CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Angela Baciu         Ediţia nr. 59 din 28 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Interviu cu pictorul Nicolae Spirescu - in Memoriam
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

MOTTO:
„Niciodată nu mă gândesc la timp.”
„Cerul şi apele Veneţiei se schimbă de la o oră la alta.”
„Fericirea nu vine din afară, fericirea vine din noi.”
 

S-a stabilit în oraşul de la malul Dunării în 1946, iar în 1952, alături de Nicolae Mantu, înfiinţa primul Cenaclu Artistic. A fost iniţiator de şcoală de pictură la Galaţi si a oganizat nenumărate expoziţii în ţară, dar şi peste hotare, în Anglia, Austria, Canada, Grecia, Italia, Israel, Iugoslavia şi SUA. De asemenea, are numeroase tablouri în colecţii private. Din 1939, începe să primească diferite premii şi medalii la concursuri naţionale şi internaţionale,printre acestea, cele mai importante fiind: trei medalii de aur în Italia, iar în 1990 Distincţia internaţională „Grandosso”, Brescia, tot în Italia. In 2006 devine cetăţean de onoare al Galaţiului, dar...in Veneţia i s-a acordat această distincţie încă din anul 1977, pentru parteneriat cultural Italia-România S-a numărat printre puţinii artişti care au ştiut să facă donaţii oraşului, astfel un spaţiu pentru suita „Eminesciana” a fost găsit la Biblioteca „V. A Urechia” din Galati, dar ...galeria voievozilor săi a rămas în garajul / atelierul său. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

A.B. - Domnule Nicolae Spirescu, doresc să vă felicit din toată inima pentru acest nou vernisaj!
Cum şi cât timp lucraţi pentru pregătirea unui asemenea vernisaj?

N.S. - Niciodată nu mă gândesc la timp,(zambeste) nu se poate încadra în timp lucrul la un tablou, am sute de compoziţii, portrete, peisaje, nu pot spune în cât timp le termin. Şi doresc să vă dau un exemplu: un tablou lucrat în Veneţia, când mergeam acolo, îl lucram în aproximativ 2-3 zile, lucram doar de la 7 la 8.30 dimineaţa, o oră şi jumătate, pentru că cerul şi apele Veneţiei se schimbă de la o oră la alta, deci trebuia să revin a doua zi, la aceeaşi oră, să prind culoarea, nuanţa pe care o doream. Şi, totuşi, timpul pe care îl folosesc pentru crearea unei lucrări este indefinit. Altă dată, am terminat un tablou în 2 ani să zicem, îl întorc cu faţa la perete, după un timp îl privesc cu mare atenţie, să vad ce îi lipseşte, sau dimpotrivă, dacă are ceva în plus.

A.B. - Întotdeauna reveniţi asupra unei lucrări?

N.S. - Da, aşa fac, revin la o lucrare, aşa cum faceţi şi dumneavoastra probabil când scrieţi, este necesar. 

A.B. - Ce cuprinde această expoziţie?

N.S.- Această expoziţie cuprinde lucrări făcute mai demult, aşa cum am spus multe lucrări le refac, desigur în aceeaşi ţinută. Vă dau un exemplu, am un portret început acum... 16 ani, mi-a plăcut o anumită ipostază, o anume privire, un zâmbet, pe care numai cel care priveşte cu ochi artistic ştie ce înseamnă. Am rugat un anume model să-mi pozeze numai faţa, sau numai gura... privirea.

A.B. - Aţi avut modele speciale, frumoase?

N.S.- Nu ştiu cum s-a întâmplat, dat toate modelele mele au fost frumoase, şi mă gândesc acum când o să primesc un „angel radios”, ca să va fac o bucurie, mi-ar plăcea foarte mult să va pictez pe Dumneavoastra ...frumoasa poeta Angela Baciu.

A.B. - Ar fi pentru mine o mare onoare şi bucurie, vă mulţumesc foarte mult.

N.S.- Vă aştept să colaborăm.

A.B. - Acest vernisaj a fost foarte bine primit de iubitorii de artă din Galaţi. Ce mai urmează?

N.S.- În septembrie a.c. voi pleca la Viena cu o expoziţie, la băiatul meu. Sper ca şi aceasta expoziţie să fie bine primită, desigur totul se va filma, fotografia şi se va aduna intr-un material. Mai concret, sper să se alcătuiască un album ce va apărea cât mai curând, cu aproximativ 80 de pagini şi voi sintetiza pe etape, ani, decenii, pe jumătate de secol ceea ce am lucrat eu de-a lungul timpului.

A.B. - Pictorul Nicolae Spirescu este un om împlinit? Dar fericit?

N.S.- Îmi place, este o întrebare filosofica, aş putea face filosofie pe marginea acestei teme, am muncit mult, împlinirea vine cu timpul. Fericit? Fericirea nu vine din afară, fericirea vine din noi...

A.B. - O ultimă întrebare: v-aţi dori să vă scrie cineva biografia?

N.S.- Nu, biografia mea ...mi-am scris-o singur, prin munca şi lucrările mele.

A.B. - Domnule Nicolae Spirescu, vă felicit pentru tot şi vă mulţumesc.

Galaţi, Romania, Galeriile „N. Mantu” 2003

Angela BACIU, poet, publicist, membru U.S.R. filiala Iasi
 
Referinţă Bibliografică:
Interviu cu pictorul Nicolae Spirescu - in Memoriam / Angela Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 59, Anul I, 28 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Angela Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Baciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!