CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  

Ion Lazăr da Coza sau
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

  
Ion LAZĂR da Coza sau „Labirintul fermecat al umbrelor” Ion Lazăr debutează, în anul 2002, cu volumul de versuri ”Labirintul de zăpadă” Călătorind în lumea fascinantă a cuvintelor, afirma: ”Nostalgia mă mai încearcă atunci/când visez/căci visele-mi sunt grele ca nişte munţi/Pe care trebuie/Să-i duc în spate/Eu-o amforă/Încă nearsă” ... Poezia sa, prelungire a simţirii şi mesajului pornit din inimă, ne aduce mai aproape razele iubitoare de netimp. În anul 2008 poetul ne surprinde cu o carte frumoasă de povestiri ”Crucea umbrelor”, editată de cunoscutul scriitor Valeriu Anghel, care afirmă că proza lui Ion Lazăr da Coza este: ... ”ca apa limpede a râului ce-i străbate satul de reşedinţă Coza, în care, metaforic, plutesc fraze dibaci meşteşugite, conturând aidoma frumuseţea interioară a oamenilor şi a malurilor înverzite dumnezeieşte, cu lumini şi umbre frânte de îngeri”. În vara acestui an, la Editura ”Armonii Culturale” a apărut o nouă carte de povestiri a scriitorului vrâncean, cu o prefaţă frumoasă făcută de scriitorul Gheorghe A. Stroia. Prin ”Apusul îngerilor” se continuă şirul povestirilor din zona Vrancei, spaţiu încărcat de eroi şi personaje legendare, evidenţiind frumuseţea oamenilor şi a ambientului rustic. Viaţa satului, teme importante ale vieţii şi morţii sunt prezentate veridic, cu o detaliere uneori excesivă. Autorul participă emotiv şi direct la afirmarea unor adevăruri din satul românesc, mai ales din zona de munte, dându-le personajelor valenţe vii, autenticitate şi vigoare. Limbajul folosit este unul bogat în expresii obişnuite, dar relevant pentru conturarea spirituală a pesonajelor din cele douăsprezece povestiri. De remarcat că infirmităţile fizice, durerile şi tristeţea unor eroi, nu-i doboară pe aceştia ci, dimpotrivă, îi ridică spre mântuire, îi înalţă spre lumină. Detaşat de prejudecăţi, autorul prezintă personajele cu aspectele pozitive şi negative care le caracterizează, dând cuvintelor respectul, tăria şi rostul adecvat. Prozatorul dovedeşte că este un bun mărturisitor al obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, al valorilor neamului. Meticulos, modest, generos, curgător precum cascada Putnei, prin acest nou volum de povestiri, Ion Lazăr da Coza face dovada unor calităţi reale de povestitor şi urcă noi trepte spre afirmare în literatura contemporană. Ionel MARIN  

 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ion Lazăr da Coza sau Labirintul fermecat al umbrelor / Ionel Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 258, Anul I, 15 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ionel Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!