CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

ÎNGERII din VIS de Titina Nica Ţene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Îngerii din vis


M-am născut într-un sat aşezat pe malul unui râu cu apa ca firul de aţă. Copilăria am petrecut-o, împreună cu cei şapte fraţi, într-o casă mică, văruită în alb de mama, la Paşti şi la Crăciun. Fraţii cei mari mergeau la munca câmpului cu mama ţi tata, iar noi, cei mai mici, dormeam până ce soarele îşi arunca razele pe fereastră, mângâindu-ne feţele cu degete de lumină. Mâncarea era caldă încă în oalele de pământ.Laptele gras de la vaca Bujoara era şi el cald. Mâncam în fugă şi alergam la râul cu apa ca firul de aţă, şerpuitor şi limpede, şi priveam ore întregi, cu picioarele până la gleznă în mâlul cald, mormolocii de broască şi peştişorii. Pe malul apei, la umbra sălciilor pletoase, ne făceam păpuşi din coceni de porumb şi mingi din păr de capră. Râul cu apa ca firul de aţă a avut un rol mare în viaţa noastră, oferindu-ne un feeric loc de joacă. Dacă ploua mult, râul îşi umfla apele, iar mama spunea că este Dunărea. Noi ne bucuram că aveam apă multă. Mama plângea, că apele învoluburate îi luau grădina de zarzavat. Ce ştiam noi? Ne jucam cât era ziua de mare, iar seara, când cerul era puzderie de stele, ne chema mama acasă:”Nu vă mai ajunge? Îmi vine să plec în lume şi să vă las “. Spunea mama cu năduf. Eu nu înţelegeam de ce era supărată dacă pleca “în lume “. Acolo spuneau că trebuie să plec şi eu când voi fi mare. În sat nu aveam viitor. “În lume “, adică la oraş, sunt case puse una peste alta, drumurile sunt asfaltate, iar lumina vine dintr-un bec. Apa curge din perete, nu o a ducem de la doi kilometric ca aici, la sat. deci, era mai bine, concluzionam eu cu mintea de copil visător.

Într-o zi m-am îmbolnăvit. Aveam febră foarte mare. Mă dureau capul şi gâtul. Mama nu ne ducea la doctor.”Unde să mă duc, muică,la doftor! La oraş? Şi cu ce?În văgăuna asta nu avem doftor! “ Spunea mama unei vecine.

Oamenii se vindecau singuri, care aveau zile.Aşa spunea mama. Dar Dumnezeu avea grijă de noi. Am stat trei zile cu febră mare.Ardea soarele, ardeam şi eu. A patra zi, văzând că nu-mi scade febra, mama a început să se îngrijoreze şi a lăsato acasă cu mine pe soara mea mai mare, Lenuţa. Când soarele s-a transformat în văpaie, am intrat în casă la umbră. M-am întins pe pat. Imadiat au venit la mine doi îngeri. Erau frumoşi, cu părul cârlionţat, cu aripi mari în spate. Semănau cu nişte copilandri de nouă-zece ani. S-au aşezat unul de o parte a mea şi altul de cealaltă, m-au luat de braţ şi m-au scos afară.În faţa mea a apărut un drum asfaltat ca cel de la oraş, deşi nu văzusem niciodată, până atunci, un drum asfaltat. Drumul se întindea de jos până la cer. Pe margine avea flori multicolore. M-a cuprins o fericire nemaiîntâlnită. Nu mă mai durea nimic. Am plecat spre cer împreună cu îngerii. Pe măsură ce înaintam spre cer creştea şi fericirea. O bucurie nemaipomenită îmi cuprindea corpul. O lumină ireală mă înconjura.

M-am trezit zgâlţâită de sora mea: “Ce faci? Vrei să mori?! “Striga ea şi plângea. M-a cuprins tristeţea. Dacă asta însemna să mor, atunci vroiam să mor…

Anii au trecut. Am plecat “în lume “. Şi azi mă însoţeşte îngerul meu păzitor. Vine la mine în vis sau aievea, dar e mare. A crescut şi el. Acum este adolescent. Pesemne că îngerii nu îmbătrânesc niciodată. Mi-e tot mai dor de casa mică, văruită cu var alb, de Paşti, şi de Crăciun. De mâncarea gătită în oale de pământ, de drumul satului cu urme de căruţă şi, mai ales, de călătoria cu cei doi îngeri.


Titina Nica ŢENE
 

Referinţă Bibliografică:
ÎNGERII din VIS de Titina Nica Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 213, Anul I, 01 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!