CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Jurnalul sefei mele
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Delia STĂNILOIU  
 
Jurnalul sefei mele, autor Helene Pflitsch  
 
Sau...undeva, cîndva...o femeie...  
 
Zilele acestea, am intrat în posesia online a romanului în curs de apariţie „Jurnalul şefei mele” autor Helene Pflitsch, roman pe care l-am citit în două nopţi şi asta nu pentru că mă zorea cineva, ci pentru că nu m-am putut dezlipi de text.  
 
O cunoscusem pe Helene într-o reţea literară unde posta capitole din primul roman „Dezrădăcinare sau Un nou început”.  
 
Fusese o revelaţie pentru mine. De multă vreme nu mai citisem o proză care să mă captiveze atît. Apoi am intrat în posesia roamnului pe care l-am devorat pur şi simplu.  
 
Pusesem atunci interesul pentru lectură pe seama întîmplărilor captivante prin care trecuse eroina, era vorba de soarta unei femei românce plecate la muncă în Germania, impactul pe care-l avusese cu ţara în care lucra, cu oamenii... lucruri noi şi grele pentru ea, la care le făcuse faţă cu eforturi mari, de care nici nu credea că va fi în stare.  
 
Mesajul romanului era clar. Eroina emblematică de altfel, căci ea se identifica cu toate femeile din lume, avea nevoie de stabilitate; a luptat pentru asta şi a reuşit să şi-o creeze.  
 
Dar iată că am citit şi al doilea roman şi interesul a rămas la fel de mare, în ciuda faptului că de data aceasta subiectul şi întămplările sunt cît se poate de obijnuite.  
 
Acţiunea se petrece în România de după revoluţie, într-o organizaţie sindicală (fapt ce reiese în evidenţă abia în a doua parte a romanului), unde o delegaţie pleacă în interes de serviciu la Ierusalim. Printre membrii delegaţiei se află şi eroina noastră care nici măcar nume nu are. Şi de ce ar avea? Este o femeie şi atît.  
 
Vizita şi întîmplările sunt descrise magistral de aşa manieră că te face să te simţi în mijlocul evenimentelor şi să vezi aevea locurile pe unde trece ea.  
 
Dacă în primul roman, femeia avea nevoie de stabilitate în viaţă, aici mesajul este că, orice femeie are visceral nevoie de dragoste.  
 
Eroina noastră în timpul acestei vizite iese dintr-o dragoste unde în loc de doi fusese doar unu, adică ea, cu speranţele ei, şi tocmai intră într-o alta lăsîndu-ne cu ideea că de data aceasta este una adevărată.  
 
Lectura este plăcută, bine închegată cu fraze scurte dar penetrante. Trecerea de la relatarea realităţii la gîndurile autoarei şi vis se face lin, pe nesimţite, cu o măiestrie care te transpune în miezul povestirii, la un momentdat confundîndu-te cu autoarea. Nu pot să nu remarc o scenă de dragoste descrisă cu un talent evident, care nu putea fi descrisă atît de frumos, decît de o femeie care a trăit-o. Deşi are implicit şi descrieri despre sex, nu este deloc vulgară.  
 
Pentru mine, romanul a fost o încântare şi abia aştept momentul cînd îl voi ţine în mînă. Am înţeles citindu-l, că autoarea are un extraordinar talent de a face din lucrurile obijnuite evenimente care te ţin cu sufletul la gură, folositd cuvinte simple.  
 
Vă recomand cu căldură să-l citiţi şi veţi vedea cîtă dreptate am avut.  
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=m13ffQtzkNg  
 
Referinţă Bibliografică:
Jurnalul sefei mele / Helene Pflitsch : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 968, Anul III, 25 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Helene Pflitsch : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Helene Pflitsch
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!