CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Ipostaze >  

Eminescu-125 de ani de la intrarea în nefiinţă

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

EMINESCU- 125 DE LA INTRAREA ÎN NEFIINŢĂ  

 

Eminescu a rămas în ochii noştri ca un colos care odată cu trecerea timpului devine uriaş, precum piramidele egiptene. La naşterea lui, Dumnezeu a fost darnic cu el, înzestrându-l precum pe zei, cu cele mai alese însuşiri. El a fost şi este un ORFEU al românilor, câtându-le suferinţele, iubirile şi dorurile lui ancestrale. Muzicalitatea versurilor lui este intraductibilă, cantabilitatea lor alunecă spre bocet şi romanţă. Rămânând un magister perpetuus pentru noi, Eminescu se identifică cu Luceafărul străbătător de timp şi spaţii, „ aceste lumi eterne”, care nu pot fi înnegurate de trecerea timpului. El stă alături de Homer, Shachespeare, Gothe, Dante, Puşkin, Hugo etc, săltând poporul român din mocirla timpului. Vizionarismul său asupra naţiei a fost şi a rămas de o crudă actualitate. A veştejit rapacitatea imperialistă a epocii, pe politicienii care au făcut umbră pământului, pe cei ce i-au uzurpat ţăranului drepturile. Poetul a fost şi a rămas „o prezenţă arhetipală benefică în desfăşurarea de istorie şi spirit ale neamului său”, îmbrăcând „mii de forme, de ipostaze, care-l apropie de oricine îi rosteşte numele şi îi citeşte opera”.  

Mihai Eminescu ne aparţine nouă, tuturor românilor. Cine îl atinge pe Eminescu, atinge fibra naţiei noastre. Moartea lui a însemnat renaşterea noastră. Adevărata poezie începe cu el, el a fost Cristul care a descătuşat lirismul din strânsorile înaintaşilor, din ofurile şi ahurile Conăcheştilor şi Văcăreştilor, din văicărelile heliadiste, din versurile lui Bolintineanu şi din poleiala versurilor lui Alecsandri.  

De la Eminescu încoace limba română a căpătat aripi de vultur, înălţându-se ca o imensă cetate imaginară în sufletul nostru.  

 

 

Prof. ION IONESCU-BUCOVU  

 

Referinţă Bibliografică:
Eminescu-125 de ani de la intrarea în nefiinţă / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1261, Anul IV, 14 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!