CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Impresii >  
Autor: Florica Reinprecht         Ediţia nr. 402 din 06 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Întrunirea Comunităţilor Româneşti din Austria la data de 03 Februarie 2012
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Această întrunire a fost organizată de Institutul Cultural Românesc din Viena, avînd sediul în Argentinier Straße 39. Ca şi reprezentant al acestei Instituţii s-a prezentat d-nul Dr. Gabriel Kohn în calitate de Director Adjunct.  

D-nul Senator Viorel Badea a fost invitat de onoare în calitatea de Preşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni. Printre alţii a mai fost invitat şi d-nul Jurnalist şi Literat Michael Anthony de la ziarul Adevărul.  

  1. S-a discutat despre importanţa şi legătura între cultură şi cetăţenie, respectiv dubla cetăţenie, cum că neavînd posibilitatea de a păstra cetăţenia sub care s-a născut şi crescut o persoană e ca şi cum:

- Ar fi obligată să şteargă trecutul, ca şi cum ar fi ruptă în două. Aşa cum a fost trecutul cu părţile lui bune sau mai puţin bune, diferind de la caz la caz este o parte mai mare sau mai mică din viaţa acelei persoane, căci el tot trecut ramîne, trecut pe care nimeni şi nimic nu-l mai poate schimba.  

Să nu uităm că din trecut invăţăm. Atunci cînd se vorbeşte de trecut se vorbeşte şi de cultură şi valorile ei, de tradiţii, de obiceiuri, de familia în care sa născut şi crescut o persoană, de rudeniile ei, de prietenii ei, de tot felul de colegi pe care ia avut, cum ar fi: de şcoală, de facultate, de serviciu şi alţii, de vecini, efectiv de toate trăirile acelei persoane din viaţa ei de pină atunci.  

-Trecut înseamnă şi amintiri, iar amintirile sînt viaţa noastră, amintirile alcătuiesc romanul fiecărui individ în parte, ele sînt cele ce dau elanul, chiar şi acelea care au fost neplăcute şi triste. Gîndul că au devenit trecut ne bucură, printre ele sînt şi acele amintiri ce de multe ori ne înveselesc, fiecare persoană are amintiri de depănat.  

-Din nefericire ca peste tot în lume mai există pe ici pe colo cîte o persoană care se personifică cu instituţia unde lucrează uitînd de reguli şi umanitate, abuzînd de haina statului. Lasînd ura acumulată de-a lungul anilor prin alte părţi asupra altor persoane, fie că e vorba de cei ce au un nume sau prenume străin, fie că au o altă religie, fie că au o problemă cu accentul persoanei respective, iar lista ar putea continua, conştienţi fiind că nu mai aparţin altui stat care să îi protejeze şi nici băştinaşi nu sînt.  

-Ex. aşa cum prin căsătorie fiecare persoană are dreptul să preia, să renunţe sau să reia numele de familie propriu sau a partenerului de viată, tot aşa ar trebui să rămînă la aprecierea fiecărei persoane în parte dreptul şi libertatea de a hotărî pentru ea însăşi dacă doreşte sau nu să renunţe, să păstreze sau să o redobîndească cetăţenia cu care s-a născut. Libertatea de a alege face parte din democraţie.  

-A avea dorinţa de a păstra cetăţenia cu care s-a născut o persoană nu înseamnă că nu o preţuieşte sau că nu o găseşte frumoasă şi pe ţara a cărei cetăţenii doreşte să o dobîndească. În momentul în care o persoană cere cetăţenia altei ţări înseamnă că iubeşte, preţuieşte şi respectă: tradiţiile, obiceiurile, valorile culturale şi mai ales frumuseţile ţării respective. Nu există ţară urîtă, căci dacă am numi o ţară urîtă, am numi şi natura urîtă, ceea ce este imposibil şi de neacceptat.  

-Atunci cînd o persoană cere şi cetăţenia altei ţări este ca şi cum i s-a născut un nou membru de suflet, de familie pe parcursul vieţii.  

-Cunoscînd cultura, tradiţiile, obiceiurile, limba, ş.a.m.d. învăţăm să ne cunoaştem mai bine atît noi între noi ca oameni cît şi valorile fiecărei ţări în parte, să înţelegem şi să vedem lucrurile mai bine, astfel încît să trezim în noi respectul şi aprecierea unul faţă de celălalt şi faţă de fiecare ţară în parte.  

Frumoasa Capitală Viena prin Primarul ei D-nul Michael Häupel dovedeşte şi în zilele de azi ce rol important are cultura, chiar susţinînd şi colaborînd cu Asociaţiile Româneşti din Viena.  

-Cultura este de o valoare fără margini, ea este mîndria şi comoara fiecărei ţări. Atîta timp cît există cultură putem dovedi că: am existat, existăm şi vom exista ca fiinţe umane.  

  1. Începînd cu acest an 2012 se va sărbători Limba Română.

 

  1. D-nul Senator Vasile Badea doreşte să ne susţină la unirea şi colaborarea Comunităţilor Româneşti din Austria şi mai ales atunci cînd este vorba despre cultură.

 

Asociaţiei Luceafărul-Abendstern i-a făcut deosebită plăcere de a-l cunoaşte pe d-nul Senator Vasile Badea şi mulţumeşte Instituţiei Culturale Româneşti pentru invitaţie.  

Cu prietenie,  

Florica Reinprecht  

Referinţă Bibliografică:
Întrunirea Comunităţilor Româneşti din Austria la data de 03 Februarie 2012 / Florica Reinprecht : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 402, Anul II, 06 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florica Reinprecht : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Reinprecht
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!