CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

INSTANTANEE CULTURALE BOGDANIA LA GALERIILE DE ARTĂ DIN FOCŞANI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-o frumoasă zi de toamnă, la Focşani, la GALERIILE DE ARTĂ, joi - 15 noiembrie 2012, începând cu ora 11.00, sub patronajul inimosului şi generosului poet vrâncean IONEL MARIN - preşedintele Asociaţiei Cultural-Umanitară BOGDANIA şi redactorul-şef adjunct al revistei ARMONII CULTURALE, s-au desfăşurat o serie de instantanee cultural-artistice şi anume: 1. Prezentarea Antologiei Universale a Poeziei Româneşti Contemporane MERIDIANE LIRICE (Stroia A. Gheorghe) şi 2. Lansarea romanului: SĂ NU TE ÎNDRĂGOSTEŞTI DE UN NEBUN al profesorului cândeştean IONICĂ SAVA.  
 
Printre invitaţii speciali prezenţi la frumoasa manifestare s-au aflat: Mariana Vicky Vârtosu - Preşedinta Ligii Scriitorilor Români, Filiala Vrancea, Rodica Soreanu Şoricău - Preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici Amatori din judeţul Vrancea, ziaristul Radu Borcea, profesorul Valeriu Anghel - secretarul literar al valoroasei revistei literare focşănene PRO SECULUM, din partea Cenaclului "Vasile Cârlova" al Casei Armatei din Focşani - colonel Rumega Vasile, dr. Paul Alexandru, precum şi un grup numeros de "tineri în vârstă" care au apreciat frumuseţea momentului şi a instantaneelor prezentate.  
 
În deschiderea manifestării, poetul IONEL MARIN a făcut o scurtă trecere în revistă a momentelor manifestării, oprindu-se apoi la primul instantaneu şi anume prezentarea antologiei MERIDIANE LIRICE. Vădit emoţionat, poetul - antologat şi el în lucrarea mai-sus amintită - a menţionat că "o astfel de lucrare, de dimensiuni monumentale şi valoroasă prin conţinuturile sale, reprezintă o referinţă în peisajul literar contemporan. Cei 124 de poeţi prezenţi în antologie sunt picuri de culoare. împletirea rafinată a variilor stiluri şi exprimări poetice, localizarea acestora pe cinci continente, precum şi palierele largi de vârste şi profesii sunt câteva dintre puncte forte ale cărţii. De felicitat sunt toţi autorii antologaţi, dar în mod special scriitorul Gheorghe A. Stroia care a reuşit să reunească într-o singură lucrare 124 de poeţi contemporani, membri ai diverselor uniuni literare sau culturale de creaţie: Liga Scriitorilor Români, Uniunea Scriitorilor din România, inclusiv membri ai unor prestigioase academii din lume - Academia Româno-Americană sau Academia Regală de Literatură şi Artă din Anglia."  
 
Având în vedere prezenţa câtorva dintre poeţii antologaţi în sală, s-au făcut mici recitaluri poetice din creaţiile proprii, respectiv au recitat fragmente din poeziile incluse în antologie Mariana Vicky Vârtosu, Ionel Marin, Gheorghe A. Stroia, Rodica Soreanu Şoricău. Momentele lirice au fost savurate de către audienţă şi răsplătite cu generoase aplauze.  
 
La rândul lor, Mariana Vicky Vârtosu şi Rodica Soreanu Şoricău au adresat mulţumiri pentru includerea într-o lucrare de o aşa anvergură, opinând că lucrarea este o pagină reprezentativă dintr-o istorie a literaturii române contemporane. Interesantă este deschiderea pe care a produs-o o astfel de lucrare, ecourile naţionale şi internaţionale create. Demnă de admirat este iniţiativa continuării muncii titanice începute, în prezent fiind deschisă o nouă sesiune de primire a materialelor pentru volumul al 2-lea al antologiei. O muncă dificilă ce-şi va dovedi, cu siguranţă, utilitatea şi valoarea peste timp.  
 
A scrie poezie  
e ca şi cum ai trăi o stare vecină cu „nebunia”  
(acea nebunie – frumoasă),  
a te arunca în flacăra unui foc nestins  
pentru a-ţi confirma supravieţuirea,  
a prinde în palme scânteia unui fulger neadormit –  
pentru a ţi-o aşterne în privire,  
a deveni furtună cu aripi de gând.  
 
 
A scrie poezie  
înseamnă - de multe ori –  
să „evadezi” din corpul fizic,  
căpătând versatilitatea corpului eteric,  
pentru a putea trece prin mai multe lumi deodată:  
îngemănarea suferinţei cu bucuria,  
a revoltei cu abstinenţa,  
a intangibilităţii infinitului cu agitaţia microuniversului.  
 
 
A scrie poezie  
e ca şi cum ţi-ai percepe trupul de sticlă,  
spart în milioanele de picuri ai clepsidrei timpului,  
prin care ai putea zări:  
cenuşa trecutului ori aspiraţiile viitorului.  
E ca şi cum ai deschide o fereastră,  
prin care ai zbura – dorind să fii un fluture color,  
ori te-ai putea întoarce – dorind să fii o ploaie albastră.  
 
 
A scrie poezie  
e ca şi cum ai „ninge” din soare cu fulgi stelari,  
ca şi cum ai vedea Luna căzând din cer,  
doar la o palmă distanţă de inima ta.  
 
 
A scrie poezie  
e ca şi cum ai declanşa sfârşitul lumii  
ori ai iniţia geneza,  
doar cu o unică privire –  
ascunsă într-un singur cuvânt ...  
 
 
Ori,  
poate nimic din toate acestea,  
ci mult mai mult !  
 
Al doilea moment al manifestării de la Focşani l-a constituit lansarea volumului SĂ NU TE ÎNDRĂGOSTEŞTI DE UN NEBUN al profesorului IONICĂ SAVA.  
 
Auditoriul a ascultat mărturisirile pline de patos ale multivalentului om de cultură vrâncean, arhicunoscute fiind veleităţile sale de poet, prozator, romancier, sculptor şi pictor, cu o operă impresionantă, capabilă să dezmorţească simţurile adormite şi să creeze momente de exaltare. Povestea romanului este bazată pe o întâmplare adevărată din perioada marii prigoane comuniste, autorul însuşi fiind anchetat şi arestat de securitate şi fiindu-i confiscate mai multe manuscrise.  
 
Mariana Vicky Vârtosu, cea care a prefaţat romanul, a subliniat multiplele valenţe ale acestei cărţi, care poate fi privită ca o carte românească de învăţătură, utilă atât celor mai în vârstă, cât mai ales tinerilor doritori să descopere aspecte ale unor perioade din istoria României, mai puţin cunoscute. În galeriile de artă a fost organizată ad-hoc o miniexpoziţie a profesorului cândeştean formată din câteva tablouri, expoziţie în centrul căreia trona CHIPUL VRANCEI, un inedit proiect de monument, reprezentativ pentru judeţul Vrancea - propus tot de multivalentul profesor vrâncean.  
 
Ca reprezentantă a Uniunii Artiştilor Plastici Amatori din judeţ, Rodica Soreanu Şoricău a reamintit auditoriului, importanţa realizării acestui proiect unic în istoria Vrancei şi necesitatea sprijinirii realizării lui de către forurile culturale şi instituţiile statului. La rândul său, domnul Radu Borcea a realizat un interesant portret moral al lui IONICĂ SAVA, subliniind că profesorul de biologie cândeştean este primul om din România care a amenajat la el acasă o livadă de aluni şi nuci aduşi din îndepărtatul Iran şi aclimatizaţi condiţiilor fizico-geografice ale ţării noastre. Poetul Ionel Marin a apreciat, la rândul său, la superlativ opera scriitorului şi artistului IONICĂ SAVA, subliniind că un astfel de om de cultură este caracterizat pe lângă valoarea sa autentică şi de o modestie extraordinară. Gheorghe A. Stroia a lecturat din parcursul romanului un fragment în care unul dintre personaje explică rolul părinţilor în educaţia copiilor lor, punând în evidenţă înaltele valori morale şi etice după care ar trebui să ne ghidăm toţi, pentru a ne aduce contribuţia la creşterea şi dezvoltarea acestui sacru colţ de lume numit ROMÂNIA.  
 
Instantanee literare şi artistice memorabile, care au readus în atenţia publicului larg oameni valoroşi, lucrări interesante, au reunit pentru o clipă în numele literaturii şi poeziei pe toţi vrâncenii, stătători ai minunatelor noastre plaiuri mioritice. Mulţumim gazdelor noastre de la Galeriile de Artă şi sufletului acestei manifestări - poetului şi deosebitului promotor cultural IONEL MARIN!  
 
Redacţia Armonii Culturale  
 
noiembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
INSTANTANEE CULTURALE BOGDANIA LA GALERIILE DE ARTĂ DIN FOCŞANI / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 690, Anul II, 20 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!