CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Ionel Cadar         Ediţia nr. 1191 din 05 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

DESPRE PRIETENIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este un adevăr demonstrat că armonia în familii şi în societate este asigurată de relaţiile interumane de caliltate, respectiv, dragoste, prietenie, colaborare şi solidaritate. 
  
În general, prietenii sunt oglinda personalităţii tale, nu degeaba există proverbul românesc : “Spune-mi cu cine te împrieteneşti ca să-ţi spun cine eşti”. Prietenia este mai mult decât a spune că ştii de undeva pe cineva, mai mult decât un coleg pe care îl ştii din şcoală sau de la serviciu, mai mult decât un enoriaş dintre membrii unei biserici, pe care îl ştii de mai mulţi ani şi îl saluţi din amabilitate, dar cu care nu ai împărţit niciodată bucuriile şi necazurile. Dar, ce înseamnă prietenia? Prietenia este un sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de ataşament reciproc care leagă două sau mai multe persoane, grupuri ori ţări. Prietenia adevărată are ca sorginte: cunoaşterea, afinităţi comune, onestitatea, stabilitatea şi hotărârea şi în primul rând preţuirea, indiferent de situaţiile care apar în viaţă. De aceea se spune că : “Prietenul la nevoie se cunoaşte”. Cineva adăuga cu un surâs mai trist pe buze că atunci vezi cine îţi este prieten când ai vreun succes. Adică nu te invidiază, ci se bucură alături de tine, după cum suferă la fel când eşti mai puţin vesel. Aşadar, prietenia implică dragostea de oameni care Apostolul Pavel o defineşte în epistola întâi către Corinteni capitolul treisprezece. 
  
Şi acum, vă veţi întreba, oare, care ar fi cea mai preţioasă prietenie de pe pământ, care nu te dezamăgeşte niciodată? Este prietenia cu Dumnezeu. Patriarhul Avram din Biblie, după ce l-a descoperit pe Dumnezeu, El i-a devenit Prieten pentru veşnicie, iar Enoh “a umblat cu Dumnezeu” până la sfârşitul vieţii. Actualizând pentru vremurile noastre moderne, prietenia cu Dumnezeu înseamnă să fii mântuit prin sângele Fiului Său şi să asculţi de legile şi poruncile Lui cu toată seriozitatea şi bucuria. Domul Isus a spus: “Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii cum v-am iubit Eu! Aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii!”. (Evanghelia după Ioan capitolul 13 cu versetul 14). Şi cum am putea fi consideraţi, noi, oamenii mileniului trei, prieteni cu Dumnezeu? Iată cum: “Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ceea ce vă poruncesc Eu”- zice Domnul Isus.(Evanghelia după Ioan, capitolul 15 cu versetul 14 ).  
  
Sunt mulţi care i-am auzit, spunându-mi că-mi sunt prieteni, însă atunci când au fost în momente bune, se uitau cu indiferenţă şi superioritate, şi se pretindeau a fi credincioşi. De ce acest lucru? Pentru că ei aveau o practică de faţadă şi îşi pierduseră prietenia cu Dumnezeu, nemaiavând şi nepromovând valorile Lui sfinte. Nu degeaba circulă prin popor zicala: “Când am bani şi-mi merge bine, toată lumea-i lângă mine”. Trăim într-o lume materialistă, oportunistă care “trebuie să se adapteze” în “lupta pentru supravieţuirea finaciară”. Această răsturnare de valori care există acum în societate, aduce mari prejudiciii omului care este creat de a avea un rol mai important decât trăirea materială. Cineva îmi spunea, la un moment dat, când lucram într-o redacţie: ” Nu te supăra, dar dacă nu mă alături cu ei să fiu cinic faţă de tine, au spus că mă dau afară”. Era un coleg din breaslă care a fost sincer cu mine. Mi-a spus cu un regret în privire. Nu am putut afla exact de la cine începea “săparea” deoarece o făcea foarte ingenios şi cu zâmbetul pe faţă. Şi erau mai multe motive: religioase, politice şi mai ştiu eu ce alte criterii de discriminare inventau. Aşadar, prietenia include întotdeauna şi solidaritatea. Cu timpul a plecat. Acel cineva căruia i-a “slujit” şi “i-a făcut jocul” l-a promovat, însă, oare, până când? Până va găsi un altul care să îl pună să-l atace şi pe el. Cel rău este mafiot. Merită să fim trădători? NU! Sunt o categorie de linguşitori care stau în preajma ta să afle, să ştie care sunt şansele şi proiectele tale. Apoi încearcă să le blocheze. Din prietenie? NU! În general, îmi plac oamenii simpli şi sinceri care au drumul lor, sunt gata să solidarizeze cu tine în orice lucru bun şi caută mereu unitatea. Disciplina mentală, educaţia, instrucţia cotează extrem de mult! 
  
Cei ce sunt preteni cu Dumnezeu, ştiu să fie şi prieteni adevăraţi şi cu cei din jur. Ca să fii prieten cu cineva trebuie să ai lucruri comune. Un psiholog dădea explicaţi cuiva că, în căsătorie trebuie să ai valori comune cu partenerul (dragoste, respect faţă de viaţă, familie, persoană, cinste, dreptate, adevăr, seriozitate, stabiliate, hotărâre) altminteri nu se poate închega o relaţie de durată. Dar aşa este şi în prietenie (neînţelegând relaţii intime, specfice doar în cazul căsătoriilor). Am ţinut să fac paranteza aceasta deoarece sunt mulţi care, neavând gândurile curate sexualizează totul din cauza lucrurilor rele şi ruşinoase cu care îşi hrănesc mintea.  
  
Şi acum, haideţi să ne întrebăm cu toţii! Ce facem când avem probleme în viaţă? Sunăm un prieten? Pe care? Dacă vă puneţi în genunchi şi apelaţi la Cel mai Bun Prieten, adică la Dumnezeu, atunci, Dumnezeu să vă binecuvânteze! Dar dacă vă bazaţi doar pe oameni, veţi fi dezamăgiţi! Vă asigur de acest lucru! Lăsaţi “prieteniile rele care strică obiceiurile bune”! Nu vă luaţi după alţii care trăiesc în desfrâu şi în batjocorirea altora! 
  
Împrieteniţi-vă cu Dumnezeu şi veţi avea pacea, liniştea că El administrează toate lucrurile şi le poate aranja în folosul şi spre binele celor ce se încred în El şi sunt chemaţi după planul Său de mântuire. Îmi aminesc de nişte versuri pe care le-am auzit odată şi mi-au plăcut: “Prieten bun să fii la toată lumea, dar prieten bun pe nimeni să nu-ţi faci!” Doar Dumnezeu merită toată încrederea noastră! El e Domn, Mântuitor, Mare Preot şi Păstorul Cel Bun. Confesaţi-vă Lui în liniştea singurătăţii şi veţi vedea că El este credincios şi drept. Prietenia cu Dumnezeu înseamnă, însă, vrăjmăşie sau opoziţie faţă de răul din lume. Alături de Dumnezeu trebuie să mergi doar pe o singură Cale a Vieţii şi a Adevărului. Ceea ce înseamnă Domnul Isus Hristos. Aşa să ne ajute Dumnezeu, tuturor. 
  
Referinţă Bibliografică:
DESPRE PRIETENIE / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1191, Anul IV, 05 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!