CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  

Îngerul a strigat... cu glas de veşnicie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Îngerul a strigat... cu glas de veşnicie 
  
Aş fi vrut să-l cunosc ca om, să-i ating precum o icoană, mâna şi chipul.  
  
Mi-au rămas de la el două autografe, două începuturi de poveşti pe care într-o zi le voi scrie. 
  
M-au fascinat cărţile sale, mi-au oferit momente de linişte sufletească. De câte ori îl citeam eram acolo, alături de personaje. Eram purtată prin clipe ce-mi păreau cunoscute. 
  
Casa natală mi-a fost dat să i-o vizitesc în urmă cu câţiva ani, prin bunăvoinţa profesorului Nicu Negoiţă şi am fost onorată. De fapt, mă consider o norocoasă pentru că am păşit pe aleea din curtea casei părineşti, i-am atins leagănul copilăriei şi i-am privit chipul bălai din fotografii. 
  
Acum însă... a plecat. Şi a ales o zi de mai, o zi înmiresmată de salcâmi înfloriţi, o zi de 24 al cărei ecou va rămâne în inima fiecăruia dintre noi. 
  
,,Îngerul a strigat” , a fost strigătul ce-l chema către eternitate. A plecat, iar în lotcă, peştişorul de aur a fost Fănuş Neagu. S-a dus legănată de vântul din miraculoasele bălţi ale Brăilei. Ne-a lăsat câmpia viselor ce i-au fost dăruite, încărcate de ciocârlii şi privighetori. Ne-a lăsat gloria şi frumuseţea sufletului său nemărginit din care a zidit fericirea revărsată în opera sa minunată. Ne-a lăsat jurnalul călătoriei sale pe pământ, cu amintiri şi clipe din cei 79 de ani ce-i purta în privire. Ba nu, îi purta doar în acte, căci în ochii săi se citea încă setea de viaţă, pentru că era veşnic flămând de aventură şi frunziş de stele. Drumul său va continua acolo, sus, printre îngeri, printre doruri adunate aici, pe meleagurile brăilene şi trimise acolo în nopţile când luna, ba râdea ca un câine turbat, ba cernea pe buzele-i argintate emoţia copilăriei ştrengarului grădiştean. 
  
Raiul său era atunci când dădea frâu slovelor din călimara imaginaţiei prin splendide poveşti, când deschidea braţele să cuprindă în ele marile zăpezi ale Bărăganului. Sau când străbătea ,,Întâmplări aiurea şi călătorii oranj”.  
  
Şi tot din cupa Raiului, în care dansau ,,Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” revărsa pe hârtie colb de stele, ape, sălcii plângătoare, picături de ploaie, fulgi de zăpadă, raze de soare şi curcubee unice. Turna ,,în pragul vecinului o căldare cu lună plină fără să ceară nimic în schimb”. Fura nopţii ,, două degete de somn, două de întuneric ca să le dăruiască zilei.”  
  
Obrazul său precum un trandafir catifelat, atins ,,În văpaia a lunii”, care-a topit cu fierbinţeala sa acele zăpezi ce ,,Ningea în Bărăgan” s-a dus să se odihnească puţin. Şi nu se va mai aşeza pe ,,Scaunul singurărăţii” pentru că nu-l vor mai lăsa sfinţii cu care el, aici, pe pământ , s-a tutuit de atâtea ori. Iar ,,Dincolo de nisipuri” va fi ascuns undeva, dincolo de nori. De unde va veghea asupra noastră cu blândeţea-i caracteristică. Va continua să calce pe stele, iar rănile nu-i mai vor fi închise de către ursitoare cu lemn de busuioc, pentru că are puterea de a scoate pustiul din om aşa cum a făcut-o mereu prin scrierile sale.  
  
Chiar dacă a scos acum, din fântâna morţii, umbra morţii sale , el va rămâne viu în inimile noastre, iar talpa timpului său nu se va şterge niciodată. După cum chiar el spunea: 
  
,, Vorbele zboară, dar ce e scris rămâne”. Operele sale ne vor ajuta să căutăm în noi acel loc în care se ţes basme, acele ,,dumbrăvi în care ia foc de la licurici, grâul lunii”. 
  
Cornelia Vîju 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Îngerul a strigat... cu glas de veşnicie / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 426, Anul II, 01 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!