CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

jurnal cu capul in jos
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Jurnal cu capul în jos 
  
CĂLĂTOR PRIN ŢARA MEA 
  
* Evreul ungur când s-a văzut preşedinte s-a făcut nazist. Ştim un caz. Plus că beţia puterii l-a împins la o relaţie de harţă. 
  
* Mă fulgeră mesajul nu întotdeauna inspirat literar, dar mereu purtător de emoţii. 
  
* În România de azi numai un răuvoitor mai poate nega existenţa unor forme de nostalgie după deceniile ''comuniste''. 
  
* A fost odată ca niciodată, pe vremea când exportam piersici şi struguri, o ţară frumoasă şi mândră. 
  
* Până şi castelul spaniol l-am găsit îngropat într-o carte lichidă, vierzuie. 
  
* Patronul boiereşte, însă proştii plăteşte. 
  
* Nu uitaţi că Jacques Brel spune: ''Umorul este cea mai sănătoasă formă a lucidităţii''. 
  
* Fiecare clipă naşte un fraier. Totul e să-l găseşti. Vorbă americană perfect valabilă pe meleagurile dâmboviţene. 
  
* Cea mai nasoală e minciuna prin omisiune. 
  
* Boss-ul e un ţăran mic şi slab, cxu părul alb, bronzat, cu ceafa ridată în romburi şi hexagoane, ce seamănă cu crăpăturile noroiului uscat. 
  
* Omenet whitmanian adunat: democraţi şi deformaţi, profitori şi laureaţi, complici la şi speriaţi de. 
  
* Nici nu ştiu ce e mai grav, faptul că 2011 e un an prelectoral sau că e anul dinaintea sfârşitului lumii, după mayaşi. 
  
* Viaţa noastră cotidiană pendulează între ridicol şi convulsie, între mârlănie şi delir. Suntem cu toţii vinovaţi şi cu toţii victime. 
  
* Sunt prea mulţi şefii care ştiu cât de mult se consumă o femeie acasă, la birou, pe birou şi sub birou. 
  
* Noaptea trecută s-a spart laboratorul antidoping. S-a furat urină care conţinea sibutramină şi amfetamine în valoare de sute de mii de lei. 
  
* Zeci de nemulţumiţi îşi trec dupoă-amiezile sprijiniţi de mesele cârciumilor din piaţă. La noi, cârcoteala e încă de bon-ton. Printr-o simplă ridicare din sprâncene se găseşte rapid nod în papură. 
  
* Spun unii că în România s-au încurcat valorile şi s-a ajuns la o întindere excesivă a limitelor toleranţei, de ochii unei Europe care nici măcar nu ne-a cerut aşa ceva. 
  
* ''Falimentul naţional'' al României este o isterie ce a devenit autoîntreţinută. 
  
* Lorca spunea că'' o piesă este un poem care se ridică în picioare''. 
  
* A scrie înseamnă actul de a asculta. Ce anume ascult? Asta nu ştiu. 
  
* În uniforma lor de vară, cu pantalonii până în gât, tătăiţii de la oraş stau printre noi vreo 10-15 ani. Priviţi-i. 
  
* Nu toate meseriile pot fi reduse, cum spunea cândva academicianul Grigore Moisil, la numărul de ''ore-cur'' petrecute la birou. E nevoie şi de ''ore-cap'', greu cuantificabile. 
  
* Mi-e dor de domnul acela cu căciulă de miel al cărui nume nu poate fi pronunţat pentru că, între timp, a devenit marcă înregistrată, după ce a fugit cu elicopterul. 
  
* Nu ştiu dacă creştin-democraţia mai poate fi revigorată, având în vedere sfârşitul ei în Italia, odată cu dispariţia lui Aldo Moro, precum şi regresul ei în Germania. 
  
* Un arab din secolul al VII-lea, Ali bin abi Taleb, era mai înţelept decât noi: '' Nici o izolare- spunea el- nu e mai jalnică decât cea produsă de închipuire''. 
  
* S-a ajuns prea departe cu amatorismul pe micul ecran. Vezi prestaţia saltimbancului nevinovat Dani Oţil. 
  
* Am pierdut cinci minute din mine. Răgazul meu pe ziua aceea de duminică. Un moment în care nu eram cu ochii pe mine. 
  
* Este un semn al vremurilor noastre şi, cred eu, un semn destul de neliniştitor faptul că ne plictisim din ce în ce mai în puţin. Recunosc, parafrază după Valery. 
  
* Miroase urât, duminica, la biserică. Tămâia se luptă eroic să pună capac suportabil. 
  
* Contrastul între spoiala de import şi sinele naţional completează vizual spectacolul olfactiv. 
  
* Maladia cunoscută popular ca ''băşcălită'' sau ''numipasoză'' şi sub alte denumiri regionale este deosebit de contagioasă. Simptome: o lipsă generală de interes faţă de viitorul personal şi colectiv. Individul nu se mai recunoaşte pe sine ca parte a întregului, rolul său de celulă activă în organism este refuzat, neglijat şi, deci, neglijabil. 
  
* Elevimea şi studenţimea nu mai au valori, nu mai cred în nimic, nu mai au idealuri, dispreţuiesc cultura, se refugiază în lumea virtaulă a Internetului, vorbesc din butoaie o limbă stâlcită şi nu mai ştiu să pronunţe cuvintele. 
  
* ''Cea mai rea întorsătură de situaţie nu poate fi niciodată plănuită pentru că se întâmplă, întotdeauna, dintr-o coincidenţă'', scrie undeva Durrenmat, maestrul teatrului epic, adică maestrul genului dramatic care exclude iluzia şi refuză jocul părerilor sau al speculaţiilor. 
  
* Pute rău. Mai peste tot. În cele mai neaşteptate locuri. În cele mai ascunse unghere. Plus că mnesajul clar pentru cumpărătorul unui produs este ''ia-l odată, boule, că de mâine nu-l mai putem vinde''. 
  
* Cei doi ''nea'', cel mic şi cel mare, se ţin după noi, fiecare cu mersul lui caracteristic. Unul rapid şi direct, celălalt agale şi bălăbănit, ca două personaje de desene animate care se completează reciproc. Şi la momentul oportun, apare şi un ''bre''. 
  
* Neîncrederea a pus stăpânire pe un popor care până mai ieri arăta lumii întregi inventivitate, poezie, creativitate, poporul lui Brâncuşi, Eminescu, Coandă şi Iorga. 
  
* S-a dizolvat încet-încet, într-o luciditate mai curând amară, o specie de entuziasm pe care după '89, l-am împărtăşit şi eu. Stăm sub steaua sumbră a unei ratări istorice, a unei ''moşteniri de nenoroc'', cum spune undeva Iorga, într-o pagină de călătorie prin Haţeg.  
  
* Victimele lehamitei plimbă peste lume o privire obturată de cataractă. Nu se poate trăi pe bază de suspin. Lehamitea nu e un leac, o ieşire onorabilă. Preferabil ar fi un acces de iritare vitală, un scurt moment de furie trezitoare. Întâi împotriva propriei noastre netrebnicii. Apoi împotriva lehamitei înseşi. Aflu din dicţionare că ''lehamitea'' e un cuvânt de provenienţă bulgărească (liha-mi-ti, ''mi-e silă, m-am, săturat''). Cert este că nu era musai să ne blocăm într-o lamentaţie. 
  
* Sunt convins că a fi bun scriitor înseamnă să încerci să nu faci compromisuri. 
  
Cu plecăciune, 
  
Pompiliu COMŞA 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
jurnal cu capul in jos / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 210, Anul I, 29 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!