CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 138 din 18 mai 2011        Toate Articolele Autorului

Între 14 şi 15 mai, în Baia Mare, Muzeul de Istorie Maramureş organizat „Noaptea muzeelor”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recent, s-a încheiat „Noaptea muzeelor”, eveniment anual de anvergură, derulat între 14 şi 15 mai, organizat în Baia Mare de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş în parteneriat cu 10 instituţii, respectiv 6 de învăţământ, două teatre şi două asociaţii de specialitate băimărene. Aşadar, sute de maramureşeni, elevi, studenţi, profesori, actori, scriitori, jurnalişti, şefi de instituţii publice şi private, istorici, iubitori de istorie şi de artă au petrecut împreună până după miezul nopţii participând la concursuri, vizionând filme documentare, vizitând expoziţiile muzeului şi ascultând muzică de calitate. 
  
Printre cei care au luat parte au fost Viorel Rusu, directorul instituţiei gazde, Oana Leşiu, şeful interimar al Secţiei de Istorie al Muzeului care a fost gazda acestei activităţi culturale, Dan Pop, şeful Secţiei de Arheologie. Scopul întregii acestei activităţi a fost crearea unui parteneriat public între instuţiile de învătământ şi muzeu având ca deziderat dezvoltarea interesului pentru cultură, respectiv istorie, literatură şi artă a generaţiilor viitoare, dar chiar şi a întregii populaţiei.  
  
Asociaţiile „Histarch” şi „Terra Dacica Aeterna”, Teatrul Municipal şi Teatrul de Păpuşi, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Colegiul Tehnic Transilvania”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Grupul Şcolar „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, Liceul de Artă din Baia Mare au avut un aport substanţial la buna desfăşurare a întregului program. 
  
Concursuri, paradă de costume antice şi piese de teatru în aer liber 
  
Manifestarea a început sâmbătă, la ora 16, când s-au derulat o serie de acţiuni interactive precum concursul „LVDI ANTIQVI” aflat la prima ediţie, urmat de două scene de teatru „Amintiri”- adaptare după Ion Creangă şi interpretată de „Trupa Lu' Papuc”, precum şi „La lilieci - adaptare după Marin Sorescu unde s-au produs actorii amatori ai trupei „Hop şi noi”. 
  
Timp de peste o oră, cei prezenţi au avut ocazia să admire o paradă de costume şi coafuri antice, după care au fost iar spectatorii unei alte scenete adaptate după Ion Creangă intitulată „Ivan Turbincă” jucată de trupa „Thalia” de la Grupul Şcolar „Gheorghe Lazăr”. Prima parte a sărbătorii a fost încheiată de un recital de muzică folk susţinut de Mihai Tirică. 
  
Zamfir Şomcutean debutează cu prima expoziţie personală de caricatură 
  
Tot în cadrul acestei mari manifestări, Muzeul de Istorie a găzduit prima expoziţie de caricatură a artistului Zamfir Şomcutean cu tilul ”VIP 50”. Este vorba despre 50 de caricaturi portretistice ale unor mari personalităţi politice şi de cultură executate cu mult talent, măiestrie şi bineînţeles, cu mult umor. „Majoritatea exponatelor, respectiv 95% sunt portrete ale politicienilor din ţară. Am participat până acum doar la expoziţii colective. Aceasta este prima expoziţie personală şi peste 70% din lucrări le-am finalizat anul acesta”, a subliniat autorul. Caricaturistul Zamfir Şomcutean s-a născut în anul 1967 în Baia Mare şi a absolvit Facultatea de Arte plastice din cadrul Universităţii de Nord din aceeaşi localitate. În prezent, este conservator la Secţia de Arheologie a Muzeului.  
  
O noapte de neuitat, plină de istorie, literatură şi muzică 
  
Începând cu ora 21, când în acompaniamentul elevilor de la Liceul de Artă Baia Mare, în lumina misterioasă a torţelor a avut loc deschiderea oficială a „Nopţii muzeelor” şi până la ora 02, băimărenii au marcat amintiri de neuitat în incinta Muzeului de Istorie. 
  
Trupa „Rivulus Dominarum” a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” a jucat scena „Zamolxis” adaptată după Lucian Blaga. De asemenea, trupa „Masca” a Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” s-a produs cu piesa scrisă de Alexandra Danciu intitulată: ” Provocarea”. Elevii au dat dovadă de mult talent şi dăruire şi chiar multă pasiune privind istoria şi literatura românească. 
  
Nu au lipsit nici o serie de filme documentare istorice privind trecutul istoric al judeţului şi al ţării nostre. 
  
Artiştii Mihai Sabău, Mihai Tirică, Dan Pop, Florin Pop şi Ioan Botiş au înveselit auditoriul cu ritmurile romantice şi tinereşti ale muzicii folk.  
  
„ Mi-a plăcut mult atmosfera. A fost o ocazie ca tinerii să împărtăşescă şi să descopere totodată multe lucruri privind istoria. E foarte important ca generaţiile viitoare să cunoască trecutul istoric. E ca şi cum şi-ar păstra identitatea. Eu mă consider îmbogăţit sufleteşte. Îmi place muzeul şi îndemn pe toţi concetăţenii să viziteze mai des expoziţiile. Pot să spun că sunt mândru că sunt maramureşean”, a subliniat Simion Pop din Baia Mare. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Între 14 şi 15 mai, în Baia Mare, Muzeul de Istorie Maramureş organizat „Noaptea muzeelor” / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 138, Anul I, 18 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!