CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Biografie >  
Autor: Elena Armenescu         Ediţia nr. 967 din 24 august 2013        Toate Articolele Autorului

Ion Lazu şi Odiseea plăcilor memoriale
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

In primele minute dupa ce am citit expozeul Magdei Ursache privitor la cartea recent aparuta semnata de Ion Lazu , gândul m-a dus fulgerător spre serialul Memorialul durerii – realizat de curajoasa, talentata, demnă de respect realizatoare de televiziune Lucia Hossu Longin. Acest serial de televiziune foarte documentat si cu un efluviu de comentarii izvorăt din adâncul unei conştiinţe nealterate de infuziile propagandistice din perioada comunistă, pe lângă faptul că au emoţionat acea parte a populaţiei provenita din victimele regimului (ori pe urmaşii acestora) si pe cei cu sufletul nevândut, a reprezentat totodată un act de rescriere a istoriei aşa cum a fost, şi desigur un capitol de demnitate naţională, cu care putem ”spăla” fereastra murdară prin care unii ne-au dorit să ne vadă deformaţi, urâţi, cu sufletul întinat de acceptarea fără cârtire a suveranitaţii unui regim ateu, importat- culmea- în numele fraternităţii!.  

Deşi am participat la inregistrarea unei emisiuni întregi pentru televiziune, din care nu au lipsit comentarii pertinente despre Odiseea plăcilor memoriale (Ed. Biblioteca Bucureştilor, 2012), sau Cartea placilor memoriale şi despre autorul ei, textul Magdei Ursache a avut darul să-mi trezească în memorie nu numai deschiderea porţilor închisorilor comuniste în care mulţi scriitori şi-au pierdut sănătatea , le-a fost scurtată viaţa sau chiar au murit nevinovaţi (poetul Vasile Voiculescu ) dar ( în antiteză) şi amintiri despre primele pagini ale publicaţiilor vremii -fie ele cotidiene ori săptămânale cu destinaţie partinică ori aşa zis culturală, pagini pe care se lăfăiau sub semnatura ”tovarăşilor” omagii fără sfârşit ale regimului şi conducătorilor lui, condeieri plătiţi şi răsplăţiti , care - aşa cum a arătat Ion Lazu în cartea sa – locuiau în cartierul Primăverii, beneficiau de burse chiar în lumea liberă, erau privilegiaţi. Cei care aveau cel puţin 9-10 ani în anul 1989, îşi amintesc desigur cum se vorbea despre omul de tip nou, adică a omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism. Înţelegem cu uşurinţă câtă ură puteau avea faţă de cei care nu se dădeau bătuţi, nu se lăsau reeducaţi şi pe deasupra mai şi scriau lucruri care puteau deveni adevărate cronici acuzatoare la adresa regimului, deşi ei erau siguri – în blestemăţia şi nemernicia lor - de perpetuarea regimului sine die.  

Pe bună dreptate Magda Ursache afirmă că ” spre osebire de cei ce văd doar suboameni în români şi-n scriitori doar hahalere, păcătoşi patenţi, „pragmatii”, caractere deformate de comunism (nu că n-ar fi destui şi din ăştia), Ion Lazu, spirit independent, dar şi idealist, nu suferă de depresie naţională, nici de indiferenţă la martiriu, ba chiar taxează apăsat aceste maladii, vrînd să le vindece. Cum? Luptînd pentru aducere aminte corectă, rememorînd eliticidul (Virgil Nemoianu îi spune astfel) din vremi de coşmar social-politic”.  

 

Poetul Ion Lazu are cultul prieteniei. Cred că el a scris această carte cu gîndul luminos de a nu lasa să piară în negura vremii şi vremurilor acei oameni minunaţi cu care neamul nostru se poate mândri oricând, el nu poate fi prin natura sa de bonom „un fel de spirit pedepsitor în lumea scriitorilor” ci îi vede pe ceilalţi corect, cu înţelegere, stimă, respect, cu preţuire colegială. Recunoaşte valoarea naţională a celor meritorii (Arghezi) dar ţine cu victimizaţii.  

 

Ei bine, efortul scriitorului şi poetului Ion Lazu poate fi considerat o modalitate de a scoate la iveală - nu pentru că aşa a vrut Ion Lazu ci pentru că aşa sunt – lipsiţi de caracter, de maniere- unii urmaşi ori consoartele unor scriitori submediocri, vasali prin scrisul lor regimului autoritar, ei fiind de fapt cei cu gandirea arestată, iar cei din inchisori cu gândire liberă,  

Intregul conţinut al cărţii este o formă de contracarare a acelei victorii efemere a comuniştilor, un mijloc de resuscitare a memoriei colective, un minunat prilej de a evidenţia scriitorii care au contribuit la fenomenul numit azi Rezistenţa prin cultură.  

Scrisă sub un motto din Mircea Vulcănescu: „Vreau să mă devotez, nu să poruncesc” Odiseea plăcilor memoriale rămâne o carte de referinţă pentru care Uniunea Scriitorilor ar trebui să fie recunoscătoare, pentru că uitarea nu-şi mai aşterne pulberea peste numele celor înscrişi în Cartea Vieţii  

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Ion Lazu şi Odiseea plăcilor memoriale / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 967, Anul III, 24 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!