CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (19)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CAPITOLUL 55  

VEDENIA UNUI CALUGAR DIN SCHIT SI DESPRE AVVA IRINEU  

Avva Irineu ne-a istorisit urmatoarele:  

Un batran care traia in Schit a vazut intr-o noapte pe diavol ca dadea fratilor o sapa de plivit. Si l-a intrebat batranul pe diavol:  

- Ce inseamna aceasta?  

- Pregatesc o bucurie fratilor, a raspuns diavolul, care prin asta ii facea mai trandavi pentru slavirea lui Dumnezeu.  

* * *  

Tot avva Irineu ne-a mai istorisit:  

Cand au venit barbarii in Schit, am plecat si m-am dus in partile Gazei unde, mi-am luat o chilei in lavra. Si am luat de la staretul lavrei o carte cu faptele si spusele batranilor, pe care am inceput s-o citesc in aceeasi zi. Si indata ce am deschis-o am gasit in ea capitolul acesta: "Un frate s-a dus la un batran si i-a spus:  

- Roaga-te pentru mine, parinte!  

- Cand erai cu noi, a raspuns batranul, ma rugam pentru tine. Dar acum pentru ca te-ai dus sa-ti cauti de interesele tale, nu ma mai rog pentru tine."  

Dupa ce am citit aceasta am inchis cartea si mi-am zis intru sine:  

"- Vai tie Irineu, ca te-ai dus sa-ti vezi de interesele tale. Parintii nu se mai roaga pentru tine."  

Si indata am dat staretului cartea si am plecat si am venit la chilia Schitului. Aceasta este pricina fratilor, ca am venit in locul acesta.  

 

CAPITOLUL 56  

VIATA LUI IOAN, UCENICUL UNUI MARE BATRAN CARE A MURIT IN CAPARASMA  

Ptolemaida este un oras din Fenicia. In acesta este o mahala numita Parasima. In ea traia un calugar vestit. Acesta avea un ucenic numit Ioan. Si el era un om cu viata imbunatatita si era foarte supus si ascultator. Intr-o zi l-a trimis pe ucenicul sau pentru niste treburi, i-a dat si cateva paini de drum. Ucenicul a plecat si dupa ce a facut treaba s-a intors, aducand painile intregi. Cand a vazut batranul painile intregi a zis:  

- Pentru ce n-ai mancat fiule din painile pe care ti le-am dat?  

Ucenicul a facut metanie batranului si a spus:  

- Iarta-ma parinte, pentru ca nu m-ai binecuvantat cand m-ai trimis si nici nu mi-ai poruncit sa mananc din paine, de aceea n-am mancat.  

Batranul s-a mirat de buna judecata a fratelui si l-a binecuvantat.  

* * *  

Tot acest frate, dupa moartea batranului, a postit patruzeci de zile. La sfarsitul postului a auzit o voce de la Dumnezeu care i-a spus: "Sa vindeci orice boala pe care iti vei pune mana." A doua zi dimineata, potrivit iconomiei lui Dumnezeu, iata ca a venit un barbat cu femeia lui care avea cancer la san. Barbatul l-a rugat sa-i vindece femeia. El i-a raspuns ca-i pacatos si nevrednic de o astfel de fapta. Barbatul femeii insa, il ruga staruitor sa se induplece si sa-i miluiasca femeia. Cand si-a pus mana pe rana si a facut asupra ei semnul sfintei cruci, indata s-a vindecat femeia. Si de atunci Dumnezeu a facut prin el multe semne, nu numai pe cand traia dar si dupa moarte.  

 

CAPITOLUL 57  

MOARTEA STALPNICULUI SIMEON SI DESPRE AVVA IULIAN STALPNICUL  

La patru mile de orasul Aegeae era un stalpnic numit Simeon. Acesta lovit fiind de trasnet, a murit. Avva Iulian Stalpnicul, (care locuia langa un golf al marii) a spus ucenicilor sai intr-un timp in care nu obisnuia sa tamaieze:  

- Puneti tamaie si tamaiati!  

- Pentru care pricina, parinte? au intrebat ei.  

- Fratele Simeon cel din Aegeae a murit lovit de trasnet si iata sufletul lui se urca la cer cu bucurie.  

Si erau departati unul de altul ca la douazeci si patru de  

mile.http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  

 

Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (19) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1006, Anul III, 02 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!