CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (39)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 119  

DESPRE UN DIAVOL ALUNGAT PRIN RUGACIUNE  

 

Avva Eusebie, presbiterul lavrei Raitului ne spunea cand ne-am dus la el ca un demon imbracat in haina de calugar a venit in chilia unui batran. A batut la usa lui. Batranul a deschis si i-a zis:  

- Roaga-te!  

Demonul a raspuns:  

- Acum si pururea si-n vecii vecilor, amin!  

Batranul i-a zis din nou:  

- Roaga-te!  

Demonul a raspuns iarasi:  

- Acum si pururea si-n vecii vecilor, amin!  

Batranul i-a spus:  

- Fii bine venit, dar roaga-te si spune: " Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor, amin".  

Cand a spus batranul aceste cuvinte, demonul s-a facut nevazut ca alungat de foc.  

 

CAPITOLUL 120  

DESPRE TREI MONAHI MORTI GASITI DE PESCARI FARONITI  

 

Ne povesteau niste pescari fanoriti, urmatoarele:  

Intr-o zi am plecat la Vuhri dincolo de marea Rosie. Dupa ce am pescuit multi pesti ne-am intors si am aruncat ancora la Pteleu. Voind sa trecem in Rait, am fost impiedicati de vanturi potrivnice si am fost tinuti pe loc din pricina furtunii de mare, nouazeci de zile.  

Mergand prin pustiul acela care se gasea aproape de locul de unde n-am mai putut inainta cu corabia din pricina vantului potrivnic, am gasit sub stanca trei anahoreti morti, imbracati in mantale de sivin si mantalele lor erau puse alaturi de ei. I-am luat si i-am dus la corabie. Deodata marea s-a linistit, iar vantul potrivnic s-a schimbat in vant favorabil. Fiind ajutati de vant am trecut si am sosit la Rait. Parintii de acolo au ingropat pe cei trei anahoreti alaturi de batranii din vechime.  

 

CAPITOLUL 121  

VIATA SI MOARTEA LUI AVVA GRIGORE BIZANTUNUL  

SI A ALTUI GRIGORE FARONITUL UCENICUL LUI  

 

Tot parintii de acolo ne povesteau despre avva Grigore bizantinul si despre ucenicul lui, avva Grigore faronitul, ca traiau intr-o insula a marii Rosii. Insula aceea nu avea apa, si-si aduceau apa pentru nevoile lor de pe uscat cu o pluta.  

Intr-o zi au lasat pluta in mare si au legat-o de o stanca. Peste noapte insa s-a pornit furtuna pe mare si s-a scufundat pluta si au ramas cei doi parinti pe insula nemaiavand cu ce-si sa-si aduca apa. Dupa opt luni au venit pe insula niste monahi de la Rait si i-au gasit pe amandoi morti; pe dosul unei carapace de broasca au gasit scris: " Avva Grigore faronitul a murit dupa ce nu bause apa douazeci si opt de zile; eu, insa, am ajuns pana in ziua a treizeci si saptea fara sa beau apa". I-am gasit pe amandoi intregi, i-am luat de acolo si i-am ingropat in Rait.  

 

http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (39) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1029, Anul III, 25 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!