CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Jurnal de gânduri zdrenţuite...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Numai oamenii mari scriu jurnale. Aiurea, de unde-ar mai şti gloata ce simte unul de-al ei !? Râs şi plâns în firida nedilematică în care m-am băgat singur. Plecând de la premise serioase, am ajuns să înghit (şi să emit !) cu nemiluita platitudini. Cineva, poate, va răscoli şi va da de gulgoaie. Dacă nu, nu-i bai ! Altitudinea este apanajul celor carora le înfloreşte în zori urdorile şi le lăcrimează liniştea mascată a nopţilor frenetice şi bântuite de fantasme. Capul şi şteapul sunt motoarele benzii rulante tocite pe care alunecă, încă silenţios, destinele personajelor care suntem cei mai mulţi dintre noi.. Pe o altă cale rulantă, autostrada, se întâlnesc şi se ciocnesc marile spirite, destine şi idei, în timp ce pe bordură marşează, se scurtcicuitează sau se petrec valeţii proscrişi şi confuzi ai clipelor ratate, ideilor tâmpe. Aici, rar câte-o idee mai potenţează banalul, pana searbădă lâncezeşte şi stăruie în absenţă, prezenţa reflecţiei profunde şi aşezate este înlocuită de chilipirul pripelii, de presiunea zvonului contravenţional sau adulterin, de teroarea posibilei abjecţii, de altercaţia circumscrisă radio-şanţului. La fiecare întâmplare, în spate, se află o insignifiantă povestire, o măruntă cârpeală de fapte şi gânduri, în ce însăilez resimt nevoia unor explicaţii pe care le datorez cititorului, până la urmă şi mie însumi, pentru a demonstra că mă anim, mă minunez şi că nu rareori mă...prostesc ! 
  
Chiar dacă eventualii cititori vor fi miraţi de amănuntele topografice ale locuinţei leichii Maria, le-am considerat trebuincioase în economia prozei - pentru a putea înţelege natura şi obiectul vrajbei ce vor fi erupt în Pătura ! La fel, nevoia construcţiei premisei naraţiunii – prin apelul la adevăruri ştiute dar pe care se întemeiază întregul edificiu al relaţiilor din lumea rurală (şi nu numai !) îmi va fi, prin bunăvoinţa aceloraşi cititori, înţeleasă şi scuzabilă. Aşadar, binele tău este şi binele celorlalţi şi reciproca nu este doar un truism ci decurge din acest registru axiomatic al înţelepciunii şi concordiei omeneşti. Deşi Creatorul a folosit acelaşi material (ţărâna) însufleţindu- l (prin suflare de viaţă ) ulterior l-a abandonat, nu înainte de a-l programa (conform recomandării exprese descurcă-te singur ! ) iar pentru a-i desăvârşi propria ardere internă Îi anexează ca reper şi cip propriul model care, prin evoluţie singulară şi credinţă să ducă, în final, la configurarea a ceea ce numim om.  
  
Fiara din noi pândeşte momentul pentru a ieşi la atac, răutatea sanguinară este canalizată împotriva a orice nu convine, mai ales în momente de criză, când se strecoară tiptil în afară pentru a începe circul, a sări la bergata întâiului opozant întâlnit. Războaiele, alte zdruncinături şi lucruri prăpăstioase sunt prilejuri nimerite care schimbă firea, dezechilibrează şi anesteziază bunătatea şi simplitatea, lucrurile bune se amestecă cu cele rele. În aceste fel cântarul sufletului alunecă în jos, gramajul nu mai contează la plus ci numai la minus (nu mai las eu, ci mai pune sau dă tu !), se înmulţesc reproşurile, anumite nevoi altădată în stare pur opţională devin înverşunări sadea şi neiertătoare, aluviunile şi deversările neuronale obturează circulaţia arterială la etajul superior al construcţiei umane, se transormă în pată şi asta când ni se pune... 
  
* 
  
Mein Kampf-ul lui Hitler este excelenţa patetică şi patriotardă a unei unei extrovertiri capabile de adâncimi de analiză, eseu politic şi doctrinar !? 
  
Hitler, etiologia unor erori subliminale. Greu de admis. De explicat logic şi într-un crescendo de acreditări şi reprezentări care să construiască motivaţia acţiunii sale politice de mai târziu. Sanguinară, vitriolanţa sa istorică este întemeiată iniţial pe deriziuni de format ale recipientelor interetnice din spaţiul german, pe alchimia unor virtuozităţi şi superiorităţi ariene nedemonstrate, pe căşunări misticoide cu target sionist şi reviziuni fără fundament moral şi uman. Cât acestea au fost exprimate inside, maliţia şi persiflarea erau suportabile şi păsuibile, când s-au extins ulterior la scară europeană s-au transformat în revendicări teritoriale, militare şi politice periculoase. Al III-lea Reich urma să fie rezultatul firesc al dorinţei de expansiune, pentru a repune în drepturi ( !) o naţiune cu veleităţii imperiale, sădite cu sârg şi încăpăţânare în fiecare german încă de pe timpul Sfântului imperiu roman de naţiune germană.  
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Jurnal de gânduri zdrenţuite... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 221, Anul I, 09 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!