câmpulung şi judeţul Muscel i-a dăruit ţării: Dinicu Golescu, fraţii Ştefan şi Nicoilae Golescu, Nicolae Kretzulescu, C.D.Aricescu, Theodor Aman, Nicolae N.Rucăreanu, Constantin Gogu, Iacovache Constantinescu, Dumitru Măţăoanu, George Mirea, dr. Nanu-Muscel, Dumitru Mirea, Dimitrie Nanu, Ion Tutuc, George Ulieru, Ion Negulici, Ion Barbu(Dan Barbilian), Constantin Baraschi, Nicolae Cernescu, Alexandru Bărcăcilă, Constantin I.Parhon, George Oprescu, Mihail Lungianu, Tudor Muşatescu, Ion C.Petrescu, Iosif Gabrea, Constantin Rădulescu-Codin, Istrate Micescu, Aurel Mareş, Ion Ţicăloiu, Ion Gh.Marinescu, Mihai Tican Romano, N. Gheorghiu, Mihail Vlădescu. De menţionat că Mihail Lungianu, Ion Barbu, Victor Slăvescu şi Tudor Muşatescu se născuseră la Rucăr şi că acesta din urmă a locuit o vreme în casa în care este organizat acest muzeu, unde a şi creat piesa Titanic Vals. 
  
Un alt panou cuprinde casele memoriale în care s-au născut şi au trăit oameni de seamă, precum şi acee în care a fost adăpostit Guvenul provizoriu de la 1848, retras la Rucăr în vederea organizării unei rezistenţe în faţa reacţiunii interne şi/sau externe. O vitrnă este rezervată cu vederi vechi din aceată frumoasă comună, fotografii care reprezintă case vechi, portul rucărean, cu reproduceri după portretele pictorilor Nicolae Grigorescu şi Carol Popp de Szathmary, care şi-a petrecut câteva veri în aceste locuri.  
  
Un dulap separat păstrează câteva manuscrise şi tipărituri vechi, dintre care amintim: Buchiile tălmăcite, un manual alcătuit de dascălul rucărean Neculae Calu, prezent la Rucăr şi învăţând copiii carte la şcoala aflată în chiliile de pe lângă Biserica din partea de nord a satului, ctitorie a lui Gheorghe Rucăreanu; Manuscris slavo-român din sec. Al XVIII-lea; Pomelnic slav din aceeaşi perioadă; Pomelnic românesc din ultimul sfert de veac XVIII; un alt Pomelnic al bisericii din anul 1826; Un Miscelaneu, scris de dascălul Neculae Calu, care cuprinde o poveste intitulată „Când s-a pricinuit mintea cu norocul şi au biruit mintea” şi „Despre vămi” şi „Istoria bisericească”, manuscrise de la finele sec. al XVIII-lea cu semnătura lui Petre Aninoşanu; carte de semne (Treptenic), manuscris aparţinând lui Constantin Aninoşanu, tatăl lui Petre Aninoşanu, talentat caligraf. Un alt manuscris de 15 file, o Cronologie alcătuită de Petre Aninoşanu între 1842-1848 „după hrisoave şi Letopiseţul Ţării Româneşti” şi care cuprinde anii 1290-1802; Manuscrisul românesc; o Oraţie de nuntă (2 pagini) scrisă în 17 august 1839, precum şi o poezie populară (20 versuri) scrisă caligrafic cu litere chirilice.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La Rucăr-Muscel, un muzeu particular mai puţin cunoscut !( II) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 214, Anul I, 02 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!