CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

LA PÂRNAIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Singur la părinţi şi alintat în consecinţă cu asupră de măsură, Dio nu spera nici pe departe să ajungă vreodată taman aici : la pârnaie. Loc de pierzanie. Ultima treaptă în drumul spre iad.  

Însă norocul nu şi-l face omul, asta-i ştiut şi răs-ştiut. Iar dacă încearcă cumva să şi-l facă singur, folosind nu ambele, ci doar unul dintre braţe, şi pe ăla cât se poate de stângaci, atunci e cât se poate de clar: reuşita este mai mult decât sigură! Este obligatorie.  

Proaspăt absolvent al Facultăţii de Litere, dar fără patalamaua în cauză, Dio s-a lăsat propulsat de caruselul întâmplărilor revoluţionare (pe care le trăia cu sufletul pe faţă!) : hăt în foncţia de derector : la şcoala din satul natal!  

Toate bune şi frumoase până la caracterul său : moale şi ductil ca un boţ de zăpadă! Şi , uite-aşa : un fulg azi, un fulg mâine ; un pahar de-aici, unul de colea, Dio a ajuns prietenul tuturor consătenilor : omul lor de bază. Am putea zice, fără să mai inducem pe nimeni în eroare, salvatorul lor de fiecare zi!  

Avea cineva vreo problemă cu vreunul din organele statului de drept, prima treaptă era Dio! Care Dio îi aranja problema în catapulta poştală şi ţuşti pe biroul organului cu pricina!  

Şi uite-aşa din treaptă-n treaptă, democraţia se infiltra, încet şi sigur , în viaţa la ţară.  

Cât despre deja celebra singurătate a lui Dio, se retrăsese şi ea , ca orice organ depăşit, undeva la marginea satului. În locul cunoscut şi numit de toată suflarea satului -hârtop. Se plângea de ceva anume acea singurătate. N-aş putea să vă spun mai multe, deoarece nu prea o cunosc şi nici nu mă interesează în vreu fel sau altul.  

Pe mine altceva mă frământă: unde-şi face veacul justiţia, domnilor ? Pe ce coclauri hălăduieşte ? Cu cine se tot întinde , de n-o mai zăreşte niciun sărman?  

 

Costel Zăgan, DEŞERTUL DE CATIFEA (145)  

Referinţă Bibliografică:
LA PÂRNAIE / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1134, Anul IV, 07 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!