CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Ioana Stuparu         Ediţia nr. 672 din 02 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Ioana STUPARU - ÎNGEMĂNARE FERICITĂ ÎNTRE POEZIE ŞI PICTURĂ – GEORGETA BLENDEA ZAMFIR ŞI RAMONA PINTEA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Evenimentul cu dublă semnificaţie desfăşurat în Sala Istrate Micescu, la Biblioteca Pedagogică Naţională „I. C. Petrescu”, Bucureşti (str. Zalomit nr. 12, lângă Parcul Cişmigiu), în data de 11 Octombrie - Brumărel 2012, a însemnat o frumoasă pagină în cultura românească: „lansare de carte Învolburate Anotimpuri, Editura Dacoromână, Bucureşti, 2012, poezii de Georgeta Blendea Zamfir” şi „vernisaj de pictură semnat de artista Ramona Pintea”. Evenimentul a fost deosebit nu numai prin „îngemănarea fericită între poezie şi pictură” (aprecierea îi aparţine criticului de artă Steliana Neagu), ci şi prin faptul că protagonistele sunt mamă şi fiică. Şi pentru ca îngemănarea să fie şi mai semnificativă, artista Ramona Pintea a pus titlul „ÎNVOLBURATE ANOTIMPURI” atât grupajului de picturi expuse, cât şi catalogului cu picturile în miniatură.  
 
„Două spirite gemene – scriitoare şi pictoriţă, a apreciat şi amfitrioana evenimentului, doamna Carmen Pesantez - Directoarea Bibliotecii Pedagogice. Prin creaţiile lor au adus o notă de frumuseţe, de sărbătoare, mai ales într-un cadru semnificativ, cum este Sala Istrate Micescu, şi de colaborare cu Academia DacoRomână, al cărui Preşedinte este domnul Geo Stroe”. Scurta prezentare făcută de doamna Carmen Pesantez celor două sărbătorite, a evidenţiat dragostea lor pentru cultură, sensibilitatea, seriozitatea pe care acestea o acordă nobilelor talente moştenite.  
 
Georgeta Blendea Zamfir, domiciliată în Braşov, oraş pe care îl îndrăgeşte şi îl cântă adesea în scrierile sale, a publicat de-a lungul anilor mai multe volume de proză şi poezie, printre care şi Învolburate Anotimpuri. Cartea este împărţită în patru capitole şi cuprinde poezii inspirate din cele patru anotimpuri: primăvară, vară, toamnă şi iarnă, iar pagina de început a fiecărui capitol este ilustrată cu unul dintre tablourile pictate de fiica sa Ramona Pintea.  
 
Ramona Pintea, stabilită în Londra din 1991, a studiat Pictură şi Design Vestimentar, urmând o carieră în modă. Venind în Bucureşti a redescoperit dragostea pentru pictură, cu care încă de la o vârstă fragedă îşi încânta familia şi prietenii. Pictează pe pânză în ulei, acril şi tuş. A intitulat expoziţia sa de picturi „Învolburate Anotimpuri”, ca preţuire şi dragoste pentru mama sa, Georgeta Blendea Zamfir, care găseşte mereu prilejul să compună poezii pentru cei dragi: Radu (fiul), Ramona (fiica), Ana Maria şi Andreea (nepoţelele), pentru pieteni sau pentru natură, evocând dorul, iubirea, dragostea, frumuseţea, însemnătatea istorică, amintirile.  
 
Despre poeziile Georgetei Blendea Zamfir şi picturile Ramonei Pintea a luat cuvântul Geo Stroe Preşedintele Academiei DacoRomâne, care a insistat pe atragerea unui număr cât mai mare de creatori, pentru eternizarea valorilor temporale dacoromâneşti, acesta fiind obiectivul esenţial al ADR. Au mai luat cuvântul: scriitorii Mihai Prepeliţă, Geo Călugăru şi Elena Călugăru Baciu, criticii de artă Steliana Neagu şi Sultana Rodica şi actriţa Doina Ghiţescu care a citit un grupaj de poezii din cartea Învolburate Anotimpuri.  
 
Evenimentul a fost un liant între mamă şi fiică, iar pentru a-şi face datoria până la capăt, Ramona Pintea a venit însoţită de soţul ei Alexandru Pintea şi de fiica lor Andreea care la vârsta de şapte ani este posesoarea unui număr de diplome obţinute pentru pictură.  
 
Drintre participanţii la eveniment amintim: scriitorii Rodica Elena Lupu, Floarea Necşoiu, Petru Demetru Popescu, Florin Grigoriu, Ion Lazu, Octavian Sărbătoare, sculptorul Constantin Sinescu, dacologii Gheorghe Şerbana, Adriana Moldoveanu, Rădulescu Felicia, profesoara Rodica Neagu.  
 
„Învolburate Anotimpuri” este o sărbătoare plină de viaţă a frumuseţii naturii, oferind o mică imagine a stilului luminos şi optimist al artistei. Prospeţimea şi culoarea se îmbină în picturi seducătoare, ilustrând sufletul sensibil al anotimpurilor” (citat din catalogul de picturi al Ramonei Pintea).  
 
Ioana STUPARU  
Bucureşti  
octombrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ioana STUPARU - ÎNGEMĂNARE FERICITĂ ÎNTRE POEZIE ŞI PICTURĂ – GEORGETA BLENDEA ZAMFIR ŞI RAMONA PINTEA / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 672, Anul II, 02 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!