CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Ioan Mazilu Crângaşu         Ediţia nr. 1144 din 17 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Ioan MAZILU CRÂNGAŞU - THEODOR RĂPAN ŞI POEZIA „EVANGHELIILOR” SALE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe când în compactul volum de sonete, „FIIND 365+1 Iconosonete” (Edit. „Semne”, Bucureşti, 2013), pare că avem 365 + 1 de reflexii ale versului barbian: „Castelul tău de gheaţă l-am cunoscut, Gândire”, ca îngemănarea Ideii în tiparul perfect al Sonetului, „Evangheliile”, (în ordinea stabilită de autor – „a Inimii”, „a Cerului”, „a Tăcerii”, „a Apocalipsei”), în aceeaşi editură – „Semne”, luate ca un întreg (altfel nu este posibil), constituie un Corpus liric de o profundă concentrare şi o amplă desfăşurare; un fost „no man land” peste care, la început, s-au răspândit germenii frumosului, pentru viitorii paşi umani.  
 
(Ca un exemplu, doar în „Evanghelia Cerului – Zodii de poet” sunt citate motto-uri din peste 260 poeţi vechi sau noi, de pretutindeni, fluviu de lecturi predilect poetice. Au, cine în „glorioasele” noastre zile se mai încumetă la astfel de luxuriant ... nărav?).  
 
Poetul Theodor Răpan are pasiunea căutării sensurilor ascunse, ori uitate ale Cuvântului, punându-le în vecinătăţi şi situaţii stranii, aşezându-le, parcă, faţă-n faţă ori spate-n spate, pe cele „nepotrivite” cu cele „potrivite”, făcându-le să se cunoască/ recunoască, ori să caute gâlceavă unele altora, năzdrăvănindu-le.  
 
Reacţiile în care intră acumulările spiritual, au – mutatis-mutandis, acelaşi final ca al celor chimice, biochimice sau de orice altă natură fizică; ori se resping în mod total, categoric şi absolut, ori se acceptă, coabitează şi, în consecinţă, se amalgamează. De ambele părţi, Natura probează aceste transformări care duc la rezultate în urma cărora viaţa – material şi spiritual – urcă pe abscisă.  
 
Arta literară, Poezia lui Theodor Răpan (ab AD 1970 – debutul publicistic, şi 1975, cel editorial cu „Hohotul apelor”, Editura „Albatros”), urcă „pe schelele strigătului” cu acelaşi „primordial semn de-ngenunchere”; urcă răzvrătind cuvintele, nemulţumindu-l până la disperarea cea mai lucidă. Totuşi, aceste patru „Evanghelii”, gravate de poetul Theodor Răpan pe zidurile conştiinţei noastre, nu mai lasă nicio îndoială, pentru că ... , „freamătul mărilor nu mai încape în carapacea” tot mai meschină a sensibilităţii noastre, spărgând-o pentru ca noi să-i dăm, după merit, adăpost şi cinstire.  
 
Crezând că poetul Theodor Răpan se ridică împotriva „a ceva” facem o greşeală de esenţă şi de sens al fiinţei umane; nu, domnia sa nu poate să nu vadă în cea mai compactă beznă, o infimă scânteiere; cuvântul „urât” – au proper et au figure – nu există pentru acesta; zilele şi nopţile închinate cărţilor altora, ca şi alor dumisale, l-au edificat suficient în „a vedea”, existenţial, semantic sau ideatic, dublul sens al unui cuvânt.  
 
„Evanghelia Apocalipsei – Epifanii” este intitulat cel de al patrulea volum (din greaca veche – evanggelion – bună vestire; iar Epifanii, din aceeaşi limbă – epiphania), unde poetul Theodor Răpan a „dăltuit cuneiformele frigului” (ce frumos!, cu atât mai mult, cu cât este nespus până acum în lirica autohtonă ... ), cunoaştere sau ... epifanie a reacţiilor spirituale despre care vorbeam mai înainte.  
 
Interesantă mi se pare la poetul Theodor Răpan tehnica îmbinării/încorporării poemului în formă fixă, în fluenţa poemului în proză; interesantă simbioză între cele două forme, ca nişte măşti ale aceluiaşi personaj din piesele unor Sofocle, Aristofan, Euripide, Terenţiu, personaje tragice sau comice, hilare sau groteşti, oneste sau calpe ... Şi asta este o reuşită, printre multe altele evidente în aceste (cel puţin) patru volume despre care mi-a făcut plăcere să scriu, „Evangheliile ... Inimii, Cerului, Tăcerii şi Apocalipsei”, al căror zămislitor este poetul – născut, nu făcut – Theodor Răpan.  
 
Ioan MAZILU CRÂNGAŞU  
Bucureşti  
12 februarie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ioan MAZILU CRÂNGAŞU - THEODOR RĂPAN ŞI POEZIA „EVANGHELIILOR” SALE / Ioan Mazilu Crângaşu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1144, Anul IV, 17 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ioan Mazilu Crângaşu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Mazilu Crângaşu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!