CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (16)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CAPITOLUL 46  
 
MINUNATA VEDENIE A LUI AVVA CHIRIAC DIN LAVRA LUI CALAMON SI DESPRE CELE DOUA CARTI ALE NELEGUITULUI NESTORIE  
 
Ne-am dus odata la avva Chiriac preotul lavrei lui Calamon de langa sfantul rau Iordan. Si ne povestea zicand:  
 
Intr-o noapte, vad in vis o femeie vrednica de respect, imbracata in porfira, impreuna cu doi barbati sfinti si cinstiti, ca sta la usa chiliei mele. Am luat pe femeie drept Stapana noastra Nascatoare de Dumnezeu iar pe cei doi barbati care erau ce ea drept sfantul Ioan Teologul si sfantul Ioan Botezatorul. Am iesit afara din chilie si i-am rugat sa intre inauntru ca sa faca o rugaciune in chilia mea. Femeia insa n-a vrut. Si m-am rugat mult timp staruitor de dansa, spunadu-i: “Sa nu ma intorc rusinat si infruntat” si multe altele. Cand ea a vazut ca starui inca in cererea mea, mi-a raspuns cu asprime:  
 
- Ai in chilia ta pe dusmanul meu. Cum vrei sa intru?  
 
Dupa aceste cuvinte a plecat. Cand m-am desteptat, am inceput sa ma vait si sa ma gandesc daca n-am pacatuit cu ceva cu mintea impotriva ei, caci nu era nimeni altcineva in chilie decat numai eu. Desi m-am chinuit multa vreme, totusi nu m-am gasit vinovat cu nimic fata de ea. Vazandu-ma invaluit de tristete, am luat o carte sa citesc ca prin citit sa-mi indepartez tristetea. Cartea pe care am luat-o era a lui Isihie preotul Ierusalimului. Cand am deschis cartea, gasesc scrise la sfarsitul ei doua cuvantari ale nelegiuitului Nestorie. Indata am cunoscut ca acesta era dusmanul Stapanei noastre, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu. Atunci m-am sculat si am plecat si am data cartea celui care mi-o imprumutase si i-am spus:  
 
- Ia-ti frate, cartea! N-am avut folos din ea cata paguba, si i-am povestit cele intamplate. El, plin de zel, a rupt indata din carte cele doua cuvantari ale lui Nestorie si le-a pus pe foc zicand:  
 
- Sa nu ramana in chilia mea vrajmasul Stapanei noastre, Sfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria.  
 
CAPITOLUL 47  
 
MINUNEA SFINTEI NASCATOARE DE DUMNEZEU IMPOTRIVA MASCARICIULUI GAIAN CARE A HULIT-O LA TEATRU  
 
In Fenicia Libanului este un oras cu numele Heliopoli. In el era un actor cu numele Gaian, care pe scena hulea pe Sfanta Nascatoare de Dumnezeu. Maica Domnului i s-a aratat lui si-i spuse:  
 
- Ce rau ti-am facut de ma batjocoresti si ma hulesti fata de atata lume?  
 
El cand s-a desteptat, nu numai ca nu s-a indreptat, dar o hulea si mai mult. Maica Domnului i s-a aratat din nou , ii spuse aceleasi cuvinte si-l sfatuieste. Cum el nu s-a indreptat, ci dimpotriva o batjocorea si mai mult, intr-o dupa amiaza pe cand dormea, i s-a aratat fara sa spuna un cuvant ci numai i-a insemnat mainile si picioarele. Cand s-a desteptat a vazut ca mainile si picioarele ii erau taiate, zacand ca un trunchi de copac.Dupa aceasta nenorocitul se spovedea tuturor facand cunoscut ce fel de rasplata a primit pentru hula sa; si asta fiindu-i data de Maica Domnului cu multa indurare.  
 
CAPITOLUL 48  
 
MINUNILE SFINTEI NASCATOARE DE DUMNEZEU PRIN CARE COSMIANA SOTIA PATRICIANULUI GHERMAN, A FOST TRASA DE LA EREZIA SEVERIANA LA ADEVARATA CREDINTA IN HRISTOS  
 
Ne povestea avva Anastasie preotul si paznicul odoareleor sfintei Biserici a Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, ca a venit Cosmiana, femeia patricianului Gherman si a voit ca in una din noptile sfintei Duminici sa se inchine singura sfantului si de viata facatorului Mormant al Domnului nostru Iisus Hristos, adevaratul Dumnezeu. Cand a vrut sa se atinga de mormant a intampinat-o Stapana noastra, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, fata catre fata, impreuna cu alte femei si i-a spus:  
 
- Pentru ca nu esti de-a noastra, sa nu intri aici!  
 
Ea apartinea ereziei lui Sever, acefalul. Cosmiana se ruga mult, ca sa-i dea voie sa intre. Sfanta Nascatoare de Dumnezeu insa, i-a raspuns zicandu-i:  
 
- Crede-ma femeie, ca n-ai sa intri aici pana nu te vei impartasi cu noi in aceasta credinta.  
 
Prin aceste cuvinte a cunoscut ca este impiedicata sa intre, pentru ca este eretica si ca daca nu trece la Sfanta sobornica si apostolica Biserica a lui Hristos, Dumnezeul nostru, n-are sa intre. A trimis indata dupa diacon. Cand acesta a venit cu sfantul potir, ea s-a impartasit cu Sfantul Trup si Sange al Marelui Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Si astfel a fost invrednicita sa se inchine sfantului si de viata facatorului mormant al Domnului nostru Iisus Hristos.  
 
http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/limonariu.htm  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Livada duhovniceasca (16) / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1003, Anul III, 29 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!