CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1110 din 14 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Ivan Patzaichin. Poemul nescris al Lacului Lebedelor
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

În plină iarnă, ca nişte smocuri albe, plutesc pe oglinda liliachie a lacurilor şi ghiolurilor, stoluri de lebede. Când apele sunt încătuşate sub platoşa de gheaţă, alunecă, se rostogolesc şi plonjează în copcile făcute de pescari. Sunt ca iubitele, albe ca marmura, calde, mlădioase, moi ca mătasea, alunecînd din braţe, sunt elegante ca balerinele topite în îmbrăţişări. Nimic nu seamănă în splendoare cu lebedele care atunci când plutesc pe unde, pare că începe un bal princiar cu răpitoarele inimilor, frumoasele şi cochetele domnişoare şi doamne ale înaltei societăţi, valsând în saloanele castelurilor cu geamuri de cristal şi draperii de catifea cu şnururi şi canafi de mătase, brodate cu fireturi de aur, cu înalte coloane de marmură şi lungi mese pline cu porţelanuri, cristale, argintării şi cupe de aur... Florile, lumânările, orchestrele, parfumurile, valsurile, tangourile, poeziile, iubirile, suferinţele din iubire, trădările, credinţa, infidelitatea, amantele zugrăvite în tablourile saloanelor regale coboară pe lacul cu lebede Le asemănăm şi cu escadrilele de avioane acrobatice explodând pe cerul de ametist, scânteietor ca sticla în soare, ori cu flotilele de caiace pe lacuri, în iureşul sportiv, la Olimpiade!  

Nu puteam cunoaşte sportul nautic şi nici nu-l puteam iubi, dacă nu admiram cu ani în urmă şi azi, pe cel ce a plesnit apa cu pagaia care avea un praf de puşcă ce arunca asemenea glonţului năprasnic din ţeavă, barca sa!  

Priviţi lacul plin de bărci pescăreşti, dar mai cu seamă de ambarcaţiuni sportive, şi spuneţi daca nu par lebede, pe oglindele îngheţate, priviţi prinţesele regatelor şi spuneţi dacă nu par lebedele iubirii, topiţi-vă în iubiri furtunoase şi spuneţi dacă nu sunt ca baletul lebedelor, citiţi  

storia sportivă a lui Ivan Patzaichin şi spuneţi dacă nu pare poemul nescris al Lacului Lebedelor!...  

Ivan Patzaichin este unul dintre sportivii lumii care exemplifică faptul că, la fel ca lacrimile, transpiraţia de la muncă nu se desprinde îngheţată de pe faţă, ci numai retopită, din nou prin lacrimi, din nou prin muncă!  

Fostul canoist român, lipovean, născut la Mila 23, în comuna Crişan, judeţul Tulcea, este cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, din 1968, 1972, 1980, 1984 şi triplu laureat cu argint. Cariera sa sportivă a început la Clubul Dinamo, recomandat fiind de consătenii săi, campioni mondiali, în urmă cu un an, la kaiac-canoe.  

Nu mai puţin de patruzeci şi trei de ani a activat Ivan Patzaichin la Clubul Dinamo, dintre care optsprezece a fost sportiv, iar douăzeci şi cingi, antrenor. A participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară de la Mexico (1968), München (1972), Montreal (1976), Moscova (1980), Los Angeles (1984).  

A câştigat 22 de titluri la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale: Copenhaga (1970), Belgrad (1971, 1975, 1978 şi 1982), Tampere (1973 şi 1983), Mexico (1974), Sofia (1977), Duisburg (1979), Nottingham (1981). A cucerit 9 medalii de aur (C-1 1000 m: 1973, 1977; C-1 10000 m: 1978, C-2 500 m: 1979, C-2 1000 m: 1970, 1981, 1983; C-2 10000 m: 1982), 4 medalii de argint (C-1 1000 m: 1975, C-2 1000 m: 1971, C-2 10000 m: 1981, 1983) şi 9 medalii de bronz (C-1 500 m: 1971, 1973, 1974; C-1 1000 m: 1974, 1978, 1979; C-1 10000 m: 1974, 1977, 1979). A câştigat o singură medalie de aur la C2-1000m la Campionatele Europene din 1969 de la Moscova, după această ediţie Campionatele Europene fiind suspendate până în anul 1997.  

Abnegaţia neegală cu a nimănui dintre sportivii canoişti a rămas de referinţă printr-o cursă senzaţională când, deşi i s-a rupt pagaia, nu a renunţat la competiţie şi a vâslit în aceste condiţii, până la finiş. S-a întâmplat la o cursă de calificări în proba de C1 1000 m, când, după start, pagaia lui a cedat. Regulamentul permitea oprirea cursei în atare situaţii, înainte de trecerea liniei de 25 de metri. Dar arbitrii nu au observat semnalarea făcută de Ivan Patzaichin, iar românul şi-a continuat cursa cu un rest de pagaie, şi a trecut linia de sosire, după trei minute de penultimul concurent, în aplauzele publicului. A fost declarat descalificat prin abandon, în pofida regulamentului care nu prevedea un barem de timp în care să se desfăşoare proba. În urma contestaţiilor făcute, însă, de către oficialii români, Ivan Patzaichin a fost admis la recalificări, şi a trecut cu succes de această dată în preliminarii, câştigând de o manieră categorică atât semifinala cât şi finala.  

Ardoarea, munca, talentul sunt valenţele sportive care i-au adus lui Ivan Patzaichin succese deosebite, distincţii, medalii, premii pe măsură. Din anul 1968 este Maestru Emerit al Sportului şi Maestru Internaţional al Sportului, din 1982, iar din 1991 este Antrenor Emerit al Sportului. În 1990 a primit din partea Comitetului Olimpic Internaţional cea mai înaltă distincţie, Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin. În anul 2000 i s-a decernat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, iar în anul 2008 a primit Ordinul „Meritul Sportiv” în clasa I. În anul 2010 i s-a conferit Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”, din partea Majestăţii Sale Regelui Mihai. Ca antrenor, din anul 1985, a participat împreună cu echipajul său la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară: Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000), Atena (2004), Beijing (2008). Lotul antrenat de Ivan Patzaichin a cucerit, însumând din partea sportivilor laureaţi, 150 de medalii olimpice, mondiale şi europene.  

Căsătorit cu Georgiana, au împreună o fiică, pe Ivona.  

Ivan Patzaichin a continuat şi a reluat fiecare avânt, niciodată negrăbit, dar nu şi fără meditaţie, calcul şi precizie. Sportul pe care l-a practicat a avut întotdeauna o aură de ritual, de ceremonial galant, de superbitate a luptei sportive şi agrementului. Victoriile sale pe oglina lacurilor planetei au încununat sportul românesc de-a lungul timpului, cu lauri pe care niciun alt canotor al nostru nu i-a mai obţinut!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Ivan Patzaichin. Poemul nescris al Lacului Lebedelor / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1110, Anul IV, 14 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!