CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Lucreţia Berzintu         Ediţia nr. 18 din 18 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Israelienii au salvat si salveaza vieti omenesti in Haiti, lucrand 24 de ore din 24
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
  
  
Motto: ”Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea” (Hippocrate).

Când devastatorul cutremur a lovit Haiti la 12 ianuarie 2010, lumea întreagă n-a rămas indiferentă. Israelul, imediat, a trimis o delegaţie formată din 220 de persoane, incluzând medici, asistenţi medicali, ingineri şi experţi cu câini dresaţi pentru căutare, evacuare şi recuperare de victime omeneşti la Port-au-Prince. Delegaţia israeliană a aterizat în capitala Port-au-Prince vineri seara, 15 ianuarie 2010, şi a stabilit instalarea spitalului de campanie pe un teren de fotbal în apropierea aeroportului. Dimensiunea catastrofei este de necrezut. Delegaţia israeliană a fost prima echipă străină pentru a opera în spital, a spus Sora Sheva, de la Kibbutz Ein Yahav în Negev.
http://www.youtube.com/watch?v=NdplDDY9MGA&feature=related  
  
Câteva publicaţii americane dar şi posturi de televiziune străine, precum BBC, CBS, ABC, Sky News şi CNN au elogiat delegaţia israeliană care acţionează în Haiti. CNN a specificat că Israelul, care ”a venit din cealaltă parte a lumii”, a înfiinţat în numai patru ore un spital de campanie. Spitalul este dotat cu cea mai avansată tehnică, având saloane cu o capacitate de 150 de paturi, două săli de operaţii, o unitate de terapie intensivă, o farmacie, un laborator medical, un x-Ray Center, o cameră de urgenţă, un departament de interne şi un salon de maternitate, un serviciu de urgenţă pentru copii, plus o divizie tehnică ce a creat o reţea de comunicaţii şi de Internet pentru coordonare şi videoconferinţe cu colegii medici de acasă.  
   
Spitalul poate trata aproximativ 500 de pacienţi, în fiecare zi, şi, în plus, efectuează operaţii preliminare. Col. Dr. Itzik Reis a clarificat faptul că delegaţia FIL lucrează în cooperare cu diverse echipe de salvare. Chiar în primele ore ale activităţii lor, echipele de salvare israeliene de la Port-au-Prince au reuşit să salveze o persoană care a stat patru zile sub dărâmături. Echipele de salvare, împreună cu câinii dresaţi, au continuat să verifice ruinele Universităţii din capitala Port-au-Prince, în speranţa că sub dărâmături vor reuşi să găsească studenţi în viaţă. Căutările au dus la alte salvări de vieţi omeneşti, şi eforturile au continuat.  
   
După cele transmise de corespondenta Natasha Mozgovaya din Haiti pentru ziarul israelian Haaretz, un copil cu vârsta sub un an, a fost scos de sub dărâmături, cu răni deschise pe picioare. După părerea medicilor, era în stare de şoc, dar i s-a administrat, imediat, tratamentul adecvat, s-a intervenit chirurgical, şi starea de sănătate a copilului a devenit destul de bună. A fost un caz rar de supravieţuire, după cele spuse de Dr. Assaf Amit, medicul care conduce serviciul de urgenţă pentru copii. A fost ca un miracol supravieţuirea sa, după ce a stat în moloz fără alimente, timp de cinci zile. Părinţii copilului nu au fost găsiţi, probabil că nu mai sunt în viaţă. Asistentele medicale l-au mângâiat şi l-au hrănit cu lapte cald din sticlă. Zilele trecute erau în îngrijire 87 de copii pentru tratament, se făcuse câteva operaţii chirurgicae şi câteva amputări.
http://www.youtube.com/watch?v=mzOAwIMcErg  
   
Dr. Avi Yitzhak, imigrant în Israel din Etiopia, în 1991, spune că simte o legătură specială cu pacienţii din Haiti şi face totul ca să trateze şi salveze cât mai multe vieţi, neexistând acolo nicio reţea organizată de clinici. ”Unde te duci?” îl întreabă asistenta pe unul din pacienţi. ”N-am unde să merg, casa noastră a fost distrusă, poate în tabăra de corturi”, în durere, mergând în cârje, după amputarea unor degete de la picioare, fiind afectate de gangrenă. Duminică, 17 ianuarie 2010, se naşte primul copil în Spitalul israelian de campanie, un băiat frumos şi sănătos. Mama sa, Jeanne - Michelle, când a fost întrebată ce nume îi va da, aceasta răspunde cu faţa plină de zâmbet: ”Israel”.
http://www.youtube.com/watch?v=-jHcwlKqYLo  
   
Ca un semn de apreciere şi recunoştinţă, mama sa a decis să-i dea numele de Israel, în onoarea ţării care a ajutat-o. De asemeni, mama se simţea bine şi, după câteva ore, trebuia să părăsească spitalul pentru a lăsa loc la altcineva. Foarte impresionant! Dr. Dar Shir spune că într-un loc, unde, chiar şi fără catastrofe, mortalitatea infantilă este printre cele mai ridicate din lume iar majoritatea femeilor nu nasc în spital, acum, cu cei mai buni specialişti din Israel s-a născut copilul ei. Atât mama cât şi copilul sunt într-o stare excelentă.  
   
Directorul Spitalului de campanie, Dr. Itzik Reis spune că se lucrează non-stop la salvarea de vieţi omeneşti, cu intervenţii chirurgicale, terapii intensive, naşteri. Până în prezent, 22 ianuarie 2010 au fost trataţi aproximativ 500 de răniţi de către echipele israeliene ce acţionează la Spitalul de campanie din Port-au-Prince. Delegaţia israeliană de salvare în Haiti va rămâne încă o lună de zile, pentru a lucra la Spitalul de campanie. Peste două săptămâni, echipele vor fi înlocuite.
   
Generalul de Brigadă, Shalom Ben – Aryeh, comandantul Spitalului de campanie israelian în Port-au-Prince a declarat că delegaţia FIL s-ar întoarce acasă, doar după convingerea că răniţii au primit tratamentul adecvat. Preşedintele statului Haiti, Rene Preval a afirmat că ţara sa a apreciat ajutorul Israelului în urma cutremurului de săptămâna trecută. Preşedintele statului Israel, Șimon Peres, i-a felicitat pe membrii delegaţiei israeliene.  
   
Lucreţia Berzintu  
Israel, 22 ianuarie 2010  
   
   
   
Referinţă Bibliografică:
Israelienii au salvat si salveaza vieti omenesti in Haiti, lucrand 24 de ore din 24 / Lucreţia Berzintu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 18, Anul I, 18 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Lucreţia Berzintu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucreţia Berzintu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!