CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  
Autor: Viorel Baetu         Ediţia nr. 157 din 06 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

Interviu cu Dr. Ing. Gheorghe Ciuhandu primarul Timişoarei - Un gospodar cu minte şi inimă!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Interviul a fost realizat de Viorel Baetu, Timişoara-Aprilie / 2011 
  
Timişoara, oraşul parcurilor. 
  
Timişoara, capitala Banatului. 
  
Timişoara, un oraş în care au trăit şi trăiesc, români, maghiari, germani, sârbi, bulgari şi alte etnii, în bună înţelegere. 
  
Timişoara, un oraş universitar cu tradiţie. 
  
Timişoara, oraşul unde cota de şomaj e sub 3 %. 
  
Timişoara unde nu e totul perfect , dar unde se face ceva şi asta se vede. 
  
Timişoara, un oraş care candidează pentru titlul de „Capitală culturală europeană “. 
  
Timişoara un oraş civilizat, în concepţie modernă. 
  
Timişoara oraşul în care m-am născut, am crescut, am studiat şi am trăit 40 de ani. 
  
În această primăvară am vizitat, după câţiva ani, din nou Timişoara şi am avut o surpriză foarte plăcută. Urbea mea natală este la înălţime. Parcurile sunt curate şi îngrijite, Centrul era plin de flori frumos aranjate, peste tot curat, frumos şi îngrijit. 
  
Se vede o mână de gospodar. 
  
Cu acest gospodar (primarul) am avut plăcerea să stau de vorbă, în cadrul unui scurt interviu. 
  
Viorel Baetu : Domnule primar, Timişoara este un oraş care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Ce proiecte de viitor aveţi? 
  
Gheorghe Ciuhandu: La ora actuală avem o serie deproiecte pe care le pregătim pentru finanţarea europeană, în valoare de 70 de milioane de Euro, proiectele cu finanţare din bugetul local în valoare de 30 de milioane de Euro şi în paralel proiecte cu finanţare privată de extindere a unor capacităţi de producţie, cum ar fi de exemplu Simens, Continental, ELBA şi altele, ceea ce face să menţinem dinamismul activităţii economice, cota de şomaj în Timisoara fiind sub 3 %. 
  
Viorel Baetu: Care sunt problemele majore cu care vă confruntaţi în urbanistica Timişoarei? 
  
Gheorghe Ciuhandu: Planul urbanistic general din 2002 conceput pe o perioadă de 10 ani stă la baza proiectelor pe care l-eam realizat sau sunt în curs de realizare. 
  
Din păcate regulamentele privind construcţiile imobiliare nu sunt întodeauna respectate. Mă refer la un anumit gen de clădiri care contravin spiritului locului si care de multe ori s-au făcut fără autorizare, eu am fost în nefericita postură de a dărâma câteva din aceste case, aşa zise case ţigăneşti, care aparţineau unor cetăţeni de origine roma, dar acestea nu au fost dărâmate din motive de etnie ci numai din motive de disciplină urbanistică.  
  
În afară de aceasta avem probleme cu tot felul de construcţii în zone deja construite, clădiri înalte, care îi deranjează pe cei din jur, sau monumente care au un regim special dar sunt făcute de unii cetăţeni fără a se fi informat în prealabil. 
  
Viorel Baetu: Deşi s-au făcut multe îmbunătăţiri şi lucrări de modernizare, traficul în Timişoara este pe cale să colapseze. Cum vreţi să rezolvaţi această problemă? 
  
Gheorghe Ciuhandu: Problema traficului, este o problemă dificilă, la aproape 400 de mii de locuitori, avem la ora actuală 150 de mii de masini şi numărul maşinilor este în continuă creştere. Am reuşit să descongestionăm puţin traficul prin centura exterioară de pe Calea Aradului spre Lugoj, dar spre Reşiţa, Belgrad nu e centură şi ne lipsesc fondurile. Cei de la Bucuresti nu ne-au mai alocat în ultimi 5 ani nici un ban pentru dezvoltarea reţelelor de trafic urban şi nu numai pentru asta. Deci va trebui realizată probabil doar prin eforturi proprii, ceea ce fiind dat volumul mare de lucrări pe care le implică, nu se poate realiza decât în timp. 
  
În paralel avem un program ambiţios pentru modernizarea reţelei de trafic urban care sperăm să-l realizăm pas cu pas şi astfel să facem mai uşoară viaţa timişorenilor.  
  
Problema parcării, care de asemenea este deficitară, am rezolvat-o parţial prin cele trei parckingur noi şi prin faptul că există obligativitatea ca toate construcţiile noi să aibă parcări subterane. Dar mai e mult de lucru. 
  
Viorel Baetu: În Ungaria şi Austria se plăteşte taxă de autostradă, în România este introdusă Rovigneta peste tot indiferent pe ce drum circuli. Constructia şi întreţinerea 
  
drumurilor regionale este finanţată din impozitul contribuabililor, iar autostrada în România este deocamdată ca şi inexistentă. Deci de ce se taxează ceva ce nu există? 
  
Gheorghe Ciuhandu: Rovinieta a fost introdusă de cei de sus. Nu ştiu nici eu pentru ce, nu ştiu cine a introdus-o şi nu ştiu unde se duc banii. 
  
Toţi avem Rovinietă, pentru că de abia aşteaptă să te prindă fără ea, iar amenzile sunt mari. Deci circulăm cu Rovinietă. 
  
Asta este şi mi-e indiferent dacă mă citaţi sau nu. 
  
Viorel Baetu: Catastrofa de la Fukuşima a schimbat faţa lumii, făcând multe guverne să-şi reconsidere poziţia faţă de energiile alternative. Cum a influenţat această nouă optică, municipiul Timişoara? 
  
Gheorghe Ciuhandu: Energia nucleară, trebuie să fie înlocuită treptat de energii alternative şi ecologice. 
  
Noi aici nu avem mari probleme din acest punct de vedere. 
  
Avem un parc tehnologic în care se pun bazele promovarii energiilor alternative care în viitor vor avea o tot mai mare pondere în producţia energetică.  
  
La ora actuală cea mai mare parte din energia electrică este livrat de Centrala hidroelectrică şi CET Sud Timişoara care produce de asemenea apă caldă menajeră şi agent termic folosind combustibil fosil.  
  
Viorel Baetu: Mulţi timişoreni trăiesc astăzi în afara graniţelor României. Ce legături aveţi cu acest segment al diasporei din Germania şi Austria?  
  
Gheorghe Ciuhandu: Suntem înfrăţiţi cu oraşele Karlsruhe şi Gera unde trăiesc şi activează mulţi concetăţeni de-ai noştri. Colaborăm pe tărâm cultural cu asociaţiile din Diaspora Germană precum şi cu oameni de cultură şi artă stabiliţi în aceste ţări. Chiar anul acesta la 28 mai vom avea un spectacol cu muzică, film şi lansare de carte într-un spectacol dedicat lui Ioan Holander, un timişorean care a fost sărbătorit anul trecut la Viena ca cel mai longeviv şi de succes director al Operei din Viena, unul din cetăţenii de onoare al urbei. 
  
De asemenea pe tărâm economic am reuşit să convingem multe firme germane să aleagă Timişoara ca loc de producţie, ceea ce a contribuit într-o mare măsură la dezvoltarea oraşului.  
  
Viorel Baetu: În ultimii ani, afluenţa tinerilor cu studii universitare din România care caută un loc de muncă în ţările dezvoltate din Europa de Vest a crescut simţitor. Majoritatea acestora răspund la întrebarea referitoare la întoarcerea în România, negativ. Cum explicaţi acest fenomen? 
  
Gheorghe Ciuhandu: În situaţia actuală, în care mulţi tineri cu studii nu au loc de muncă, salariile sunt mici, iar motivaţia economică este aproape inexistentă, fenomenul mi se pare explicabil.  
  
Noi în Timişoara am avut peste 1 miliard de Euro, investiţii străine directe, fiind pe locul doi în ţară după Bucureşti, astfel s-au creat locuri de muncă, rezultatele privind demografia Timişoarei fiind pozitive.  
  
Viorel Baetu: Câteva cuvinte pentru timişorenii aflaţi acum în lumea largă. 
  
Gheorghe Ciuhandu: Le transmit cele mai bune gânduri. De asemenea le doresc sănătate, deplina realizare pe plan profesional şi uman. 
  
Tot binele din lume şi să ne vedem la Timişoara! 
  
A consemnat 
  
Viorel Baetu 
  
Timisoara /2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Interviu cu Dr. Ing. Gheorghe Ciuhandu primarul Timişoarei - Un gospodar cu minte şi inimă! / Viorel Baetu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 157, Anul I, 06 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Viorel Baetu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Baetu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!