CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Interviu cu scriitorul Mihai Leonte - la aniversare
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Interviu cu scriitorul Mihai Leonte,  
  
realizat în dialog cu scriitorul Viorel Darie Bucureşti 
  
De câteva luni am avut privilegiul să vă cunosc mai îndeaproape, am luat cunoştinţă de vasta dumneavoastră. creaţie literară întinsă de-a lungul multor decenii. Mai mult, prin bunăvoinţa dumneavoastră sunt posesorul a trei cărţi importante tipărite de scriitorul Mihai LEONTE, cărţi care mi-au dat de lucru pentru mult timp de a fi citite şi înţelese în întregul lor. 
  
Aş dori să vă adresez câteva întrebări, ca să mă lămuresc pe mine, şi pe cei care vor citi acest interviu, câte ceva din prodigioasa dumneavoastră activitate ca miner, dar, mai ales, ca autor de arta poetică şi de proză. 
  
Viorel DARIE; 
  
De ce nu aţi urmat cursurile normale de gimnaziu şi liceu, cum ar fi fost firesc pentru un om cu facilităţi intelectuale generoase, manifestate în întreaga dumneavoastră operă ? 
  
Mihai LEONTE; Vremurile când am urmat cursurile şcolii, adică cele 4 clase elementare au fost pentru mine grele. Părinţii mă voiau agricultor şi din acest motiv după clasa a patra nu am fost lăsat să urmez mai departe ciclul doi. Norocul meu a fost cu învăţătorul Agape CASANDRA care l-a admonestat pe tatăl meu că nu mă lasă mai departe la şcoală. Astfel după un an de pauză am continuat ciclul doi. 
  
Viorel DARIE; 
  
De ce nu aţi devenit inginer la vreo uzină, ci maistru miner? 
  
Mihai LEONTE; Mama mea a murit când eu aveam 2 ani. Astfel că nu mai aveam un sprijin moral cel puţin. Având în vedere condiţia mea modestă, nu cred ca mi-am dorit atunci să devin inginer. Până a ajunge maistru miner a trebuit să trec prin multe etape ale meseriei şi bineînţeles al şcolilor.  
  
Viorel DARIE; 
  
De unde v-a venit îndemnul să vă ocupaţi de literatură? 
  
Mihai LEONTE; Literatura în sine nu a intrat în sfera mea de preocupări pentru a ajunge cum se spune literat. Fiind însă un avid de cultură în general, literatura a intrat automat în sfera mea de preocupări. Am citit mult încă din şcoala elementară. În timpul şcolii profesionale de mineri am fost remarcat de profesorul de limba română, care m-a ales să scriu textele la brigada artistică a şcolii. Până atunci scriam diferite epigrame pentru colegi. 
  
Viorel DARIE; 
  
Soţia dumneavoastră., copiii, au fost un sprijin să vă afirmaţi ca poet, sau om de literatură, să spunem la general ? 
  
Mihai LEONTE; După ce m-am căsătorit în anul 1967 soţia mea mi-a devenit o permanentă muză, care era un fel de îndrumător al meu, ea fusese bibliotecară în comuna sa natală. Familia în general m-a sprijinit ori de câte ori a fost necesar. 
  
Viorel DARIE; 
  
De ce aţi abordat cu predilecţie poezia, parcă mai mult decât scrierile în proză ? 
  
Mihai LEONTE; Cu poezia am debutat şi am considerat că aceasta îmi este vocaţia, dar după ce am început să public am încercat timid şi proză. Am fost încurajat de unii cititori NET-işti. Astfel am reuşit să public şi să tipăresc peste 400 pagini de proză. 
  
Viorel DARIE; 
  
Vă mai amintiţi când şi unde aţi publicat prima poezie? Dar prima povestire ? 
  
Mihai LEONTE; Prin anul 1963 după ce m-am angajat la mina Baia de Arieş, am început să frecventez cenaclul literar Pavel DAN din Turda, unde mi-a fost publicată prima poezie; Artist în minerit! Apoi am intrat la liceul seral şi viaţa a mers înainte. Prima mea povestire a fost NECUNOSCUTA! O încercare timidă care a plăcut cititorilor de pe NET. Încurajat fiind, au urmat altele şi astfel am scris şi proză. 
  
Viorel DARIE; 
  
Ce spuneau ortacii, minerii, de preocupările dumneavoastră în ale poeziei? Citeau? Discutaţi cu ei despre arta scrisului ? 
  
Mihai LEONTE; Scrierile mele poetice, mai ales cele cu tematică minieră erau citite să spunem aşa, dar nu le putem multiplica în acei ani. Astfel că o lungă perioadă de timp scriam rar şi nu visam să ajung vreodată să-mi văd scrierile tipărite. Printre mineri existau şi persoane provenite din mediul intelectual şi discuţiile pe teme literare se iveau de multe ori. Sincer fiind nu prea îndrăzneam să mă laud cu ce am scris.  
  
Viorel DARIE; 
  
Care a fost cel mai emoţionat eveniment din viaţa dumneavoastră literară ? 
  
Mihai LEONTE; Cred că după ce am început să-mi tipăresc primele caiete am fost invitat la Cenaclul Semenicul din Reşiţa de către regretatul poet Ion CHICHERE, unde am fost primit cu multă căldură şi simpatie de membrii acestui prestigios cenaclu.  
  
În anul 2006 după ce am iniţiat apariţia volumelor antologice a poeţilor de pe NET, debutul acestei serii fiind antologia SPIRALELE VIEŢII, apărut la Editura ANAMAROL din Bucureşti, al cărei director este poeta şi scriitoarea Rodica Elena LUPU, am fost invitat la Timişoara pentru lansare în 11 august 2006. Din acest volum au fost prezenţi 7 (şapte) autori, plus alţi NET-işti. Cu această ocazie a fost lansat şi volumul meu AGATE MAGICE, tipărit la aceeaşi editură.  
  
În anul 2011 am fost invitat la Festivalul FLORI DE PE ŞOMUZ din comuna mea natală Buneşti, judeţul Suceava, unde am avut ocazia să întâlnesc pe lângă factorii locali şi colaboratori mai vechi şi mai noi de pe NET. Astfel am întâlnit pe; Elena ANDRIEŞ poeta de la Rădăşeni, Felicia Niculina LĂMĂŞANU născută în satul Petia, cât şi doi tineri autori debutanţi incluşi în volumul antologic AMINTIRILE VIEŢII 2011, respectiv Violeta Sabina LAZĂR din Paşcani şi Ovidiu DONISĂ din Suceava. 
  
Viorel DARIE; 
  
Puteţi enumera trei dintre cele mai îndrăgite reuşite literare ? Ce public aveaţi ? 
  
Mihai LEONTE; Ca orişice părinte, îmi iubesc toţi copiii, adică tot ce am scris şi am reuşit să şi tipăresc. M-am bucurat când mi-a fost publicată prima poezie, când mi-am tipărit primul volum. De atunci mă bucur la fiecare apariţie editorială nouă. Până în prezent am tipărite peste 2300 pagini în format A5. Am iniţiat şi apariţia a 6 volume antologice a poeţilor de pe NET. Am coordonat volumul AMINTIRILE VIEŢII 2011. Vorbind despre public am început să am publicul meu local, dar el s-a extins în timp atât în România dar şi peste hotarele ţării, chiar şi pe alte continente. 
  
Viorel DARIE; 
  
Cum reacţionaţi când unii aşa zişi critici încercau sa va minimalizeze realizările, talentul ? 
  
Mihai LEONTE; Cum poţi reacţiona la o critică de la cineva avizat? Cu răspunsuri decente şi încercând să-ţi îmbunătăţeşti scrierile pe care le publici. Atunci când observi că acel aşa zis critic încearcă atacuri subiective, de cele mai multe ori ignor. Astfel în cele mai multe cazuri, falsul critic abandonează atacul. 
  
Viorel DARIE; 
  
Ce aţi mai scrie daca aţi avea suficiente mijloace de publicare? Aveţi o tema predilectă ? 
  
Mihai LEONTE; De scris acum la cei 73 ani ai mei mă întreb ce aş putea scrie? Desigur că teme de scris ar fi destule, însă mă voi rezuma să scriu doar despre ceea ce ştiu cel mai bine; mineritul şi viaţa pe care am trăit-o. 
  
Viorel DARIE; 
  
Care este rolul major al literaturii în general, al poeziei în particular? Pot ele să schimbe lumea? 
  
Mihai LEONTE; Dacă este să ne referim la rolul literaturii, chiar se poate numi unul major, căci scrisul a devenit o armă inocentă în toate societăţile umane, dar foarte eficientă. 
  
Vă mulţumesc mult pentru dialogul foarte binevoitor, amical acordat interviului nostru. Vă doresc multe realizări şi de acum înainte. Şi înainte de toate vă urez multa sănătate de la Domnul care are grija de noi toţi. Aşa să ne ajute Dumnezeu. 
  
Viorel Darie în dialog cu Mihai LEONTE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Interviu cu scriitorul Mihai Leonte - la aniversare / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1114, Anul IV, 18 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!