CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Ioan Evcrata - Limonarium
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VIATA SFANTULUI BATRAN IOAN SI DESPRE PESTERA SAPSA 
  
Era un bătrân care locuia în mănăstirea lui avva Evstorghie. Cel întru sfinţi arhiepiscopul nostru Ilie al Ierusalimului a vrut să-l vadă pe acest bătrân, stareţ al mănăstirii. Bătrânul însă nu primea zicând: 
  
- Vreau să mă duc în muntele Sinai, ca să mă rog! Arhiepiscopul îl silea să primească stăreţia mănăstirii şi să plece cu aceasta vrednicie. Dar pentru că bătrânul n-a voit, i-a îngăduit să plece cu făgăduiala să primească stăreţia la întoarcerea sa. Şi astfel luându-şi rămas bun de la arhiepiscop, a plecat mergând la muntele Sinai, luând cu el şi pe ucenicul său. După ce au trecut râul Iordan, ca la o milă depărtare, bătrânul a început să tremure şi să aibă fierbinţeli. Cum nu mai putea să meargă, au intrat intr-o mică peşteră întâlnită în cale şi ucenicul l-a aşezat jos pe bătrân. Pe când era cuprins mereu de fierbinţeală si nu putea nici sa se mişte - stăteau acolo de trei zile în peşteră - vede bătrânul în vis pe cineva care-i spune: 
  
- Spune-mi bătrâne, unde vrei să mergi? 
  
- La muntele Sinai, a răspuns bătrânul celui arătat în vis. 
  
- Nu! Te rog să nu te duci, i-a spus acela. 
  
Dar pentru ca nu l-a înduplecat pe bătrân, a plecat de la el. Frigurile, însă l-au cuprins mai rău. În noaptea următoare i s-a arătat aceeaşi persoană, cu aceeaşi înfăţişare si i-a zis: 
  
- Ce vrei călugăre, să nu te mai scoli de aici? Ascultă-mă pe mine si nu pleca! 
  
- Dar cine esti tu? l-a întrebat bătrânul. 
  
- Eu sunt Ioan Botezătorul, i-a răspuns acel ce i s-a aratat. Pentru aceasta îţi spun să nu pleci cu nici un chip. Peştera aceasta mică este mai mare decât muntele Sinai, căci de multe ori a intrat in ea Domnul nostru Iisus Hristos ca să mă viziteze. Dă-mi cuvântul că ai să locuieşti aici şi eu am să-ţi dau sănătate. 
  
Bătrânul a primit cu plăcere şi s-a legat prin cuvânt că are să rămână acolo. Indată s-a făcut sănătos şi a rămas în peşteră până la sfarşitul vieţii. Pestera aceea a prefacut-o în Biserică şi a adunat în jurul lui mulţi fraţi. Locul acela se numeste Sapsa. În partea stângă a acestui loc se află pârâul Horat în care a fost trimis Ilie Tesviteanul în timpul secetei. Pârâul Horat se găseşte în faţa Iordanului. 
  
- 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ioan Evcrata - Limonarium / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 466, Anul II, 10 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!