CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

MARIN PREDA ŞI AI SĂI de Marian Ciobanu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cartea lui Marian Ciobanu „MARIN PREDA ŞI AI SĂI” vede lumina tiparului într-o a treia ediţie şi este prezentată de acad. Eugen Simion şi de autor la Bookfest-2014-Bucureşti.  

Marian Ciobanu, fostul meu elev, acum profesor de limba română în comuna Siliştea-Gumeşti, satul de baştină al lui Marin Preda a cules o serie de date de la eroii rămanului „Moromeţii”, de la învăţătorii şi prietenii scriitorului, de la şcoala unde autorul a învăţat primele 7 clase primare şi le-a transpus într-o monografie interesantă despre copilăria şi adolescenţa scriitorului şi nu numai, petrecute pe aceste meleaguri.  

Născut în 1955 în Râca- Argeş, absolvent al Facultăţii de Filologie, secţia română-italiană, a Universităţii Bucureşti a profesat şi profesează ca profesor de limba română în satul Siliştea-Gumeşti, a publicat în „Timpul n-a mai avut răbdare”, în „Manuscriptum” şi în „Caiete Critice”.  

Marian Ciobanu a trăit printre eroii romanului „Moromeţii”, a petrecut atâtea emoţii printre ei, s-a întâlnit cu Aristide Rădulescu, primarul, cu Florea Gheorghe, fostul director de şcoală şi şeful premilitarei, cu Zdroncan şi Preda Oprescu, fostul secretat al primăriei, cu alde Gae, cu Ilinca,Tita şi Alboaica, surorile scriitorului, cu Zoiţa Preda, mama lui Marin Preda etc. şi din acest periplu emotiv care a durat aproape o viaţă au ieşit paginile de faţă care aduc o lumină călăuzitoare pentru înţelegerea existenţei lui Marin Preda. Cartea lui Marian Ciobanu este „ o cercetare de tip biografic, şi este, în acelaşi timp, o cercetare a surselor epice şi a prototipurilor”. (Eugen Simion) Autorul vrea să descopere „modelele” personajelor prediste şi le descoperă cu adevărat. Stă de vorbă cu ele, le face biografia şi le cere părerea despre prozator.  

Cartea este interesantă şi prin faptul că aduce în faţa noastră o lume posibilă, lumea din care a ieşit capodopera „Moromeţii”  

Ţăranii lui Preda din Siuliştea –Gumeşti l-au făcut pe Preda „mincinos” şi l-au ameninţat cu judecăta pentru că i-a „ponegrit” în roman. ”Prostul” lui Călăraşu, blegul acela adormit de care-şi băteau joc fraţii lui mai mari, a fost el capabil să scrie aşa ceva ?  

Chemat la partid să dea socoteală, eroul lui Ilie Barbu, stă pe gânduri şi le răspunde : „Tovarăşi, Marin Preda este un prăpădit, Trăiască Partidul Muncitoresc Român”  

Cartea are mai multe părţi :, copilăria şi prima tinereţe, realitatea moromeţeană, personajele din „Moromeţii”, destinul rozatorului în satul natal, amintiri ale celor din familie şi un interviu cu prof. Ion Ionescu-Bucovu despre Marin Preda.  

Cartea este un document interesant despre Marin Preda şi ai lui, despre satul Siliştea-Gumeşti şi despre eroii din „Moromeţii”.  

Când eu am fost în Siliştea-Gumeşti cu ocazia unei lucrări „Relalitate şi ficţiune în Moromeţii”, la indicaţia profesorului Piru şi Ion Rotaru şi am văzut această lume, am rămas profund impresionat. Profesorul Piru mi-a luat albumul cu personajele „Moromeţilor” şi l-a arătat lui Marin Preda care s-a amuazat copios. Cum să fie aceasta realitatea ? Romanul lui Preda este scos din realitate ,dar predomină ficţiunea, cu talentul lui Marin Preda, care a creat în literatura română, un ţăran isteţ, inteligent, ridicându-i o adevărată statuie.  

 

Prof. ION IONESCU-BUCOVU  

 

Referinţă Bibliografică:
MARIN PREDA ŞI AI SĂI de Marian Ciobanu / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1244, Anul IV, 28 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!