CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Inner Harbor Baltimore - una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice de pe Coasta de Est a SUA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Baltimore este unul dintre cele patru aglomerari urbane ale megalopolisului american şi capitala statului Maryland. Situat în Golful Chesapeake, Baltimore este cel mai important port comercial de pe Coasta de Est a SUA. Fondat în 1729, oraşul a fost numit după Lord Baltimore, în irlandeză House of Lords, titularul fondator al Colony of Maryland. Lordul Baltimore însuşi a primit titlul său de la un loc din parohia Bornacoola, Comitatul Longford, din Irlanda. Baltimore are un climat temperat umed, iar Inner Harbor a fost odată al doilea port de intrare pentru imigranţi în Statele Unite şi un important centru de producţie. Astazi portul vechi este un loc de promenadă, cumpărături, divertisment şi adaposteşte Baltimore Naţional Aquarium, cel mai mare acvariu din SUA şi unul dintre cele mai mari acvarii din lume. Acvariul găzduieşte 16.500 de animale marine, din 560 de specii diferite printre care şi o colecţie impresionantă de rechini. Baltimore este casa celèbrei universităţi John Hopkins şi a a celui mai important institut de cercetare în domeniul tratării şi eradicării cancerului. Cele două institutii sunt şi cei mai mari angajatori din oraş.  
  
Populaţia oraşului este 636.919 locuitori, iar zona metropolitană atinge cca. 2,7 milioane de locuitori, ocupând locul 20 în ţară. În zona asociată, Baltimore County, locuiesc 8.3 milioane de rezidenţi. Centrul oraşului este impânzit de construcţţii moderne din oţel şi sticlă, cu 30 – 50 de etaje, magazine de lux şi hoteluri cu nume sonore (Marriot, Hilton, Sheraton). Printre ele vezi clădiri roşii cu forme stranii ce amintesc de fostele intreprinderi din secolul al XIX-lea, transformate ingenios în cluburi, muzee, birouri şi magazine. Baltimore este o destinaţie turistică inedită, impresionantă şi foarte bine gândită. Foarte aproape de centru, noul stadion de fotbal al echipei locale Baltimore Ravens, cu o capacitate de 70.000 locuri, adună săptămânal pasionaţii de NFL din Maryland, care suferă sau se bucură pentru echipa locală.  
  
Zgârie nori nu sunt la fel de înalţi ca şi cei din New York, dar sunt foarte frumos amplasaţi şi dau un specific aparte oraşului. Nume celebre de firme şi corporaţii, reclame luminoase, sigle şi embleme strălucesc pe pereţii acestor cladiri. La parter şi mezanin sunt restaurante specializate în sea food, magazine celebre, terase şi cafenele care te îmbie să intri şi să-ţi clăteşti privirea. Terasele din Baltimore seamănă mult cu terasele din Eforie Nord şi din Mamaia, doar că sunt amenajate mai mult bun gust şi sunt foarte curate. Seara terasele sunt arhipline, iar într-un foişor special amenajat – Pier Six Concert Pavillion, apare orchestra. Cu o capacitate de 4.200 locuri, pavilionul atrage turiştii ca un magnet. La lăsarea serii se aprind felinarele, băncile se umplu de turişti şi localnici ieşiti la plimbare, începe concertul, cânta fanfara, iar oamenii se plimbă pe faleză. N-am mai întâlnit acest spirit nicăieri în America!  
  
În Baltimore auzi vorbindu-se toate limbile pământului. Peste tot sunt grupuri de turişti cu camere video şi blitz-uri pornite. Valeţii aşteaptă clienţii şi parchează maşini rare, de colecţie, lângă restaurante şi hoteluri de lux. Oamenii circulă pe jos, cu vaporaşe taxi, cu şarete şi autobuze colorate, pline de anunţuri despre “turul oraşului Baltimore”. Pe deasupra apei trec spectaculoase poduri suspendate, poduri care se ridică atunci cand trec vapoare de mare tonaj, dar şi poduri mici de promenadă, de pe care poţi să admiri nenumărate iahturi şi bărci cu motor. Ar mai fi de remarcat fântanile arteziene, stadionul de baseball şi Institutul de Cercetări Biomarine.  
  
Portul turistic îşi întinde limbile de apă printre clădirile din centru, iar pontoanele, cheiurile şi trotuarele emană toată ziua un aer de vacanţă. Deşi centru oraşului este împânzit de parcări subterane, se poate întâmpla să te plimbi o jumătate de oră în căutatrea unui loc de parcare ieftin, la suprafaţă, adică ul loc la 8$ pentru două ore, aşa că unii decid să renunte şi să-şi dea maşina pe mâna unui valet angajat în acest scop. Costă 28$ şi ai scăpat de grija maşinii. Valeţii dau culoare locului - sunt imbrăcaţi toţi cu pantaloni negrii, cămăşi şi pălării roşii, stau în grupuri de câte 3 sau 4 şi povestesc pe maginea şoselei în aşteptarea clienţilor.  
  
Portul turistic Inner Harbor găzduieşte Muzeul Marinei, un muzeu impresionant, în care navele sunt ancorate printre cladirile din down town, iar pietonii, trecătorii, sau turişti veniţi din toate colţurile lumii, trec pe lângă ele sau se opresc pe chei să le admire, să-şi facă poze lângă ele şi să citească explicaţiile înscrise pe panouri. Daca vrei să urci la bordul unui vas, plăteşti 8$ şi te simţi marinar pentru 15 minute. La Muzeul Marinei din Baltimore se află singura navă americană care a supravieţuit bombardamentului de la Pearl Harbor în al II-lea Război Mondial. Şi tot aici este un velier care a ancorat pe continentul American pentru prima dată în anul 1700; un vas de razboi din secolul 18, cu tunurile aferente, şi un submarin construit cu puţin înainte de 1900 amintesc trecătorilor că primul submarine din lume a fost construit la Baltimore. 
  
Într-o altă zonă a portului sunt ancorate sute de iahturi particulare sub diverse pavilioane, o paradă a luxului şi bunăstării unor pământeni. Din timp în timp, apar vapoare de croazieră cu destinaţia Caraibe, Miami sau Havana. Opresc la Inner Harbor şi valul de turişti invadeaza ţărmul, magazinele, muzeele şi terasele. Taxiurile pe apă sunt şi ele apariţii specifice portului turistic. Opresc în staţii special amenajate. Poţi să urci pentru două sau trei staţii sau poţi să iei un asemenea maxi-taxi şi să faci turul oraşului pe apă, să vezi totul dintr-o altă perspectivă.  
  
Acvariul şi Institutul de Cercetări Biomarine sunt locuri în care poţi să petreci zile întregi fără să te plictiseşti. Acvariul este de forma unui inel cilindric şi are cinci etaje. Vizita costă între 22 şi 30$/persoană şi constă în vizitarea acvariului propriu-zis, un spectacol cu delfini şi o scufundare virtuală într-un cinematograf 3D în care asişti la o proiecţie a Oceanului Atlantic, a Marelui Recif de Corali, a Ocenaului Indian şi a Oceanului Arctic. 
  
La intrare te întâmpină un munte artificial, o gură imensă de rechin şi o cascadă care începe de undeva de sus, de la etajul cinci şi se termină la parterul clădirii. Tot jos, la primul nivel, se află un restaurant specializat în fructe de mare, un spaţiu amenajat pentru depozitarea hainelor şi a bagajelor pe durata vizitei, un magazin de souveniruri, un altul pentru echipamente şi costume de scafandru, o cofetarie şi o cafenea. Întreaga cladire este împânzită de lifturi şi scări rulante. Acvariul din Baltimore este un oraş în oraş. Sus, la ultimul nivel al acvariului, la etajul şase, se află o mini junglă amazoniană, în care trăiesc o mulţime de păsări exotice. Jungla este punctul de trecere din exteriorul spre interiorul acvariului central.  
  
Pe margini sunt birouri şi laboratoare de cercetări. În bazinul deschis de la parter trăiesc pisici de mare, broaşte ţestoase uriaşe, peşti tigru, rechini şi delfini. În acvariile mici de la fiecare nivel şi în acvariul central poţi să vezi peştii şi alte vieţuitoare marine care provin din toate mările şi oceanele lumii. Acvariul central este o construcţie impresionantă - cobori în adâncuri. Interiorul acvariului de forma unui inel cilindric reproduce fidel oceanul. Pe masură ce cobori în interiorul acvariului, intri în habitatul natural al vieţuitoarelor marine de la diferite adâncimi, într-o replică fidelă a mediului lor natural. Sunt peşti de suprafaţă, de recif, anemone, meduze, peşti tropicali sau arctici, rechini, şepii, anghile şi caracatiţe care traiesc pe fundul marilor şi oceanelor, sau animale marine de mare adâncime - meduze fosforescente şi plante care trăiesc la mii de metri adancime, în abisuri. 
  
Este un spectacol fascinant, o lecţie despre planeta noastră şi lumea minunată a apelor. Dacă în acvariul central am vazut scafandrii în carne şi oase, la muncă - curăţând pietrele şi coralii, hrănind pestii şi verificând starea lor de sănătate; în aula 3D am avut ocazia să ne transformăm noi în scafandrii virtuali. Am trăit senzaţii unice, de exploratori, emoţii, la fel de puternice, cred, ca şi cele pe care echipajul lui Cousteau le-a trait în expediţiile subacvatice. 
  
Delfinii de la Baltimore sunt la fel de simpatici ca şi cei de la Constanţa, iar spectacolul la care am asistat mi-a demonstrat odată în plus (dacă mai era nevoie) că delfinii sunt printre cele mai inteligente vietuiţoare ale planetei. Vizita la acvariu se încheie, de regulă, cu o cină exotică, fructe de mare din belsug, unele complet străine pentru noi, europenii şi cu o mulţime de fotografii şi amintiri unice.  
  
La plecare am trecut peste unul dintre celebrele poduri din Baltimore, pe care le văzusem doar în filme, un pod care “se rupe în două”; se ridică de la mijloc atunci cand trec trans-oceanicele pe sub el. Apoi semnalul sonor şi luminos încetează, barierele de pe şosea se ridica şi podul revine la forma iniţială, redevine parte din şosea. Uimitoare privelişte! 
  
În portul Baltimore ancorează petroliere, pescadoare şi vase comerciale de mare tonaj. Este unul dintre cele mai mari porturi din lume, poziţia sa geografică favorizând portul situat în extremitatea nordică a Chesapeake Bay-ului şi ferit, ca atare, de valurile şi curenţii Atlanticului. Aici am văzut tancuri petroliere imense, negre, printre cele mai mari care s-au construit vreodată pe Terra, contrastând cu elegantele vase albe de croazieră din portul turistic, unde poţi să-ţi petreci vacanţa vieţii. 
  
La Baltimore am vazut locuri, lucruri şi oameni pe care îţi este dat să le vezi, poate, o dată în viaţă sau nici măcar atunci. Institutul de cercetări medicale John Hopkins din Baltimore este celebru în lumea întreagă pentru descoperirile sale ştiinţifice şi tratamentele pentru eradicarea cancerului. Marele campion mondial si olimpic de înot Michael Phelps este originar din Baltimore şi se antrenează aici. 
  
Singurul punct slab al oraşului, statistic vorbind, este ca Baltimore este oraşul cu cea mai mare rată a criminalitaţii din SUA. Nu mi-a plăcut acea discrepanţă vizibilă dintre lux şi săracie. Pe o parte a străzii sunt zgârie norii, luxul, portul turistic, restaurantele şi magazinele de lux care-ti iau ochii - banii şi turiştii, iar peste drum, doar la câtiva metri distanţă, se afla ghetoul - un loc sinistru din care razbate un iz de sărăcie, infractori şi droguri. Este o imagine stranie despre acele “Americi” care nu ni se livrează odată cu peliculele de la Hollywood, dar care există, uneori atât de aproape şi de contrastant aşa cum le-am văzut la Baltimore.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Inner Harbor Baltimore - una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice de pe Coasta de Est a SUA / Simona Botezan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 320, Anul I, 16 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Simona Botezan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Simona Botezan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!