CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Maria Diana Popescu         Ediţia nr. 97 din 07 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Jocurile olimipice - vernisaj cu afise si echipament sportiv
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 


Grafica - Ion Măldărescu

Recent a fost aprinsă flacăra olimpică, marcând startul celei de-a XXI-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă, Vancouver 2010. Respectând tradiţia, localitatea Olympia, din Grecia, devenită simbol şi centru de greutate, a dat startul festivităţii de aprindere a flăcării competiţiei mondiale care a făcut istorie. Mai multe preotese alte templului zeiţei Hera au închinat omagii atât zeiţei patroane a templului, cât şi zeului soarelui, Apollo. Flacăra olimpică aprinsă direct de la razele soarelui cu ajutorul unei oglinzi parabolice cu mare putere de concentrare, a fost purtată prin alergare de către un sportiv desemnat până la primul popas, localitatea Pyrgos. De aici, s-a îndreaptat către Atena, unde s-a oficializat ceremonia de înmânare către membrii organizatori ai ţării care găzduieşte ediţia Jocurilor Olimpice, urmându-şi drumul până la destinaţia finală, localitatea selectată, anul aceasta, Vancouver, Canada, unde au fost aşteptaţi, la un spectacol grandios, cu peste şaizeci de mii de oameni.  
Joi, 11 februarie 2010, cu o zi înainte de deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea s-a consumat un eveniment inedit, în fapt vernisajul expoziţiei de afişe şi fotografii ale Jocurilor Olimpice de Vară şi de Iarnă, de-a lungul anilor cu includerea contribuţiei sportivilor vâlceni la reprezentarea României la Jocurile Olimpice. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut profesoarei Augustina-Sanda Constantinescu, directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, în compania profesorului universitar dr. Alexandru Popescu Mihăeşti. Iniţiatorul, organizatorul şi moderatorul originalei manifestări a fost profesorul drd. Nicolae Dinescu de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Spiru Haret”, Râmnicu-Vâlcea, directorul Academiei Olimpice Române, Filiala Vâlcea.  
Inedita şi originala expoziţie cu afişe şi obiecte personale aflate în proprietatea profesorului Nicolae Dinescu s-a dorit a fi o trecere în revistă a Jocurilor Olimpice, de la începuturi şi până la ultima ediţie VANCOUVER 2010, asociată cu particularizarea contribuţiei sportivilor vâlceni la aceste mari întreceri sportive. Obiecte şi echipamente cu mare valoare sportiv-istorică, purtate la vremea respectivă de participanţi au fost arătate participanţilor la întâlnire: bobul cunstruit manual la Râmnicu Vâlcea, cu care tinerii şi entuziaştii sportivi vâlceni Gogu Arsenie şi Tită Rădulescu au concurat la prima ediţie de la Chamonix, în anul 1924 (pe cheltuială proprie); perechea de patine cu care multipla campioană naţională şi balcanică, Madi Marotineanu a concurat la Jocurile Olimpice de iarnă, în anii 1948 şi 1956; perechea de schiuri cu care sportiva de acum şaptezeci de ani, Viorica Köpetti a schiat la Jocurile Olimpice; sania cu care a concurat şi a câştigat medalia de aur, Sanda Toma, la primul concurs naţional din anul 1970; suportul Torţei Olimpice care a străbătut meleagurile vâlcene, în drum spre Jocurile Olimpice de la München, în anul 1972, mascote ale olimpiadelor şi numeroase alte obiecte. Zecile de afişe originale, reprezentând ediţiile trecute ale acestor întreceri de elită au încântat privirile participanţilor. Vorbind în acest mod despre un act de sincronizare a realităţii sportului de performanţă într-un orbis al miezului olimpic şi cultural românesc, prelegerea profesorului drd. Nicolae Dinescu, inculcînd pe lîngă temei şi sinteza unor puncte de vedere importante, a ţinut de conştientizarea promovării valorilor în toate domeniile, stîlpul de afirmaţie al domniei sale fiind întărit măiestrit de expoziţia sus-aminită.  
Îl socotim responsabil în sensul reuşitei manifestării pe excepţionalului profesor Nicolae Dinescu, aparţinător al unei frumoase familii de spirit, fost arbitru internaţional de fotbal, animator, iniţiator şi organizator al unui număr impresionant de manifestări sportive şi culturale. Pasionat de tot ceea ce înseamnă viaţa cetăţii, Nicolae Dinescu este un binecunoscut realizator de atractive şi apreciate emisiuni de televiziune. Prin spiritul viu şi neastâmpărul său molipsitor uimeşte pe toţi cei ce-l cunosc şi îl apreciază. În anul 2005 a creat, la Râmnicu Vâlcea, Filiala ACADEMIEI OLIMPICE ROMÂNE al cărei director este şi în prezent. Modul în care s-a desfăşurat acest dilog cultural al olimpismului vâlcean confirmă faptul ca la nivelul cetăţii, intenţia manifestă şi competentă a acestui reprezentant de aur al sportului internaţional, profesorul drd. Nicolae Dinescu, dă oraşului şi Academiei Olimpice, Filiala Vâlcea, înfăţişarea firesc competitoare din punt de vedere profesional, artistic, cultural, ca finalităţi ale programului de pregătire a sudenţilor. Academia Olimpică Română, Filiala Vâlcea, aflată sub semnul competiţiei, al ordinii, seriozităţii şi al civilizaţiei şi-a cîştigat, prin contribuţia domniei sale, un loc aparte în contemporaneitatea învăţământului şi a sportului românesc.  
Manifestarea vine să proiecteze în conştiinţa prezentului contribuţia generaţiilor de performeri la olimpismul românesc, ca „gest” necesar evaluării periodice a fenomenului. Pentru că lumea agitată a prezentului, se înnoieşte, an de an, cu o generaţie matură şi serioasă de sportivi, care se pregătesc la Academia Olimpică Română, Filiala Vâlcea, sportul însemnînd înainte de toate o educaţie culturală. Din aceste frumoase şi utile impresii culese, din ceea ce am văzut ca parte a tezaurului personal adăpostit de Nicolae Dinescu, din cele nemărginite ale perspectivei pe care o crează instituţia condusă de domnia sa, se alcătuieşte imaginea oraşului cultural vâlcean, care trăieşte în ritmurile impetuoase ale competiţei moderne.
 
Maria Diana Popescu, Agero
Ion Măldărescu, Agero
www.agero-stuttgart.de  
 
Referinţă Bibliografică:
Jocurile olimipice - vernisaj cu afise si echipament sportiv / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 97, Anul I, 07 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!