CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 637 din 28 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

INGERI CAPTIVI P 1
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

PAŞI...  

În 1941, prins într-un avânt tineresc şi necugetat am ales să mă înrolez.Terminasem facultatea de istorie şi nu vedeam nici un posibil angajament pentru mine curând,plecam pe front,tata era foarte mândru de gestul meu dar şi îngrijorat la culme,zilnic soseau acasă, în sat ,scrisori albastre ce anunţau moartea unui tată, copil, frate.Vremuri grele, suferinţe..Lacrimi, doruri scurse şi neputinţe. Paşi spre un viitor nesigur si un prezent în lacrimi..  

IRINA..  

De fiecare dată am iubit adânc ca o ciutură săpată în dor de ape reci.Am cules flori, am căzut şi m-am ridicat din colbul iubirii.Irina n-a făcut excepţie.Ne vedeam la hore duminica, povesteam din cărţile citite apoi i-am cuprins buzele în strâmsoarea buzelor mele şi nu le-am mai dat drumul.Sau aşa credeam eu atunci..Ultima şi prima dată când au căzut mugurii iubirii dintre noi eram sub nucul copilăriei mele.Plecam spre nicăieri, ea rămânea acolo departe în visele mele..  

-O să pleci..Eu mă voi mărita..Mai mult ca sigur că nu voi sta aceşti ani ca să te aştept.Îmi pare rău..Am o vârstă şi eu şi tu poţi muri oricând..  

-Înţeleg şi nu vreau altceva.Se prea poate să mor acolo.Curg scrisori albastre din toate părţile..Promite-mi că mă vei avea acolo într-un gând de al tău..Că la bine şi la rău, eu voi avea părticica mea de iubire, uitare, secundă..Că vei fi acolo când moartea mă va îmbrăţisa.Te rog!  

-Dacă nu vroiam asta, nu veneam aici, noaptea..Mie frică să ştii!  

-Frică? De ce? Sunt cu tine.De ce temi tu?.  

-Tocmai de asta îmi este frică.Că eşti aici iar mâine sau poimâine într-un tren militar.Nici măcar nu ştiu unde să îţi scriu..Dacă rămân grea ? Dacă ...  

-Scrie-mi în mintea ta , zeci de scrisori, în visele tale.Eu le voi citi .Promit asta!  

S-a lăsat cuminte pe spate iar mâna mea a desenat rotocoale fierbinţi pe sânii ei rotunzi..Aveam dreptul colosal să iubesc şi să mor într-o miime de viaţă...  

-Uite cum mor stelele! Uite ce strânse sunt!  

-Carul mare, carul mic, calea lactee, noi unde suntem? Oare acolo sau aievea?  

-Între calea lactee şi noi văd noaptea cum cade la somn, văd un chip de fată ce va păstra amintirea asta...Între secunde de linişte se aud lătraturi de câine adormit şi braţul ce mi-a amorţit în firul ierbii...  

DRUM SPRE EST..  

Perioada de instrucţie a trecut foarte repede, m-am luat după Ilinoiu cum că cei de la artilerie stau mereu în spate şi nu au atâtea pierderi ca infanteriştii..La reşedinţa batalionului, veteranii ne speriau zicându-ne:  

-O să vă calce rusnacu în picioare! Rusnacu’ e dat dracu! E mai ceva ca neamţu!  

-Ţine arma bărbăteşte bă! Nu ca pe o lopată! Futuţi răcanu’mătii!!! Parcă dormi răcane! Ţine arma, trage cum trebuie! Culcat! Salt înainte n-auzi? Culcat! Pe linia de tragere! Salt înainte! Salt înainte mă!  

-O să vă taie rusu’în zeci de bucăţi ! O să vă taie !  

-Să nu ne faceţi de ruşine ! Armata noastră-i neînfrântă !  

Picături de sudoare care cădeau de sub cască şi cureluşa ce mă strângea de gât, vroia să mă sugrume, să rămân acolo cu capul în ţărână..Viaţa mi se aduna în colbul armatei şi ochii creşteau în secunde sau veacuri..  

Apoi ca un vânt iute s-a auzit zvonul că plecăm.Plecăm să ne batem cu bolşevicu! Comandantul a trecut în revistă trupele iar batalioanele şi-au primit ordinele de drum.Plecam spre est !  

-Alături de aliatul german, alături de prietenul de nădejde german, o să fim la Moscova până de Crăciun!.Dumnezeu să ne ajute şi apere !  

Când trenul s-a lipit de peron ca marca de scrisoare, tobele au început să bată iar tinerii militari abia se dezlipeau de iubite şi mame.Cât vedeai cu ochii lume, multă lume, ca o mare revărsată în mii de valuri..Mă uitam după Irina, mama plângea în batistă iar tata-i dădea ghionturi ca să termine cu jelitul..  

-Fi tu Paraşchie ca o femeie tare ! Ai născut 3 prunci şi te plângi că pleacă ăsta la războiu! Fii tare femeie!  

-Lasă mamă, o să vin de Crăciun acasă, tăiem guiţătorul, bem un ginars, i-am zis eu încercând s-o liniştesc cumva.Las’că oi vini acas mai repede..  

Toată dimineaţa , înainte de a pleca la gară am stat cu el pe banca din fundul curţii.Eram îmbrăcat militar, se uita cu drag mai ales că fusese în 1917 pe front la Oituz..Mi-a aranjat gulerul şi a zis încet:  

-O să pleci azi.O să pleci departe.Am 2 lucruri să-ţi spun:1 Niciodată! Da’niciodată să nu tragi în plin! Şi el are familie şi nu vine de drag acolo..2.Dacă vreodată trebuie să mănânci cere! Nu fura! Dacă tu furi, Ilinoiu fură, vor muri copii ălora de foame şi veţi fi blestemaţi!.Poartă-te cuviincios, fii demn! Amu’vino să te pup copile! Să nu mă faci de ruşine că io am luptat la Mărăşeşti şi Oituz !  

Amintindu-mi aceste cuvinte am urcat în vagon,Bătea toba cu sete şi dor iar peste capetele adunate am văzut-o pe Irina.Plângea sprijinită de zidul gării şi la un moment dat a fugit în lungul trenului cu batista fluturând.Când distanţa s-a făcut tot mai mare iar secundele minute, gara s-a stins mică în urmă lăsându-mi doar amintiri..Plecam cu un gol imens inainte!..  

Din toate gările mari am luat soldaţi, vagoane cu muniţie, stări de visare, beatitudine şi un dor ce plutea peste toată lumea plecată în vâltoarea războiului.Aveam impresia că trenul fuge alene ţinut de un cor de doruri cărate de acasă, din ţară..  

IONEL FLORESCU..  

Referinţă Bibliografică:
INGERI CAPTIVI P 1 / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 637, Anul II, 28 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!