CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Maria Diana Popescu         Ediţia nr. 96 din 06 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Ioana Teodora Duta - noblete si valoare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Grafica Ion Măldărescu, Agero  
La început de Martie, Casa de cultură „George Topîrceanu” din Curtea de Argeş este învăluită în aburii florali ai picturilor făcute parcă să absoarbă cît mai mult din lumina revărsată a primăverii, pe care pictoriţa Ioana Duţă îşi semnează delicat numele. Un aer parfumat în care subzistă o pasiune pentru forma discretă şi nobilă, o foarte hotărîtă identificare, liniştea şi echilibrul olimpic al învingătorului, decorează galeriile sui generis ale etajului I. Ioana este artistul învingător care intră în ritmul sufletesc al primăverii cu o frumoasă voinţă de perspectivă şi se integrează firesc în existenţa cetăţii, dînd un farmec aparte locului, confirmînd organicitatea cu evoluţia artistică, firească artelor frumoase, pe care le studiază la Bucureşti. „Mărţişoarele cromatice”, dedicate doamnelor şi domnişoarelor, propun reperele unei sensibilităţi coloristice, un fel al primăverii de a se cristaliza static, un fel al culorilor de a se pierde în petale, de a-şi evapora albastrul în ochii Ioanei aplecaţi asupra penelului.  
Pictoriţa şi-a ales raţional momentul, a cîntărit bine lumina care bate în tablourile legate cu şnur de mărţişor, a măsurat cu grijă umbletul nuanţelor. Rostul acesta artistic, chibzuit cu cea mai organică psihologie, face să pară că toate picturile au fost aduse acolo prin văzduh, liniştit şi cuminte, ca primăvara pe muchia de colină, răsărind din inspiraţia renăscută a naturii însăşi. Combinaţia reuşită de culori transmite cu multă concentrare starea de bine a naturii, aţipită static la soarele inspiraţiei şi protejată cu deplină maturitate de date ale talentului. Miracolul din tablouri vine din tălmăcirea emoţională a universului înconjurător, din mărturia artistică a unui suflet pur ca un cristal. Fiecare tablou este un gest exemplar al anotimpului, repetat cu atenţie, încît putem vorbi despre o cromatică plină de strălucire, în care graţia şi suprapunerea sugestivă a planurilor vizuale merg pînă la îmbrăţişare şi pot fi apreciate ca o reflectare a divinului, concretizat în capacitatea artistei de a acumula şi de a topi în creuzetul creativităţii o indicibilă savoare şi originalitate. Văzute de aproape, văzute din lăuntrul lor, luminoase şi sigure, ele persistă şi dau un aer de puritate şi de încredere. Alura de natură vie, perfect exprimată în nemişcare, nobleţea atitudinii artistice, totdeauna de o eleganţă demnă şi reţinută, starea de frumuseţe lăuntrică, subliniată cu discreţie de curcubeu, fac din expoziţia Ioanei nu doar o reuşită indiscutabilă, ci şi un veritabil punct de reper pentru ceea ce azi, dar şi mîine, se poate asigura prin valoare. Tot ceea ce pictează Ioana Teodora Duţă are un puternic accent de viu, sub semnul renaşterii continue, al forţei prin care frumosul învinge, iar lumea merge mai departe prin anotimpurile artei. Iată alte calităţi ce nu pot trece neobservate, Ioana are suficiente motive să ocupe un loc sigur în istoria artei plastice. Picturile ei sînt un fel de neuitare care radiază înnoire, sînt particularitatea unui emoţionant talent ce surprinde esenţa, spre a o reda.  
IOANA DUŢĂ DESEMNATĂ „OMUL ANULUI 2009”  
Vernisajul „Mărţişor cromatic” indică o pictoriţă a liniştii atente, o gamă de vibraţii, de gînduri artistice, uluitor de bine transpuse în tablouri. Toate lucrurile s-ar scurge în uitare, dacă pictorii nu le-ar repune iarăşi pe pînze şi nu le-ar resemnifica. Dacă Ioana nu ar fi resemnificat primăvara cu mireasma şi cu murmurul ei, cu seva de verde urcînd în vrejuri, cu prospeţimea florilor, toate ar fi rămas nişte pixeli anacronici la mine pe ecran. Ea dă save as unor sclipiri artistice, dar, mai ales, ştie să facă din pictură elogii de mulţumire Domnului, pentru harul pe care i l-a trimis. Ioana Teodora Duţă fascinează şi de această dată pe iubitorul de artă cu mireasma şi cu murmurul primăvăratic din mugur de ram şi de floare, din peticul de cer sau din adierea de vînt, care presimt plenitudinea anotimpului. Timpul trece frumos în astfel  
de momente şi abia atunci îţi dai seama cît de urîtă este răutatea sau zgomotul postmodernismului, şi cît de frumoşi sînt artiştii precum Ioana, studentă la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, o pictoriţă apreciată, care de curînd a fost desemnată de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Argeş, OMUL ANULUI 2009, ca cel mai bun artist plastic.  
Vernisajul expoziţiei a avut loc într-un cadru deosebit, ca întotdeauna cu un public numeros, directorul Casei de cultură, domnul Cristian Mitrofan, directorul Muzeului Municipal, arh. Florin Scărlătescu, sculptorul Traina Duţă, economist Liliana Duţă, pictoriţa Yasmina Moscovici, alături de multe buchete de flori, iar muzica de nai a făcut atmosfera mult mai specială. Mergeţi să respiraţi un aer nobil, să vorbiţi cu natura, cu primăvara, cu atmosfera de bun gust şi de armonie! Veţi descoperi o seamă de accente valoroase, care vorbesc în favoarea Ioanei.  
Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de
 
Referinţă Bibliografică:
Ioana Teodora Duta - noblete si valoare / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 96, Anul I, 06 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!