CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

JAPONIA, MISTER ŞI FASCINAŢIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sărbători şi festivaluri tradiţionale japoneze.  

Ador sărbătorile japoneze..., atât pe cele shintoiste cât şi pe cele buddhiste, deoarece, în fiecare dintre ele, regăsesc simboluri asemănătoare cu obiceiurile şi tradiţiile româneşti.  

Tradiţia şi obiceiurile unui popor îi conferă acestuia perenitatea, trăinicia, migala, tenacitatea şi certitudinea împlinirii destinului său. Ele mai reprezintă şi firul roşu ce leagăprezentul de trecut, asigurând continuitatea peste generaţii dar şi atestarea clară a existenţei lui pe pământ. Niponii desemnează festivitatea sau sărbătoarea prin cuvântul japonez „matsuri”. Ca urmare, aceste „matsuri”, slăvesc viaţa şi deschid noi perspective tinerelor generaţii de receptare a misterului, oferind şansă vieţii de a se manifesta liber şi spontan.  

Japonezii sunt la fel de puri şi de simpli în manifestări precum ţăranii de pe vremea copilăriei mele. Sărbătorile lor te transpun într-o lume magică unde, în loc de „strigoi” şi „fantome”, sunt “kami”, fiinţe la fel de supranaturale precum „fantomele” şi “vampirii” noştri ce stau la baza multor poveşti populare. Participând la aceste sărbători, redevii copil, te bucuri şi împărtăşeşti bucuria cu cei din jur, comunicând prin zâmbete, priviri calde şi exclamaţii de uimire…  

Japonia este o ţară cu patru anotimpuri, iar sărbătorile anuale sunt asociate cu schimbarea lor. Japonia are treisprezece sărbători naţionale, ultima dintr-un an calendaristic fiind cea care celebrează ziua de naştere a împăratului (23 decembrie); în plus, există şi festivaluri regionale.  

 

 

Festivalurile de iarnă:  

- Emperor's Birthday pe 23 dec.-Akihito,1933  

- Christmas day pe 25 dec.  

- Sărbătoarea Anului Nou între 31dec-1 ian.  

- Seijin no Hi-Majoratul pe 20 ianuarie.  

Festivalurile de primăvară:  

- Sărbătoarea Setsubun pe 3 feb.  

- Hinamatsuri (sărbătoarea fetiţelor) pe 3 mart.  

- Ziua lui Buddha pe 8 aprilie  

- Sakura Matsuri şi Japan Golden Week pe 29 aprilie-5 mai  

Festivalurile de vară:  

- Festivalul Tanabatape 7 iulie  

- Tanabata în Asakusa pe 7 iulie  

- Festivalul Bon pe 13 iulie  

- Festivalul Gion: între 17 si 24 iulie  

Festivalurile de toamnă:  

- Festivalul Crizantemelor pe 9 septembrie.  

- Jidai Matsuri pe 22 octombrie.  

- Shichi-Go-San pe15 nov.  

 

Sărbători împrumutate:  

 

- Valentine’s day - Ziua Îndrăgostiţilor, pe 14 februarie.  

- White Day-Ziua Albă, pe 14 martie.  

 

Ordinea în care le voi descrie va fi în funcţie de călătorii, de anotimpul în care voi fi fost în Japonia ca spectator ce s-a bucurat, în direct, de aceste festivaluri ale bucuriei, în care se împletesc, într-o sublimă armonie, dansul, muzica, ritualurile vechi, respectul pentru strămoşi şi natură, credinţa, entuziasmul, ritmul, energia, comunicarea şi sincronizarea…  

Referinţă Bibliografică:
JAPONIA, MISTER ŞI FASCINAŢIE / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 792, Anul III, 02 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!