CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Ioan Gligor Stopiţa         Ediţia nr. 392 din 27 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Ioan Gligor STOPIŢA - MIHAI BATOG BUJENIŢĂ – DESTIN CU MODULAŢII DE ARHANGHEL ÎN LUPTĂ CU NEANTIZAREA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Au venit sărbătorile de sfârşit de an, îmbrăcat la patru ace în pijamaua mea primită în dar la Crăciunul de anul trecut, am purces să citesc teancul de cărţi scrise de un singur autor – Mihai Batog-Bujeniţă. Acum când afară ninge ca-n basmele din filmele cu Hansel şi Gretel, iar în aer pluteşte mirosul de vin fiert cu scorţişoară atât de specific sărbătorilor (Calendele măgarilor), m-am trezit înconjurat de aromele slovei ce rupe păcatul în două, desfiinţează peceţile întristării şi înghite pojghiţa nopţii, împuternicite de scriitorul ce limitează prin cuvântul său urâtul, înşurubând morala sub aripi de crez pentru a locui prin părţile de vorbire ale limbii române. Mihai Batog-Bujeniţă (M.B.B.) nu este numai ce s-ar crede iniţial tălmăcindu-i numele, un arhanghel cu pană de pasăre liră muiată în sânge de balaur cu şapte capete (M – Mihai), arogant, mândru, cu gura mare larg deschisă pentru a spune (B-batog) şi neatins de putreziciune ca o pecie afumată (B-bujeniţă) împănată cu usturoi şi mirodenii alese (tocmai ca să alunge duhurile necurate) primită de ceata junilor în noaptea sfântă de Crăciun de la gazdele colindate.  
  
El este veşnicul călător spre munţii îngheţaţi din inimile semenilor, magul de odinioară călărind un inorog de farmec, înconjurând Copoul ieşean ca pe o dodoloaţă Românie – golgotă de spirit zbuciumat în inefabil. Asemenea unui proscomidiar a reuşit să aşeze sub ochii cititorului darurile fără de preţ ale cuvântului scris care înveşniceşte fiinţa în demonstraţii lingvistice de forţă în cele douăsprezece Evanghelii profane: 
  
1. Bine că ai râs ieri 
  
2. Să râdem de oameni ca noi 
  
3. Halimaua 
  
4. Tusea măgărească 
  
5. Viţelul privit de departe 
  
6. Feriţi linia-trec proşti fără oprire 
  
7. Alba-neagra 
  
8. Ospăţ cu rădăcini de mit 
  
9. Miracolele de la Glodeni 
  
10. Calendele măgarilor 
  
11. La pas prin mările sudului 
  
12. Ping-pong cu mingea de cârpă 
  
Desigur că urmează altele şi altele la fel de incitante la meditaţie şi lectură, unde fiecare milimetru, din fiecarele lui sunt viermii luminii ce colcăie hieratic la umbra gândului căzut în dedeochi vânăt de nemărginire din humorul de certă calitate. N-ai voie să deschizi niciuna din aceste cărţi dacă nu eşti pregătit să iei cuminecătura cuvântului bogat în esenţele pline de semnificaţii ale limbii române. Ponderea lăuntrică, cu o vivace capacitate de echilibru îl determină pe M.B.B. să nu alunece în extreme, capacitatea sa de a echilibra contrariile fiind o calină nobleţe a omului cu valenţe constructive Aceasta uneşte disertaţia speculativă cu imaginile exemplificatoare făcându-ne părtaşi la o suprapunere dinamică din versuri umoristice – Bine că ai râs ieri – cu proza scurtă – Calendele măgarilor -, romanul – Tusea măgărească – împletite cu pagini de eseu, fabulă şi epigramă. Amplitudinea talentului, spontaneitatea dezlegată de taine l-a făcut ca om şi scriitor, să încerce să schimbe o lume meschină, aproape de nesuportat. Asemenea unui degustător de văzduhuri şi-a dat de nenumărate ori cu tâmpla de cer, înecând vicisitudinile lumii noastre în lacrima albastră a nemărginirii. A adus pe pământ ouă (dogmatice!) clocite sub aripile creaţiei, trecute prin turbulenţele sarcasmului autentic ca un scriitor contemporan. Sub degetele sale fecioria meschinătăţilor noastre plânge rupându-şi corsetul mioritic, adulmecând acatistele lumii. Decalogul dacă nu mai poate fi rescris, solicită adăugiri semnificative. Talmudul luat ca reper într-o lume dezorientată şi lipsită tot mai mult de verticalitatea sacrului încă mai poate fi îndreptat. Raiul şi Iadul capătă în acest context noi interpretări bujeniste. Termenii erudiţi aşezaţi alături de arhaisme pe criterii estetice par sintaxe pritocite şi împănate cu expresii neaoşe. Nimic nu este mai firesc atunci când eşti înzestrat cu armele necesare (literare) să adopţi o atitudine fermă împotriva minţilor stoarse de lecţiile năclăite cu ipocrizii, oferite cu atâta largheţe de găgăuţi cu clopotiri în creiere aglutinate, împotriva incompetenţei erijate în vidanje desfundătoare din edulcorată imbecilitate cu infinitele sale metamorfoze. Stoparea lichelismului cu rânjete solemne şi cu genuflexiuni de picioare printre scaieţii servilismului autohton este dezideratul onest al scriitorului menit să îndrepte şi să ofere semenilor trăinicie prin puterea cuvântului. 
  
Umorul grotesc, sarcasmul, ironia, alături de alte modalităţi de expresie, trecute prin diferite nivele până la o finalitate estetică se compun ludic într-un laser-bisturiu cotrobăind prin măruntaiele cangrenate ale societăţii contemporane. Strigoi lihniţi de foame, adulmecând misterele Copoului, se nălucesc spre locuri în care trăsnetul soarbe sângele unui dor sălbatic de normalitate. Nu ştiu sincer, câte colţuri are inima lui M.B.B. – ştiu doar că e imensă, sub formă de stea de Crăciun agăţată de cornul lunii pentru a alunga vârcolacii. Căţărător prin aer hialin spre cerul rapsodiilor albastre duhnind constelaţii şi răsărituri de lună, un cer al Nirvanei deocheat de curcubeie scrintite în mirare. Începând cu prima lună a acestui an a devenit cel mai nou coleg de redacţie la revista sibiană Rapsodia. Cu sufletul rezemat pe două ere, pare quarcul luminos cu esenţe tricromatice în destrămare de sine, reîncarnat în paradigmele Logosului. În timp ce-l citesc mi se face de o înjurătură, de-un blestem, de-o plecare la dracu-n praznic, de-o venire şi statornicire, de-o râdere, de-o plângere şi mai rar de-o rugăciune ...  
  
A venit definitiv în sufletul meu, resurescitându-mi melancoliile şi formele deocheate ale literelor cu sânul alb şi rotund de iubire întru cuvânt. La fereastra triumfului său literar arde turbăciunea muşcatelor înflorite semantic, răni de flacără tratate de mâna Doamnei lui, de mâna Doamnei doctor sărutată de acest mag nebun de frumos şi adevăr. Icarul prăbuşit din cer şi-a luat din nou zborul inimitabil prin cuvântul scris la masa sa din Dealul Copoului, cu rănile visului înaripat vindecate, zidindu-l în cărţile lui descântate împotriva împotmolirii în uitare 
  
Ioan Gligor STOPIŢA 
  
Redactor-şef al revistei Rapsodia 
  
Sibiu, ianuarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ioan Gligor STOPIŢA - MIHAI BATOG BUJENIŢĂ – DESTIN CU MODULAŢII DE ARHANGHEL ÎN LUPTĂ CU NEANTIZAREA / Ioan Gligor Stopiţa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 392, Anul II, 27 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ioan Gligor Stopiţa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Gligor Stopiţa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!