CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  





Ionela Flood-Tranziţii
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ionela Flood 
  
“ Tranziţii“  
  
Când încă soarele de august ne învăluia la Mangalia cu mângâierea razelor, am cunoscut-o, în cadrul unor ample manifestări culturale organizate şi pe litoralul românesc de scriitoarea Ligya Diaconescu, pe poeta Ionela Flood, româncă trăitoare în Anglia, autoare a mai multor volume de poezie. Cu această ocazie mi-a dăruit două volume de poezii, intitulate “Ţărmurile iubirii”( cu autograful: “ D-lui Al.Florin Ţene, cu aripile îngerilor deasupra noastră în drumul spre lumina din noi“), şi “Tranziţii “. 
  
De formaţie economist, Ionela Flood a debutat la Cenaclul Literar Amurg Sentimental în anul 1999, iar editorial în volumul colectiv Ecou de gând, continuând să publice articole şi poezii în reviste culturale din România, Marea Britanie, Israel, Australia, Germania Elveţia, Spania, Franţa, etc. A realizat traducerea în limba engleză, în anul 2006, a volumului de poezie Paradise Cocktail, al scriitorului George Daragiu, fiind implicată şi în multe proiecte literare pe mapamond. 
  
În aceste rânduri mă voi apleca asupra volumului trilingv (roman, englez, francez ),”Tranziţii “ în tălmăcirea mai multor traducători, apărut la Londra în 2012, la Editura Transylvanian Editions. 
  
Volumul se deschde cu With Gratitude(Mulţumiri ), un Bun găsit!, Crâmpeie din viaţă, şi o Prefaţă (Un bilet pentru eternitate ), semnată de Ioan Astaluş, şi cuprinde 13 poeme, unele din ele însoţite de grafica semnată de Ioan Astaluş şi Adela Ursache, lucrări sugerând idei emanate de poeziile cuprinse în acest cochet volum a cărui copertă este realizată de cunoscuta pictoriţă şi poetă Victoriţa Duţu şi Andrei Gabriel. 
  
Poemele cuprinse în volum sunt adevărate vibraţii ale unei clipe, un fel de clic-clac al aparatului de fotografiat care surprinde trăirile eului într-un moment dat:”De-s dragostele una,de-i leit/ Al nostru dor-pieirii nu va fi nicicând sortit“.(Tranziţii), unde dorul de Celălalt, de jumătatea mitologică, fiindcă în acele clipe” Lumina doare/ în curcubeul răstignit/ pe fiecare lacrimă( ... )“( Curcubeul). 
  
Poeta aduce în lirica sa şi o bună doză de ingenuitate şi fervoare. Ionela Flood jubilează în faţa candorii şi a freamătului naturist, însă reprezentările poetice au o senzorialitate intensă, comprimată, chiar când tema lirică e, aparent, de extracţie nostalgică:”Norocul /vine noaptea/ ca un hoţ/ de vise/ Se dăruie( ... ) “.( Bună dimineaţa). E multă imaginaţie în lirica Ionelei Flood , înţeleasă ca un joc jovial, şi această înscenare delicată şi graţioasă se răsfrânge chiar asupra tehnicii poetice: ritm ludic, miniaturism, atunci când închipuirea poetei nu explodează în viziuni vernale, îndulcite de efuziuni sentimentale:”Picură dragoste/ din gândul tău “.( Mutual). 
  
Ionela Flood este o poetă sensibilă, melancolia pare a fi punctual cel mai de sus al atitudinii lirice. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ionela Flood-Tranziţii / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 647, Anul II, 08 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!