CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  





IUBIRE INTERZISA, roman; cap. XIX - TESTUL DE FIDELITATE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Adeline, după discuţia mai puţin prietenoasă avută cu Brigitte în curtea liceului, privind relaţia ei cu Raul, chiar dacă fusese pusă într-o postură care nu o avantaja, mai ales, că cel disputat de amândouă din nou îşi demonstrase lipsa de caracter, de fair play faţă de ele, nu renunţa la şicanarea în continuare a Brigittei, aşa că hotărî să-l păstreze momentan lângă ea, deoarece nu ştia prea bine ce sentimente o animă faţă de el. O fi afecţiune, o simplă simpatie, sau doar o dorinţă de frondă cu cea care se credea în închipuirea ei, starul liceului.  

Era adevărat că Brigitte primea zilnic pentru nevoile curente mai mulţi bani decât putea să-i cheltuiască, faţă de ea, căruia părinţii îi alocau o sumă fixă săptămânală, pe care trebuia să şi-o drămuiască cu chibzuinţă, deoarece suplimentarea îi era refuzată fără o justificare bine fundamentată.  

Părinţii ei economiseau banul de când încă erau tineri, când au pornit de jos, de la simpli vânzători într-un magazin de stat, unde au învăţat cum să-şi chivernisească fiecare bănuţ câştigat. În pofida faptului că acum şi-ar fi putut permite mai multe, fiind patronii propriei lor afaceri, nu-i cuprinsese gustul cheltuielilor fără rost, cum şi-ar fi dorit Adeline, numai să fie în continuă concurenţă cu Brigitte, ci economiseau pentru extinderea afacerii, sau cum spunea mereu mama sa, bani albi pentru zile negre.Nimeni nu putea garanta dacă afacerile vor mai fi prospere şi în viitor după cum mergeau lucrurile nu numai în ţară, cât în întreaga Europă.  

Ele erau prietene din primii ani de liceu, dar în subconştientul ei exista o ambiţie, care mocnea undeva ascunsă în străfundul sufletului de a găsi momentul potrivit pentru a o umili într-un fel, arătându-i astfel că situaţia sa de fată cu bani nu este infailibilă, că pot şi alţii să-şi permită ce putea ea. Aşa că hotărî să şi-l păstreze, cu toate că era conştientă de faptul că Raul nu-i tipul de om, care să-ţi asigure garanţia sentimentelor sale şi să ai încredere în el. Oricum, prea multe nu-i va permite, cum i-a permis Brigitte, numai ca să-l ţină în preajma sa. Doar aşa va fi sigură că nici al colegei sale nu va fi în exclusivitate. Astfel putea să se răzbune pe ea. Cine ştie, poate cu timpul Raul se va cuminţi şi-şi va schimba comportamentul faţă de fetele, ce-i acordau încrederea. De fapt prea mult timp nu mai era până la absolvire şi împrăştierea lor prin toată capitala.  

- Raul, ce ai astăzi în program, îl luă ea din scurt, după ce se terminară cursurile din acea zi rămânând singuri.  

- De ce?  

- Pentru că vreau, să mergem undeva să ne plimbăm.  

- Dar..., eu... i-am promis Brigittei că merg cu ea la un meci de handbal.  

- Ai de gând să te hotărăşti cu cine defilezi? Vrei să fii cu fundul în două luntre? Ai grijă să nu ţi-l uzi, dacă ai să cazi. Vezi, vezi!  

- Dar unde vrei să mergem?  

- Nu ştiu precis, vedem noi unde. La ce meci ziceai că dorea să vă duceţi?  

- Este campionatul şcolar şi liceul nostru joacă cu un liceu din sectorul patru, habar nu am cu cine.  

- De când te pasionează pe tine handbalul?  

- Nu mă pasionează, dar dacă a insistat să o însoţesc i-am promis că am s-o fac. Mă sună ea să-mi spună programul.  

- Uită de asta! Când ai avut nevoie să te însoţesc la ai tăi la masa festivă, nu ai vrut s-o inviţi pe Brigitte, aşa că fă bine şi anulează promisiunea. Găseşti tu ce să minţi, în asta eşti mare maestro!  

- Cu ce te-am minţit eu?  

- Hai, hai, să n-o mai lungim. Îmi eşti dator, aşa că te rog dacă vrei să mai fim împreună şi în viitor, astăzi mergi cu mine unde doresc eu, nu cu Brigitte!  

- Da, dar...!  

- Ce nu ai înţeles? Dacă nu vrei la revedere, nu mai avem nimic în comun amândoi, poţi să rămâi cu Brigitte până la adânci bătrâneţi. Mai sunt câteva luni şi se termină şi cu liceul, aşa că fiecare vom vedea pe unde ne împrăştiem. Crezi, că şi atunci când va deveni studentă la cine ştie ce facultate, te va mai ţine în poalele ei?  

- Şi ce vrei să spui, că am mai multe şanse cu tine?  

- Nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla! Atunci ne-am înţeles, la ora şase să te găsesc în faţa blocului meu. Nu neapărat cu flori că ştiu că nu ai bani, doar îmbrăcat mai ca lumea, nu cu ţoalele de mers la şcoală, că nu se ştie unde voi avea chef să merg.  

- Bine, mă! Tu pui cuţitul în coastele omului, nu altceva. Ori, ori!  

- Şi tu ai proceda la fel dacă ai fi în locul meu! Ori cu mine, ori cu Brigitte, trebuie să te hotărăşti odată pentru totdeauna.  

- Bine, ok, ne-am înţeles, voi fi la tine la ora stabilită.  

- Să nu îndrăzneşti să mă faci să aştept! Eu voi ieşi şi dacă nu te găsesc în faţa blocului, te-ai lins pe bot de prietenia mea. Poţi să-ţi iei adio!  

- Măi, dar zgripţuroaică te-ai mai făcut!  

- Aşa trebuie să se comporte fetele cu tipi ca tine! Acum, pa! Nu uita ora! Şase fix!  

- Bine...  

Raul se văzu încolţit de Adeline şi vrea, nu vrea, trebuia să-i facă pe plac, indiferent de consecinţele următoare. Nici Brigitte nu era mai brează. Nu-i va înghiţi ea scuza, că nu o poate însoţi la meci, fără să-l ia în primire. Dintre două rele, parcă mai bine era să meargă împreună cu Adeline. Se cam plictisise de fiţele Brigittei. Ce minciună să inventeze, că nu poate veni? Trebuie să găsească ceva, care să fie atât de bine argumentat, încât să-i vină şi lui să-şi creadă propria minciună ca fiind adevărată.  

Raul se îndreptă supărat către staţia de tramvai. Nu avea chef să iasă, de fapt cu niciuna dintre cele două. Prefera să stea acasă, să-şi pregătească tema la fizică. Aveau în curând teză şi, cam neglijase învăţatul în ultima vreme, ţinându-se după fustele celor două colege. Dacă vrea să intre la facultate, trebuia să obţină note mari la bacalaureat şi la absolvire. Contau în calculul mediei, dacă nu se dădea examen de admitere, unde dorea el să intre. Vrea să devină inginer, să strige lumea după el pe şantier “Domnule inginer”, că avea de gând să se facă tot constructor, cum au fost şi ceilalţi bărbaţi din familia sa.  

Ajuns acasă, urcă din două în două trepte până la etajul patru, fluierând o melodie, ce-i venise în gând.  

Mamă-sa cum îl văzu îi şi pregăti masa, aşa că-l invită să meargă, să se spele pe mâini şi să vină la masă, că i se răceşte ciorba în farfurie.  

Terminând de mâncat, intră la el în cameră şi în loc să se apuce de învăţat la fizică, scoase un caiet studenţesc şi pe ultima pagină începu să scrie nişte versuri care corespundeau ca o mănuşă stării sale sufleteşti:  

 

Singur şi trist[1]  

 

Singur şi trist în noaptea clară,  

Pe străzi pustii tot hoinăresc,  

Trăgând nervos dintr-o ţigară,  

Ne-nţelegând unde greşesc.  

 

O lume-ntreagă dacă-mi spune,  

Că dintre muze te-am pierdut,  

Făcându-mi inima tăciune,  

Eu, o voi lua de la-nceput.  

 

Te voi striga fără-ncetare,  

La margine de vis şi flori,  

Făcând destinului cărare,  

Şi aşteptând să te cobori.  

 

Şi iată că mă prinzi de mână,  

Sufletul să-mi încălzeşti,  

Să-nceapă dragostea nebună,  

Pe trupul meu să te topeşti.  

 

Singur şi trist în noaptea rece,  

Doar eu cu stelele şi luna,  

Tot îndemnându-le să plece  

Când va veni-n târziu … stăpâna.  

 

Nu mai scrisese până atunci nicio poezie şi se mira şi el de unde până unde această inspiraţie. Poate că situaţia sa, deloc de invidiat, îi generase aceste versuri. Nici el nu ştia ce trebuie să facă, să nu supere pe niciuna dintre cele două iubite ale sale. Cu Brigitte avea o vechime considerabilă a relaţiilor lor, încă de prin clasa a X a. Se plictisise să tot fie dominat de capriciile sale. Trebuia să facă numai ce-şi dorea ea, ca şi când ar fi fost valetul ei.  

Adeline era mai maleabilă, cu ea profita de o oarecare independenţă şi mai ales că de la prima nu mai avea ce să primească, ca să-l mai atragă sau să-l surprindă. Se culcase cu ea. Doar după banii ei regreta, însă avea şi Adeline suficienţi să plătească consumurile pe unde intrau. De la Adeline aştepta noutatea. Nu ştia dacă este sau nu fecioară, nu prea vorbea despre viaţa ei intimă şi nici de la Brigitte nu aflase mare lucru. Chiar îl luase la rost când a adus vorba despre asta, fiind deranjată că îl interesează acest amănunt.  

Închise caietul, unde consemnase poezia şi destul de indispus scoase cartea de fizică şi caietul de clasă. Avea de rezolvat o problemă destul de dificilă:  

Un taler de masă este suspendat de un resort de constantă. Un corp de masă este lăsat liber de la înălţimea deasupra talerului, aflat iniţial în repaus, pe care îl ciocneşte plastic. În urma ciocnirii sistemul intră în oscilaţie. Cunoscând. Trebuia să determine:  

A) Perioada de oscilaţie;  

B) Amplitudinea oscilaţiei;  

C) Expresia legii de mişcare a sistemului.  

Numai cu gândul la taler nu putea fi el acum şi la cele trei determinări solicitate în enunţul problemei. Urgenţa întâi era de rezolvat măcar una dintre situaţiile stringente din viaţa sa de amorez. Pe care dintre cele două fete s-o refuze sau măcar să se eschiveze onorabil de la întâlnirea cu ea? Care era mai profitabilă din punctul său de vedere, că de sentimente în cazul lui, nu se punea problema. Le plăcea pe amândouă în aceeaşi măsură, ambele fiind drăguţe, elegante, inteligente şi, mai ales disponibile în portofel faţă de penuria din buzunarele sale.  

Aşa, cum se gândise şi mai devreme, o prefera momentan pe Adeline. Familia ştia despre ea că-i este prietenă, aşa că dacă într-o zi, când va profita că ai săi nu sunt acasă şi ea va dori să-i facă o vizită la domiciliu, pe motiv, ca să “înveţe împreună” în cazul că vor fi surprinşi, avea cum să-i justifice prezenţa, pe când în situaţia Brigittei numai la ea puteau să meargă, dacă avea ea chef, fiind exclusă o vizită la el.  

Mai era puţin şi va trebui să sune Brigitte. Ce să-i spună? Cum să scape de întâlnirea cu ea şi mai ales de mânia ei ce va urma, dacă ar afla mai târziu, că de fapt s-a întâlnit cu Adeline, pe ea refuzând-o?  

Nici nu dorea să-şi închipuie ce-ar fi fost la gura ei. Pe cât era de slăbuţă, pe atât era de “înţepată”. Nu era bine să ţi-o faci duşman.  

Gata, a găsit! O însoţeşte pe mamă-sa la “Urgenţă”. I s-a făcut rău şi a sunat la 112. Nu avea cum s-o lase singură în cazul că nu o internau. În perioada când ea va suna, tocmai atunci şi el se va afla în tramvai spre Adeline şi-i va spune că este în salvare, mergând spre spital. Spera să fie credibil, altfel...  

 



[1]Versurile aparţin poetului Constantin Triţă din Piatra Olt şi sunt luate de pe facebook.  

 
 
Referinţă Bibliografică:
IUBIRE INTERZISA, roman; cap. XIX - TESTUL DE FIDELITATE / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1078, Anul III, 13 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!