CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (41)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 125  

FAPTA FRUMOASA A LUI AVVA SERGHIE ANAHORET  

Niste parinti din Sinai ne povesteau despre avva Serghie anahoretul, urmatoarele:  

Pe cand traia in Sinai, iconomul l-a pus pe Serghie mai mare peste catari.  

Intr-o zi, pe cand mergea in fruntea lor, iata ca un leu statea in drum. Catariii si pazitorii, la vederea leului, au fost cuprinsi de frica si au fugit inapoi. Atunci avva Serghie a luat din desaga lui prescura, s-a dus la leu si i-a spus:  

- Ia prescura parintilor si pleaca din drum ca sa trecem!  

Leul a luat prescura si a plecat.  

CAPITOLUL 126  

RASPUNSUL MINUNAT AL LUI AVVA ORENT DIN MUNTELE SINAI  

Parintii aceluiasi loc ne spunea despre avva Orent ca intr-o duminica a intrat in biserica cu cojocul in afara si s-a asezat in strana cantaretilor. Parintii care erau acolo i-au spus:  

- Calugare, pentru ce ai intrat asa in biserica spre a ne face de ras fata de strainii care au venit la biserica?  

Si le-a raspuns lor avva Orent:  

Voi ati intors Sinaiul pe dos si nimeni nu v-a spus nimic. Eu mi-am intors cojocul si ma acuzati. Duceti-va si indreptati ce ati intors pe dos si atunci voi indrepta si eu ce am intors!  

CAPITOLUL 127  

VIATA LUI AVVA GHEORGHE SFANTUL DIN MUNTELE SINAI SI DESPRE O BATRANA DIN GALATIA FRIGIEI  

Damiana sihastra, mama lui avva Atinighen, episcopul Petrelor ne povestea acestea:  

In muntele Sinai era un staret numit Gheorghe, barbat foarte mare si ascet. Acestui avva Gheorghe pe cand sedea in chilia lui, i-a venit dorinta in Sfanta si Marea Sambata, sa faca Sfanta Inviere la Ierusalim si sa se impartaseasca cu Sfintele Taine in sfanta biserica a Invierii lui Hristos Dumnezeul nostru. Si toata ziua a fost batranul ocupat cu aceste ganduri si cu rugaciunea.  

Pe inserate a venit ucenicul lui si i-a spus:  

- Porunceste, parinte , sa mergem la slujba!  

Calugarul i-a raspuns:  

- Du-te, iar la timpul Sfintei Impartasiri vino la mine ca sa merg si eu.  

Si a ramas deci batranul calugar in chilie.  

Cand in sfanta biserica a Sfintei Invieri a venit timpul Sfintei Imparasiri, batranul s-a gasit langa fericitul Petru, patriarhul Ierusalimului si a luat din mana lui impreuna cu ceilalti preoti Sfanta Impartasanie. Vazandu-l pe batran, patriarhul a intrebat pe Mina, sinchelul sau:  

- Cand a venit avva din muntele Sinai?  

- Cu rugaciunile voastre, stapane, nu l-am vazut, decat acum.  

Atunci patriarhul a spus singhelului:  

- Spune-i sa nu plece caci vreau sa ia masa cu mine.  

Singhelul s-a dus de a spus batranului, la care el a raspuns:  

- Sa se faca voia lui Dumnezeu.  

Dupa ce a parasit slujba si dupa ce s-a inchinat Sfantului Mormant, s-a gasit batranul iarasi in chilia lui.  

Si iata ucenicul lui a batut la usa si a zis:  

- Porunceste, parinte! Vino sa te impartasesti.  

Calugarul s-a dus in biserica cu ucenicul lui si s-a impartasit cu Sfintele Taine.  

Arhiepiscopul Petru s-a intristat ca batranul nu a dat ascultare chemarii sale. De aceea dupa sarbatoare, patriarhul a scris batranului avva Fotie, episcopul Faranului si parintilor din Sinai, sa-l aduca pe batran la el. Cand a venit cel trimis si a dat scrisorile a trimis si batranul trei preoti la patriarh: pe avva Stefan capadocianul, cel mare, pe avva Zosima, ( si de acestia am facut pomenire in cartea acesta) si pe avva Dulcitie romanul. Batranul a scris patriarhului o scrisoare, dezvinovatandu-se si zicand:  

- " Departe de mine, Prea Sfintite stapane, gandul de a dispretui pe stapanul nostru indrumator".  

A mai adaugat si acestea:  

-" Sa cunoasca Prea Fericirea Voastra, ca dupa sase luni ne vom intalni amandoi la Stapanul Hristos Dumnezeul nostru si de acolo ma voi inchina voua".  

Preotii s-au dus si i-au dat patriarhului scrisoarea. Si au mai spus preotii ca batranul de multi ani nu se mai dusese in Palestina. I-au aratat scrisorile episcopului Faranului ca era aproape de saptezeci de ani si ca batranul nu iesise din Sfantul munte Sinai. Dar dumnezeiescul si sfantul patriarh Petre avea ca martori pe episcopii si clericii care au fost in biserica si spuneau: " Noi l-am vazut pe batran si l-am sarutat cu sarutare frateasca". Dupa ce au trecut sase luni, batranul calugar si patriarhul au raposat amandoi, potrivit prezicerii batranului.  

* * *  

Tot Damiana ne povestea si acestea:  

Intr-o vineri , inainte de a ma inchide in chilie m-am dus la biserica sfantului Cosma si Damian si acolo mi-am petrecut toata noaptea. Pe inserate a venit o batrana de loc din Galatia Frigiei care a dat tuturor celor ce erau inauntru cate doi banuti. O cunosteam pe batrana caci imi daduse de multe ori.  

Intr-o zi o nepoata de-a mea si de-a preacredinciosului imparat Mauriciu, a venit in Ierusalim sa se inchine Sfintelor locuri si a ramas aici multa vreme. Am luat-o cu mine si m-am dus la sfintii Cosma si Damian. Pe cand eram in biserica i-am spus nepoatei mele:  

- Vezi, fiica mea, ca are sa vina o batrana sa-ti dea doi banuti. Ia-i si nu-i dispretui darul batranei.  

Fata se razvrati si a zis:  

- Este porunca sa iau?  

- Da, ia-i, i-am raspuns eu, caci femeia este mare inaintea lui Dumnezeu. Batrana munceste toata saptamana cu palmele; iar castigul ei il da celor ce se gasesc in biserica. Batrana are aproape optzeci de ani. Ia si tu banutii si da-i altuia, numai sa nu respingi jertfa batranei.  

Pe cand vorbeam acestea, iata ca vine batrana ca sa imparta banuti. Si i-a impartit cu multa liniste si in tacere. I-a dat si nepoatei mele zicand:  

- Ia-le si mananca-le!  

Dupa plecarea ei am cunoscut ca Dumnezeu i-a descoperit ei ca am zis: "Ia-le si da-le unui om sarac!" Am trimis deci pe un slujitor sa cumpere cu cei doi banuti boabe de lupin si le-am mancat. Si a marturisit inaintea lui Dumnezeu ca erau dulci ca mierea incat s-a minunat. Si a slavit pe Dumnezeu care da har robilor Sai.  

http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (41) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1031, Anul III, 27 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!