CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Ion Catrina         Ediţia nr. 584 din 06 august 2012        Toate Articolele Autorului

Ion CATRINA - TAINA SCRISULUI (16) - I REMEMBER ...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din goana implacabilă a timpului, încerc să mă opresc pentru un scurt popas la însemnările mele. Un răgaz pentru o scurtă privire aruncată peste umăr. De la apariţia primului volum, „Potecile destinului” au trecut aproape zece ani, timp în care au mai apărut încă şase titluri. E mult? E puţin? N-are importanţă! Relevant este doar faptul că ele au fost primite cu interes de publicul cititor. Mulţi dintre ei s-au regăsit printre eroii romanelor mele. Mărturisesc sincer, că n-am avut habar de existenţa multora dintre ei, în momentul în care m-am aşezat la masa de scris. Satisfacţia mea este cu atât mai mare şi ţin să le mulţumesc şi pe această cale. E plăcut să ştii că cititorii trăiesc cu intensitate lectura şi se regăsesc în situaţiile descrise. Aceasta este însăşi menirea scrisului şi a scriitorului. Mesajele, cu mici excepţii, sunt descifrabile. În unele săli de lectură ale bibliotecilor, primul volum a atins pragul maxim de uzură. Cerut cu insistenţă, romanul a fost reeditat. Cu ajutorul lui Dumnezeu, poate că le vom revizui şi reedita pe toate.  
 
De ce m-am apucat de scris? Grea întrebare! Parafrazându-l pe George Bernard Shaw, n-am scris nici pentru bani şi nici pentru onoare. Am simţit pentru scris o atracţie ineluctabilă. Am considerat că am ceva de spus şi de explicat semenilor mei şi acesta ar fi unicul mod în care aş pute-o face. Am dorit să accentuez sau să atrag atenţia asupra unor evenimente reale din viaţa mea şi să înlătur o posibilă repetare a experienţelor nefaste. Meseria scrisului, ca atare, m-a ţinut într-o dilemă existenţială. Cuvintele lui Eminescu mi-au domolit entuziasmul: „Scriu, scriu de meserie, scrie-mi-ar numele ... să-mi scrie!” M-am apropiat de scris cu precauţie şi cu teamă. Într-o perioadă, asupra căreia nu vreau să mă opresc acum, am fost, chiar, „ajutat” să stau departe de o armă atât de periculoasă.  
 
Scrisul, pentru mine, e ca un foc purificator. Decantarea în cuvinte e liniştitoare ca susurul unui izvor liniştitor şi fecund ... Îmi amintesc, desigur, primii paşi, primele emoţii şi primele satisfacţii. Mi-a fost greu să încep ... Romanele mele nu sunt pură ficţiune. Aveam atât de multe experienţe dureroase de comunicat, ale mele şi ale semenilor mei, încât mă temeam că nu sunt capabil s-o fac. Am încercat nişte traduceri de proză satirică. Ironia amară a prins bine la starea mea de spirit ...  
 
Din mulţimea de cărţi citite şi de scriitori studiaţi de-a lungul timpului, care au contribuit, într-o oarecare măsură, la formarea mea, e dificil să mă opresc la cineva anume. Sunt totuşi câteva amintiri ...  
 
Eram în primii ani de liceu. Mi-a căzut în mână romanul fluviu al unui cunoscut scriitor român. Era ceva cu totul deosebit faţă de ceea ce citisem, la scriitorii contemporani, până atunci. Poate că atât cartea, prea atractivă, dar şi spiritul de aventură specific vârstei, m-au determinat să continui lectura şi în timpul unei ore, la şcoală. Am fost prins şi dus la cancelarie. Lucrurile ar fi putut lua o turnură dramatică dacă, profesoara de limba română n-ar fi intervenit şi n-ar fi transformat o pedeapsă drastică, într-una plăcută. Pe perioada vacanţei de primăvară, să fac o analiză completă, pe minim treizeci de pagini, a romanului, pe care s-o prezint în faţa consiliului. Dată fiind amploarea lecturii şi seriozitatea lucrării, cei mai mulţi profesori s-au declarat mulţumiţi de pedeapsă.  
 
Am lucrat aproape trei luni de zile şi am prezentat profesoarei un caiet de o sută de pagini plin cu însemnările mele. Descumpănită de mărimea compoziţiei, profesoara a amânat verdictul, spre disperarea mea. Între timp, scriitorul a fugit din ţară şi cărţile lui au fost retrase din circulaţie. Lectura în faţa consiliului profesoral n-a mai putut avea loc. Profesoara m-a chemat într-o zi la ea, mi-a înapoiat caietul, m-a felicitat pentru lucrare şi m-a îndemnat să scriu. Am recitit, mai târziu, romanul şi mi-a plăcut mai mult ca prima dată. De atunci, întreaga operă a scriitorului mi s-a părut foarte apropiată.  
 
Dorinţa de a scrie a devenit imperioasă, posibilitatea de publica a devenit imposibilă. Ideile mele nu se aliniau cerinţelor vremii. După câteva extemporale date în faţa „băieţilor cu ochi albaştri”, impulsurile creative s-au mai estompat. Unii vehiculează azi o rezistenţă prin cultură. Sigur că au rezistat, pentru că nu şi-au pierdut nici posturile pe care le deţineau prin universităţi sau prin edituri şi nici dreptul de a beneficia de vilele de la Cumpătul sau de la Neptun. Cert este azi că, numărul dizidenţilor e mult mai mare decât numărul scriitorilor de atunci ...  
 
Am îndrăznit să refac un material salvat cu greu şi să public un prim volum: „Potecile destinului.” Mulţi, deşi l-au primit bine, au considerat că e vorba de prea multă încrâncenare. Atunci, am publicat „Tărâmul umbrelor”, pentru ca exprimarea mea să devină pe deplin lămuritoare. O doamnă, rezidentă în Chicago, a citit întâmplător o carte de-a mea, „Pământul îngerilor”, fapt datorat şi articolelor publicate de dumneavoastră, şi mi-a spus: „După ce am citit cartea dumneavoastră şi eu m-am considerat că vin din „Pământul îngerilor”.  
 
Nu-i nici timp şi nici nu este locul pentru a face incursiuni mai ample cu recurs la memorie. Important este că scrisul este o parte din sufletul nostru, pe care-l dăruim cu generozitate, tuturor ce vor să-l primească. În acest fel şi noi ne înnobilăm cu experienţa celorlalţi şi trăim fenomenul de purificare.  
 
Nu ştiu dacă este ceea ce aţi aşteptat de la mine. Eu vă mulţumesc pentru că mi-aţi făcut onoarea de a mă întreba. Mai multe amănunte puteţi găsi la adresa:  
 
Cu cele mai bune sentimente,  
 
Ion CATRINA  
Caracal  
29 iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ion CATRINA - TAINA SCRISULUI (16) - I REMEMBER ... / Ion Catrina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 584, Anul II, 06 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Catrina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Catrina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!