CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Ion Dumitru         Ediţia nr. 1279 din 02 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

IN MEMORIAM: NICOLAE STROESCU-STĂNIŞOARĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(* Duminică, 1/14 noiembrie 1925, Târgu Jiu - † Vineri, 27 iunie 2014, München)  
 
Vineri, 27 iunie 2014, la München, Germania, a încetat din viaţă jurnalistul şi memorialistul Nicolae Stroescu-Stănişoară, fost ani la rând radactor, apoi director adjunct şi între 1 noiembrie 1989-iunie 1994 director al Departamentului Românesc al postului de Radio Europa Liberă, München.  
 
Născut la Târgu Jiu la 1/14 noiembrie 1925, a absolvit Liceul „Carol I“ din Craiova, urmând apoi Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, pe care o închee în 1948, după care, implicat în activitatea tineretului din Partidul Naţional Ţărănesc trăieşte, conform mărturiilor sale, în „clandestinitate“ până la eliberarea deţinuţilor politici, în 1964, „când se predă Procuraturii Militare din Bucureşti, fiind supus unei anchete prelungite şi trimis cu domiciliu obligatoriu în provincie, de unde în 1966 reuşeşte să se întoarcă în capitală“. Graţie originii germane a soţiei sale, în 1969 emigrează în Germania Federală şi se stabileşte la München, unde se integrează de la început în viaţa culturală, spirituală şi publicistică din cadrul emigraţiei şi a exilului român, devenind un fracventator permanent şi apreciat al Cenaclului Literar-Artistic „Apoziţia“ şi colaborator al revistei cu acelaş nume, şi a altor publicaţii müncheneze. Din 1972 devine corespondent permanent la Departamentul Românesc de la Radio Europa Liberă, unde, în 1975 este anmgajat ca redactor pentru emisiunea săptămânală „Lumea creştină“. În paralel frecventează diverse cursuri la Universitatea din München, unde începe să-şi pregătească doctoratul în filosofie, pe care-l obţine în 1983. La Europa Liberă, este numit în 1988 director interimar, iar din 1 noiembrie 1989 director al departamentului, funcţie în care a prestat o binecunopscută activitate în momentele cruciale ale evenimentelor din ţară, din decembrie 1989 şi de mai apoi.  
 
O selecţie din scrierile memorialistice, din eseurile, editorialele şi diversele contribuţii jurnalistice apărute în presa din emigraţie, sau transmise la Radio Europa Liberă ori în presa din ţară de după 1989, sau elaborate mai târziu, au fost publicate în diverse volume dintre care amintesc: Pe urmele revoluţiei, Bucureşti, 1991; În zodia exilului, Bucureşti, 1994; La răscruce. Gânduri spuse la Europa Liberă şi în „Jurnalul Literar“; Bucureşti, 1996; În zodia exilului. Întrezăriri, Bucureşti, 1998; Vremea încercuirii, I-II, Bucureşti, 2001-2002, Majoritatea acestor scrieri au fost prezentate şi discutate succesiv, pe parcursul elaborării lor ori după publicare şi în cadrul Cenaclului Societăţii Culturale Româno-Germane „Apoziţia“, unde s-a numărat printre membri de onoare ai acesteia, alături de George Ciorănescu, Alexandru Ciorănescu, Ion Negoiţescu, Pavel Chihaia, Mircea Carp ş.a. De asemeni a fost un asiduu colaborator şi susţinător al Institutului Român de Cercetări – Biblioteca Română din Freiburg i. Br., Germania.  
 
Dincolo de toate îmncercările prin care a trecut, a fost un om cu o viaţă exemplar împlinită!  
Înmormântarea va avea loc Vineri – 11 iulie 2014 – la orele 12,45 la  
Neuer Südfriedhof (Altperlach) Hochäckerstr. 90, München  
Dorinţa familiei defunctului este să nu se aducă flori la înmormântare ci să se contribuie, în schimb, cu o donaţie ce se va colecta pentru construirea bisericii ortodoxe române din München.  
 
Dumnezeu să-l aibă în pază!  
----------------------------------------  
Ion DUMITRU  
München, Germania  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
IN MEMORIAM: NICOLAE STROESCU-STĂNIŞOARĂ / Ion Dumitru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1279, Anul IV, 02 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Dumitru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Dumitru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!