CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 639 din 30 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

INGERI CAPTIVI P 2
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Îmi aduc aminte că într-o noapte, înainte să traversăm Prutul, trenul s-a oprit brusc.Locomotiva amuţise pe şine iar căpitanul a dat ordin să coborâm.Din când în când treceau avioane pe cerul înstelat iar noi ascultam sfaturile superiorilor:  

-De astăzi, traversăm Prutul! Eliberăm Basarabia străbună de sub jugul bolşevic.Cei norocoşi, se vor întoarce de sărbători la cei dragi.Când veţi face asta, strângeţi-i în braţe, iubiţi-i!Iubiţi-i şi rugaţi-vă pentru o lume mai bună! Înainte! Înainte pentru o lume mai bună!  

Distanţe măsurate în paşi kilometrici,furnicar imens de căruţe, tancuri, maşini germane , un sarpe monstruos ce se întindea de la Prut la Nistru devorând timp, vieţi.  

MASA DE LA ORA 3  

Mese ca la nunţile olteneşti la care mănâncă sute de soldaţi.Nemţii au zona lor şi se uită mereu superiori nouă.Dacă ne întâlnim iasă bătaie.Ce să mai zic de unguri? Nu e oră în care să nu ne încăierăm cu ei.Comandamentul german decide să fim puşi ceva mai departe de ei ca să nu provocăm necazuri.Mâncăm, iute, de ce nu atacăm? De ce atacă nemţii în zonele mai uşoare şi noi în zonele mai dificile?N-am să pricep..De ce n-avem bocanci, de ce luptăm cu 2 mitraliere la 100 de oameni? De ce Ilinoiu are opinci în picioare? De ce trebuie să fure din casele amărâţilor ? Alalteieri l-am văzut pe unu’din plutonul 5, compania a 2-a cărând o saltea după el.Alţii găsiseră un godac pe care-l alergau cu cuţitele spre tăiere.Printre picături albastre de cer, păsări de oţel româneşti şi germane gonind spre est..  

După ora 15 , mă urc în tanc, pot să trag cât vreau, nu contează câţi mor , important e să-i fac praf! Trage băiete! Trage!  

Înaintăm.După trecerea Prutului, întâmpinăm rezistenţă mai serioasă şi prima şarjă sovietică pe un front mai larg.Îs băuţi, nu contează că se ridică munţi de cadavre în faţa tranşeului! Încep să-mi schimb ideile, n-am vrut asta! Doamne câtă lume moare fără rost ! Cât sânge se scurge în pământ, cât de iute se duce în ţărână..Cât de iute.Vin ruşii grămadă peste noi, mii, sute, nu le mai ştiu numărul în vreme ce iau viaţă după viaţă.Pionierii deschid drumul ca să moară în faţa liniilor inamice...  

ATAC LA BAIONETĂ-RESPINŞI  

-Ordin pe unitate! Pregătiţi grenade, armele uşoare! 5 minute atacăm!  

După consultarea hărţilor militare aflăm cu stupoare că suntem în faţa unei ample poziţii sovietice, tranşee şi cazemate.Trebuie să le distrugem ca să deschidem drumul..Cel mai greu lucru este să ducem chesoanele de tunuri cu caii aproape de poziţiile viitoare.Căpitanul strâmbă din nas, aruncă harta în tranşeu zicând:  

-Cretini! Trebuie să arunc oameni acolo fără o pregătire prealabilă, fără susţinere!O să-mi arunc oamenii acolo, orb!  

Se ridică de jos, culege harta ştergând-o de noroi şi face semn comandanţilor de plutoane să pregătească oamenii, apoi se lasă pe buza de pământ zicând ca pentru el:  

-Mare rahat! Neamţu’ne-a lăsat pe noi să ne smulgem părul din cap, ungurul se ascunde..Rahat!  

Pregătim muniţia şi aşteptăm.Mi-am aprins o ţigare, tocmai m-au avansat la gradul de caporal când în spatele nostru apar 3 sau patru patrule.Îmbrăcaţi de oraş, armele agăţate nechibzuit, spre disperarea căpitanului care îi înjură, îi loveşte..  

ATACUL..  

Primul val va fi un mare fiasco.Ruşii sunt bine băgaţi în cazematele alea şi n-au de gând să renunţe prea uşor la ele.Ca să fie numai bine se porneşte o ploaie deasă, nervoasă ca o soacră acră ce umple gropile cu noroi până la genunchi.Ce să mai poţi muta tunuri, cai? Se împotmolesc în glod, asudăm şi înjurăm tocmai în mijlocul asaltului..  

Trebuie să calc pe răniţi, pe morţi şi furibunzi să pot înainta un pas sau doi.Nu mai am frate, mamă, tată.Cei ce iasă din cazemate se reped cu baionetele asupra celor din faţa lor rezultând o serie de lupte brutale, lupte corp la corp.Al doilea val îl precede pe primul fiind la fel de prost organizat şi cu un final dureros.Nu putem face nimic.Coloane de oameni cu mintea rătăcită şi privirile în gol defilează prin faţa maiorului Georgescu care tremură de nervi..  

-O să urmeze un baraj de artilerie sovietică acum! Stai să vezi!  

-Tacă-ţi gura aia pocită! Dracu’m-a pus să mă înrolez! Ţi-a trebuit război!  

-Ioane eu am crezut că fac bine ce fac.Mi-am lăsat femeia gravidă acasă , am plecat pentru ţară mă!  

Gură spurcată! Artileria sovietică, deşi slab pregătită mă face să muşc din ţărână iar multă vreme după am să simt gust de pământ rusesc între gingii..  

Dealuri! Dealuri pe care trebuie să alerg cu puşca în mână, prin focul aprig al inamicului spre nişte puncte ale naibii de cucerit.Noaptea vin ruşii peste noi şi din nou apelăm la Bunul Dumnezeu şi şansă.Sunt plin de sânge pe faţă, noroi, iar baie doar când plouă..Slavă cerului că plouă destul de des  

IONEL FLORESCU  

Referinţă Bibliografică:
INGERI CAPTIVI P 2 / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 639, Anul II, 30 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!