CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1089 din 24 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ioana Babiuc. Cuvântul arbitrei, solid şi echitabil argument
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

75 de cluburi din România, Franţa, Moldova şi Portugalia reprezentate de o mie de judoka au participat la Festivalul Românesc de Judo organizat într-un ceremonial sportiv la pragul ieşirii din timp a anului 2013 şi venirii noului an 2014, cu speranţe proaspete, haruri şi ardoare sportivă. Evenimentul, găzduit de Sala Polivalentă din Bucureşti încheie un an de pregătire şi activitate competiţională în care sportul alb al unei elegante lupte sportive, judo-ul, îi laurează pe sportivii remarcabili în individualităţi şi deopotrivă în configuraţia spiritului de echipă.  

În cadrul concursului organizat de Direcţia pentru Sport a Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Municipală de Judo Bucureşti, cu sprijinul Federaţiei Române de Judo, Ioana Babiuc, arbitră internaţională de judo, desemnată cea mai bună din Europa doi ani consecutiv (2011, 2012), a fost laureată cu titlul de cel mai bun arbitru. Deşi râvnit ca un scaun vlădicesc, un astfel de titlu nu poate isca niciun criteriu de concurenţă în România, poate doar rivalitate, câtă vreme Europa o laurează pe Ioana Babiuc.  

S-ar putea spune în legătură cu această arbitră că se detaşează între confraţi prin maniera de arbitraj care are o anume marcă de originalitate. În arena sportivă, Ioana Babiuc e un actor ce nu poate fi surclasat nici de competitori, nici de spectatori. E o prezenţă activă la lupta sportivă, iar spectatorii o urmăresc atât pe ea, cât şi pe sportivi. Este atrăgătoare, ceea ce nu poate scăpa privirii şi e regretabil că nu se instituie şi distincţia de cea mai frumoasă arbitră, aşa cum e posibil în alte sporturi. La această secţiune Ioana ar fi de departe prima!  

Prin faptul că ţine în frâu fiecare mişcare, în cofruntarea de pe saltea, nu induce neînlăturabil precipitarea şi judecă drept. Dar, aşa cum există vietăţi pe care aerul le îneacă, vietăţile acvatice, în mod paradoxal arbitra Ioana Babiuc, fără a căuta conflictele în ce o priveşte are şi ea detractarii ei; şi ea se loveşte uneori de aroganţa incurabilă a unora, contestatari de notorietate, iar aceasta se datorează cu precădere faptului că pregăteşte la Iaşi o echipă de copii care se va vedea mâine că vor urca judo-ul românesc acolo unde antrenoarea lor a ajuns, la treapta gloriei meritate!  

De ce ar fi viabil principiul după care dacă nu iubeşti pe cineva, să îl urăşti?! Iată că succesul Ioanei Babiuc duce la contactul cu lumea exterioară fair play-ului, unde se însufleţeşte o stare stânjenitoare şi ridicolă. Însă, un fruct este gustat de un om, sau ros de un vierme! Ioana Babiuc rămâne în raportul cu oamenii oneşti din lumea sportului, o personalitate de valoare, apreciată, şi care constituie pentru sportul românesc un prestigiu internaţional. A considera ca semnificative disputele sportive în care este angrenată inevitabil, ca antrenoare de judo la CCS „Unirea”Iaşi, înseamnă a da libertate unor gânduri corozive care impulsionează pasul spre propria decădere. De aceea, Ioana Babiuc, după fiecare victorie sau înfrângere merge nai departe, întărită de noi speranţe şi despovărată de gustul eventualului eşec.  

De pildă, la Campionatele Naţionale de Judo Under 11 de la Techirghiol a fost chiar ameninţată cu suspendarea pentru comentariile critice în legătură cu deciziile arbitrilor. Dacă nici Ioana Babiuc nu are dreptul la a analiza prestaţia arbitrilor de judo, oare cine ar putea să îl mai aibă?! „Nu puteam să asist nepăsătoare la unele decizii luate de arbitrii care încă nu simt unele faze”, a declarat pentru ziarul regional al Moldovei „Evenimentul”, Ioana Babiuc. „Era evident că am dreptate, dar tot mi s-a spus că pot fi suspendată. Dacă eu comit una sau două astfel de erori nu mai prind sigur o competiţie de mare anvergură”. Cum, însă, arbitra este solicitată la toate marile campionate internaţionale de judo, nu rămâne de înţeles decât faptul că nu poartă cu sine stigmatul marilor erori cum ar fi cele făptuite de arbitrii criticaţi de ea, cu nefaste consecinţe chiar asupra copiilor pe care cea mai bună arbitră de pe Continent i-a prezentat în Campionatele Naţionale de la Techirghiol.  

Pentru a participa la această competiţie, Ioana Babiuc a renunţat să arbitreze la un Grand Prix la Miami. „Copiii mei n-ar fi fost la fel de motivaţi dacă eram atât de departe de ei. Voi arbitra însă în iulie la un Grand Slam la Moscova, iar în august, la Campionatele Mondiale pentru Seniori, de la Rio”, a adăugat arbitra internaţională Ioana Babiuc pentru acelaşi ziar regional al Moldovei, „Evenimentul”.  

Şi a arbitrat, ca dovadă în plus a faptului că este o arbitră cu veritabile competenţe ce îi asigură necondiţionat libertatea şi dreptul de a se pronunţa în privinţa unui arbitraj prestat la nivelul unor campionate naţionale!  

Inexactitatea duce la dezintegrarea ideilor nedemonstrabile. Contrar acestui fapt, cuvântul arbitrei Ioana Babiuc în legătură cu arbitrajul din judo are cel mai solid şi echitabil argument! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Ioana Babiuc. Cuvântul arbitrei, solid şi echitabil argument / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1089, Anul III, 24 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!