CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  

Înţelepciunea şi omul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Niceenilor şi celorlalţi creatori de... dogme  

 

MOTTOUL MEU:Ştiu că sunt prost, uneori... de-ngheaţă apele! (Acest lucru l-a înţeles şi Ion Creangă, Marele nostru Povestitor răspopit, şi i-a prins chiar bine...)Dar, cât timp am rătăcit ca orbul pe drumurile damasciene ale acestei lumi, măcar am înţeles să nu mă mai fac şi eu un apostol, ca să nu poată profita alţii şi de truda mea sinceră până la sacrificiu, făcând un alt rău semenilor mei, iar şi iar... Am înţeles, la un moment dat, că-s îndeajuns primii, cei unsprezece şi gata!...  

 

Înţelepciunea şi omul  

1.Eusunt Înţelepciunea care a existat, există şi va exista în vecii vecilor în Abstract şi care am întocmit Realitatea, convertindu-Mă, astfel, şi Eu, în Creator, nu în „Zeu”, nici în „Domn-zeu” şi nici în „Dumnezeu”.  

2.Aşadar, Eu şi Creatorul suntem Una şi Aceeaşi Entitate, funcţie de dimensiunea în care vrea omul să Mă cunoască, nu „două” şi nici „trei” sau mai multe „persoane”.  

3.Nimic din ce există în Realitate nu poate să pătrundă în Abstractul Meu – zice Înţelepciunea −, nici măcar Eu însumi cât timp sunt convertită în Creator al Realităţii, al cărui Izvor nesecat de Înţelepciune creatoare I-am fost, Îi sunt şi Îi voi fi doar Eu!...  

4.Eu sunt Înţelepciunea! – zice Creatorul. Sunt realitatea întruchipată a Înţelepciunii, prin care am întocmit la Început totul bine, pentru că în Mine nu a existat, nu există şi nici nu va exista răul, în vecii vecilor, ci doar Binele!  

5.Eu – zice Creatorul −, sunt Înţelepciunea care am binecuvântat pentru Eternitate tot ce am întocmit la Început, pentru că în Mine nu a existat, nu există şi nici nu va exista ură şi blestem, în vecii vecilor, ci doar Dragoste şi Binecuvântare.  

6.Cel ce va strica ceva din ce am întocmit, sau va voi să facă ceva în plus peste ce am întocmit Eu la Început, se va blestema singur pe sine, prin ceeace şi-a propus să facă în mintea lui.  

7.Cum se face asta? – Mă întreabă omul curios.  

8.Simplu, omule! – i-am răspuns Eu, încă de la început, adică de atunci de când s-a hotărât să facă şi el ceva după mintea lui. La Început, când te-am întocmit, Eu am luat câte o măsură de înţelepciune din Înţelepciunea Mea, potrivit rolului fiecăruia în întreaga Creaţie şi am însămânţat-o, atât în tine, cât şi în toate celelalte vietăţi şi lucruri pe care le-am întocmit atunci; din marea Mea Dragoste şi Pasiune ce am avut-o, o am şi o voi avea în vecii vecilor, în egală măsură, atât pentru tine, cât şi pentru ele, am făcut asta!...  

9.Eu sunt Începutul şi Viaţa, Veşnicia şi Binecuvântarea, Adevărul şi Binele!  

10.Eu nu M-am exprimat, nu Mă exprim şi nici nu Mă voi exprima prin „cuvânt”, în vecii vecilor, ci doar prin Marea Mea Creaţie ce am întocmit-o spre a sta mărturie înaintea tuturor ochilor şi simţirilor.  

11.În Mine nu a existat, nu există şi nici nu va exista sfârşit, blestem, moarte sauminciună, în vecii vecilor! Însă, din pricina judecăţii minţii sale, dacă omul nu va respecta modul normal şi natural de vieţuire pe acest pământ, la un loc cu toate celelalte vietăţi – mod ce Eu l-am hotărât şi l-am plantat la Început în fiecare vietate şi lucru în parte −, atunci toate acestea se vor naşte în mintea lui, ca şi efect al mustrării de conştiinţă, ce se va declanşa imediat şi în mod inevitabil.  

12.Toată Creaţia ascultă de Mine, ducându-şi rolul moştenit prin sămânţa purtătoare de înţelepciune pe care am sădit-o Eu în fiecare în vietate şi lucru în parte, numai omul a încercat să Mă nesocotească o vreme. Dar Eu sunt plin de Îndurare, Răbdare şi Înţelegere şi îl voi aştepta – zice Creatorul! Când îşi va veni în fire, îi voi aminti iar de sămânţa de Înţelepciune pe care Eu am sădit-o şi în el, atunci, când l-am întocmit special pentru a fi Om, pe acest pământ, în mijlocul semenilor săi şi a celorlalte vietăţi, nicidecum stăpân peste Creaţia Mea şi, deci, şi peste Mine. Oare degeaba, crezi tu, omunle, că ţi-am trimis Eu atâţia Fii, să te atenţioneze de răul pe care ţi-l faci singur ţie şi întregii Mele creaţii? Smereşte-te! – ţi-au spus Ei, de fiecare dată, şi vei deveni iar Om. Şi aduţi aminte căEi,Fii Mei cei Adevăraţi, nu ţi-au lăsat nimic în scris, nici măcar un cuvânt, pentru că Eu, încă de la Început, am pus în tine şi în toate celelalte vietăţi şi lucruri, pe care le-am întocmit, nici mai mult şi nici mai puţină înţelepciune din Înţelepciunea Mea, ci atât cât îi trebuie la fiecare în parte...  

 

Alexandru Tomás-Cervesy  

 

***  

 

Referinţă Bibliografică:
Înţelepciunea şi omul / Alexandru şi Maricuţa Manciuc Toma : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 799, Anul III, 09 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Alexandru şi Maricuţa Manciuc Toma : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru şi Maricuţa Manciuc Toma
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!