CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Iubirea – un cadou de nepreţuit
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MOŞUL, cu barbă sau fără barbă, femeie sau bărbat, tânăr sau bătrân, este atât de preocupat de a asigura lucrurile, jucăriile şi dulciurile ce îi plac copilului care i-a scris, încât neglijează lucrul ce este mai important pentru acesta: iubirea ca valoare spirituală. Şi acest lucru i se întâmplă unui copil nu numai de Sărbători ci aproape în toţi anii copilăriei.  

MOŞ CRĂCIUN, aşa cum este denumit de tradiţie, este foarte preocupat în perioada sărbătorilor de iarnă, în special în noaptea de Crăciun, să recompenseze pe copiii cuminţi cu diferite lucruri, jucării şi dulciuri. În timpul anului, MOŞUL adună informaţii, primeşte şi trimite scrisori, face vizite, apoi centralizează situaţiile, stabileşte agenda cu numele copiilor recompensaţi din întreaga lume, pregăteşte cadourile şi porneşte să le împartă.  

Tot tradiţia ne spune că majoritatea copiilor îi trimit, din timp, scrisoare MOŞULUI, informându-l, totodată, de cuminţenia lor şi ce cadou ar dori să primească. Tot el este cel care le creează copiilor o stare de nerăbdare.  

În fapt, uneori, când MOŞUL intră în criză de timp, transferă aceste sarcini părinţilor, care, chipurile, nu ar avea şi aşa destule probleme pe cap. Şi, uite aşa, volens nolens, părinţii trebuie să-l înlocuiască pe Crăciun: cu cei mai mărişori e mai uşor, că ştiu ce vor, dar ce te faci cu bebeluşii cărora trebuie să le ghiceşti gândurile?  

Pe timpul regimului communist, nu aveau prea multe variante, în schimb, acum e o povară destul de grea pentru bieţii părinţi: o mie de feluri de avioane, maşini, tractoraşe, păpuşi, animale şi dinozauri. Nu mai vorbesc de îmbrăcăminte, încălţăminte, dulciuri etc. Şi, mai e o problemă, una destul de serioasă, care, din păcate, s-a generalizat: lipsa banilor. Banii ca banii, dar îţi mai trebuie şi timp pentru schopping. Ce mai, una peste alta, e groasă de tot.  

Pe de o parte, preocupările zilnice şi cele de serviciu, pe de altă parte, lipsa banilor şi a timpului îi determină pe majoritatea părinţilor să neglijeze un lucru esenţial de care au mare nevoie odraslele lor: darul iubirii şi al afecţiunii. Copiii au nevoie de iubire şi afecţiune ca de aer şi hrană. Odată cu pierderea locurilor de muncă ale părinţilor viaţa multor copii s-a schimbat radical.  

Iată, de pildă, criza locurilor de muncă i-a determinat pe mulţi români să apuce “calea pribegiei” în străinătăţuri, lăsându-i pe copii în seama rudelor, prietenilor, vecinilor, la mila lui Dumnezeu. Astfel, mulţi dintre ei au abandonat definitiv şcoala. Mai mult de atât, o parte dintre aceştia au intrat în grupuri rău-famate, consumând ţigări, alcool şi droguri.  

Copilul, indiferent de vârstă, are nevoie de dragostea părintească, nu numai de mângâieri fugare, acolo unde există şi acestea şi nu numai când doarme, spun specialiştii. El are nevoie de timp de calitate petrecut cu mama şi cu tata, timp de joacă cu un părinte prezent, disponibil şi atent, de mesaje de valorizare şi preţuire care să îl înveţe şi să-i dea siguranţa că este acceptat şi iubit în familia sa, că este valoros, special şi că are ce oferi celor din jur. Mai mult, că merită din partea lor respect şi recunoaştere.  

A renunţa la iubire, la bucuria de a trăi, la bucuria împărtăşită în familie înseamnă, de fapt, abandonarea rolului esenţial al vieţii, al Dumnezeului tău, al copilăriei tale şi, într-un sens mai larg, lepădarea de principiile care te definesc şi pe care le defineşti, părăsirea misiunii de bază a fiinţei umane: de a iubi şi de a fi iubită de a avea o familie şi de perpetuare a specie umane.  

Aşadar, indiferent cine ar fi MOŞUL, va trebui să se dedice menirii adevărate, aceea de a dărui iubire, multă iubire celor din preajma sa, în special copiilor. Numai aşa vom putea avea familii fericite şi copii sănătoşi.  

Doamne, ajută!  

Ştefan POPA  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Iubirea – un cadou de nepreţuit / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1072, Anul III, 07 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!