CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Ion Catrina         Ediţia nr. 1263 din 16 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

EST MODUS IN REBUS ...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DESPRE INTERVENŢIA DOMNULUI LIVIU ANDREI  
 
În aceste zile străbătute de scandaluri de tot felul, unul major a atins, pentru a câta oară, şi oraşul Caracal, un loc paşnic, frumos, dar urgisit de soartă. Un tânăr înfierbântat de atmosfera toridă, a dat frâu liber unor idei insuficient cumpănite. Articolul lui a scandalizat întreaga opinie publică românească. Cum este posibil, în anii noştri, să mai gândească cineva într-un asemenea mod josnic despre ţara şi semenii săi? Provinciile României, indiferent cum se cheamă ele, constituie un element sacru înglobat într-o ţară unitară.  
 
Nu ne propunem să facem o analiză exhaustivă a fenomenului. Câteva concluzii se pot desprinde uşor. Lăsând la o parte comportamentul boem şi protestatar, specific unor tineri insuficient maturizaţi, se impune constatarea unor grave carenţe educative. Insuficienta cunoaştere a istoriei neamului, lipsa oricăror sentimente patriotice şi de mândrie naţională, coroborate cu idei şovine, insistent inculcate în mentalul unei părţi a intelectualităţii şi al tineretului, în special, venite dintr-o largă sponsorizare străină, şi nu numai, au dus la asemenea rezultate aberante.  
 
Fenomenul nu este singular şi, din nefericire, este uşor trecut cu vederea la cel mai înalt nivel, unde pentru asemenea atitudini s-au decernat chiar şi medalii, bineînţeles, ca răsplată a „jertfei patriotice”.  
 
De ce să ne mirăm? Culegem ce-am semănat! Cohorte întregi de reprezentanţi de marcă ai intelectualităţii l-au susţinut cu mult elan în ascensiunea sa. La o lansare de carte a fost comparat cu Alberto Moravia şi cu James Joyce. Protestatarii, puţini la număr, au fost priviţi cu un profund dispreţ, ca nişte pigmei care nu înţeleg fenomenul.  
 
Am întâlnit destui specialişti care n-au auzit de Rene Wellek şi Austin Warren sau care susţineau în public că Europa se termină la Debreţin. Aceasta este realitatea tristă a zilelor noastre. Intelectualitatea românească este divizată şi apatică, de cele mai multe ori. O atitudine fermă ar bara ascensiunea unor asemenea specimene.  
 
Nefericitul demers poate fi privit şi ca o dorinţă expresă de publicitate şi de afirmare, atâta vreme cât o prezentare corectă şi imparţială a noilor veniţi pe tărâm literar lipseşte cu desăvârşire sau este supusă unei subiectivităţi exagerate.  
 
Mă simt solidar cu oraşul Caracal, învinuit pe nedrept şi arătat cu degetul de către toată lumea. Singura lui vină este că personajul în discuţie s-a născut aici, dar s-a realizat pe alte meleaguri. Înainte de toate, ar fi bine să ne întrebăm cu toţii: Unde am greşit?  
 
Ion CaATRINA  
13 iunie 2014  
Caracal  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
EST MODUS IN REBUS ... / Ion Catrina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1263, Anul IV, 16 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Catrina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Catrina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!