CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1148 din 21 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Întâlnirea Comitetului Director al Administraţiei Naţionale
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Siret, Bacău, Emil Vamanu a luat parte pe 18 februarie 2014 la întâlnirea de lucru a Comitetului Director al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (A.N.A.R). Dintre participanţi sunt notabili fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, ministrul Mediului, Rovana Plumb, directorul general al A.N.A.R., dr. ing. Vasile Pintilie, directorii de departamente din cadrul A.N.A.R., directorii Administraţiilor Bazinale de Apă.  

În cadrul dezbaterilor subsumate genericului „«Apele Române» - un management durabil în domeniul apelor” au fost examinate activităţile de gospodărirea apelor ale A.N.A.R., implementarea Directivelor Europene - Directiva Cadru Apa CE/2000/60 şi Directiva Inundaţii CE/2007/60, managementul riscului la inundaţii în contextul schimbărilor climatice dar şi măsurile de adaptare, precum şi proiectele strategice.  

Potrivit comunicatului retransmis de A.B.A. Siret, prin purtătoarea de cuvânt Georgiana Cernat, Comitetul Director al A.N.A.R. a abordat la actuala întâlnire de lucru „tematica amenajării integrate a bazinelor hidrografice ca bază de dezvoltare durabilă pentru societate, tematica inundaţiilor rapide, dar şi rolul pe care îl are A.N.A.R. în acest context, corelat cu rolul altor instituţii precum «Romsilva», Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare şi Consiliile Locale.  

A fost, de asemenea, pusă în evidenţă importanţa reîmpăduririlor, programele de combatere a eroziunii solului şi corectarea torenţilor, precum şi cele mai bune practici în domeniul agricol, ca măsuri non-structurale cu un rol foarte important în managementul riscului la inundaţii generate de viiturile rapide”.  

Dezbaterile s-au încheiat cu analiza mecanismului economic al Administraţiei Naţionale „Apele Române” de recuperare a costurilor, subliniindu-se importanţa găsirii unor soluţii de adaptare economică şi suplimentare a veniturilor prin evitarea de noi taxe sau contribuţii  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Probleme importante de gospodărire a apelor în spaţiul hidrografic Siret  

Administraţia Bazinală de Apă Siret anunţă începerea activităţilor de consultare a publicului în ceea ce priveşte principalele probleme de gospodărire a apelor. Informaţiile conţinute în acest document reprezintă cea mai recentă evaluare a presiunilor şi a impactului acestora asupra mediului acvatic, progresele înregistrate în atingerea obiectivelor pentru anul 2021 şi identifică problemele importante privind gospodărirea apelor care încă afectează în mod direct sau indirect starea apelor de suprafaţă şi subterane. Mai exact, este vorba despre probleme semnificative privind: poluarea apelor cu substanţe organice, poluarea apelor cu nutrienţi, poluarea apelor cu substanţe periculoase, precum şi alterările hidromorfologice ale stării apelor produse de construcţiile/lucrările situate pe ape sau în proximitatea apelor.  

Acest document a fost publicat pe site-ul Administraţiei Bazinale de Apă Siret, fiind disponibil la adresa http://www.rowater.ro/dasiret/default.aspx, în secţiunea Consultarea publicului - Documente. Publicul poate să consulte documentul şi poate transmite observaţiile şi comentariile sale, prin email, la adresa de contact dispecer@das.rowater.ro  

Prin acest proces se urmăreşte informarea, consultarea şi participarea celor interesaţi, inclusiv a utilizatorilor de apă şi a publicului larg. Comentariile şi observaţiile publicului vor sta la baza îmbunătăţirii documentului, atât în procesul de identificare corectă a principalelor probleme, precum şi a măsurilor care sunt necesare a fi întreprinse. Procesul de consultare a publicului va dura până la data de 22 iunie 2014.  

Procesul de consultare şi participare a publicului reprezintă un pas important în vederea pregătirii şi realizării celui de-al doilea plan de management al bazinelor hidrografice/spaţiilor hidrografice din România, plan care va acoperi cele mai importante probleme privind gospodărirea apelor, inclusiv stabilirea programelor de măsuri pentru reducerea poluării apelor cu substanţe organice, nutrienţi şi substanţe periculoase pentru următorii 6 ani. De asemenea, vor fi stabilite programele de măsuri în vederea reducerii efectelor alterărilor hidromorfologice. Totodată, acest document va conţine, conform cerinţelor stipulate prin Directiva Cadru Apă, fundamentarea măsurilor necesare, acţiunile, soluţiile sau lucrările care vor sta la bază pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu aferente anului 2021. Totodată, vor fi identificate presiunile antropice importante, precum şi impactul activităţilor umane asupra stării apelor de suprafaţă şi subterane.  

Al doilea Plan de Management al Bazinelor Hidrografice (2015-2021) se va finaliza în decembrie 2015 şi se va publica pe website-ul Administraţiei Naţionale „Apele Române”. De menţionat este faptul că, primul Plan Naţional de Management a fost publicat în anul 2009 şi a fost supus procedurii de Evaluare Strategică de Mediu (SEA) şi procedurii de obţinere a avizului de mediu, în vederea aprobării acestuia prin Hotărâre de Guvern (HG nr.80/2011).  

(Dr. ing. Emil Vamanu, director Administraţia Bazinală de Apă Siret)  

Caseta Tehnică  

Schema directoare de amenajare şi management este instrumentul principal de planificare, dezvoltare şi gospodărire a apelor la nivelul districtului de bazin hidrografic şi este alcătuită din planul de amenajare a bazinului hidrografic - componentă de gospodărire cantitativă şi planul de management al bazinului hidrografic - componenta de gospodărire calitativă, conform Legii Apelor nr. 107/ 1996 cu modificările şi completările ulterioare şi Ordinului ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 1.258/2006 privind aprobarea Metodologiei şi a Instrucţiunilor tehnice pentru elaborarea schemelor directoare.  

Planul de management al Bazinului hidrografic reprezintă instrumentul pentru implementarea Directivei Cadru Apă reglementat prin Articolul 13 şi anexa VII şi are drept scop gospodărirea echilibrată a resurselor de apă precum şi protecţia ecosistemelor acvatice, având ca obiective principale atingerea unei „stări bune” a apelor de suprafaţă şi subterane precum şi prevenirea deteriorării stării corpurilor de apă.  

Planul de amenajare al Bazinului hidrografic are ca scop fundamentarea măsurilor, acţiunilor, soluţiilor şi lucrărilor pentru realizarea şi menţinerea echilibrului dintre cerinţele de apă ale folosinţelor şi disponibilul de apă la surse, diminuarea efectelor negative ale fenomenelor naturale asupra vieţii, bunurilor şi activităţilor umane, utilizarea potenţialului apelor şi determinarea cerinţelor de mediu privind resursele de apă.  

Georgiana CERNAT - Relaţii cu Presa şi Secretariat Tehnic al Comitetului de Bazin Siret  
A.N. "Apele Romane" - Administraţia Bazinală de Apă Siret Bacău (georgiana.cernat@das.rowater.ro)  

 

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Întâlnirea Comitetului Director al Administraţiei Naţionale Apele Române / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1148, Anul IV, 21 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!