CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 647 din 08 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

INGERI CAPTIVI P5
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

OFENSIVA SOVIETICA  

Când ruşii rup frontul la italieni nimic nu mai poate fi oprit.Mii de trupuri care se reped spre moarte întăriţi cu alcool şi cravasaţi puternic de politruci şi mitralierele lor.Tancuri ! Sute de tancuri care au apărut de nicăieri călcând totul în picioare.Moartea tanchistului e oribilă !.Cei ce nu reuşesc să iasă la timp, urlă, ard ca nişte lumânări şi chipul lor înnegrit nu se poate uita nici cum..Moarte ! Moarte ! Uraaa Stalinaa ! Ura Stalinaaa !  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noi, bărbaţii ,suntem nişte copii mari.Păstrăm în interiorul nostru copilăria, luptăm pentru un ideal.Uneori acest ideal ne duce cu totul într-o lume barbară din care nu vom mai putea ieşi.Când abia făcusem 6 ani, alergam pe dealuri cu o bască de a bunicului şi o sabie de lemn.Eram un neînfricat luptător.Aveam în spatele meu mii de luptători neînfricaţi.Cuceream cetăţi pline de comori, inimile domniţelor se topeau ca zăpada primăvara la vederea eroului.Apoi am crescut.Războinicul şi-a luat raniţa în spate şi dus a fost la război.Vremuri tulburi şi prin satele noastre soseau mereu plicuri albastre.Plicuri ce dovedeau de netăgăduit că nu mai este nici o speranţă.Azi Ion, mâine Ilie sau Gheorghe.Femei cernite ce plângeau în batic, copii uitându-se lung spre drumul de unde ar fi trebuit să vină tata..Dorul crunt ca o sete neostoită în aşteptarea celui drag.Vise frânte în prispa vieţii şi noianul de lacrimi..  

Iniţial credeam că mergem la război şi tragem în gol.Că duşmanul e atât de speriat încât va ceda nervos şi va fugi..Că acest duşman e murdar,prost, prost echipat.Şi noi în comparaţie cu germanii eram foarte prost echipaţi.Germanul avea armamentul aproape nou, tancuri.Noi.. tunuri trase de cai, opinci în picioare şi pistoale mitralieră care se blocau.În cele mai cumplite bătălii însă, cine l-a scos pe neamţ din rahat? Soldatul român.Soldatul italian băga capul la cutie iar cel ungur se ferea de război ca de dracu’.Românul scotea mereu castanele din foc..În toate rapoartele trimise de mareşalul Antonescu către înaltul comandament german se menţiona jertfa supremă a soldatului român.A ţăranului român..Cum ne trata neamţul ?.Cu mult sictir şi scârbă.Din nou în bătăliile grele ni se luau puţinele tunuri sau expuşi unor asalturi de care blindate , practic luptam cu mâna goală...  

La începutul lui martie am fost trimis la eşalonul batalionului 4 vânători de munte.Se formau noi plutoane pentru un asalt decisiv asupra trupelor sovietice..Cu trenurile capturate de la ruşi ne îndreptam spre peninsula Kerci..  

ASALTURI..  

 

Bat tunurile zi şi noapte iar orizontul se colorează în sânge şi moarte.Tranşeele sunt pline cu soldaţi germani şi români iar ordinul este clar : Curăţaţi peninsula Kerci. !  

Stau ghemuit în buza tranşeului şi aştept comanda de atac.Îmi adun gândurile, verific arma şi o clipă privesc cerul.Sute de avioane germane taie albastrul infinit, motoarele lor se aud până în moalele creierului şi mă gândesc cât sunt de mic...  

Sergentul apare printre soldaţi şi îi îmbărbătează.Unora de oferă ţigări..Cere de la fiecare să dea maximul.  

Pregătirea de artilerie e colosală.Pământul e tocat mărunt de armele germanilor iar ruşii răspund pe măsură.Cei nou veniţi cedează repede şi se ridică din tranşeu într-un acces de nebunie.Sunt omorâţi pe loc.Pionierii fac deschiderea dar aceştia doar deschid drumul spre moarte..Când semnalul va veni o să-i călcăm în noroi..  

Sus ! Baionetele la arme !.Curaj şi mult noroc! Nici un pas înapoi!  

Mă ridic.Arma e singurul tovarăş prin vuietul ce îmi taie urechile, ochii mintea.Explodează aerul în bombe, bucăţi de srapnel ce se aud intrănd în carne, ţipete.Agonie.Pieptul care ar vrea mări de aer şi mâinile încleştate pe patul puştii.În faţa mea zeci de gropi în care s-au ascuns ruşi.Cădem peste ei şi înfigem baionetele.Valul de ură nu s-a diminuat şi nici nu se va diminua prea curând.Dumnezeu s-a ascuns şi joacă table cu Sf Petru lăsându-ne să ne omorâm unii pe alţii.Mii de morţi, mii de răniţi care îşi cer viaţa.Sanitarul aleargă de colo colo ca într-un film mut şi apoi nimereşte sub senilele unui tanc panzer.Victime colaterale se poate spune.Îmi trag sufletul odată cu liniştirea atacului.I-am respins.În groapa unde stau e un rus zace fără un picior.Ţine arma la piept şi două poze.E blond, are ochii albaştrii ca marea.Se uită la mine.Mă uit la el.Să-l omor? Mi-ar fi simplu.Încerc să-i strâng piciorul cu un bandaj dar nu mă lasă.Nu mă lasă şi sângele curge încet ducând cu el o viaţă.Îi dau bucata mea de pâine, facem schimb de poze şi apoi mă retrag.Tancurile sovietice preiau ofensiva..  

Într-un război de durată, ai ocazia nefericită să-ţi vezi colegii murind.Prietenii cu care ai plecat de acasă.Abia după ce grozăvia se instalează în zeci de coşmare realizezi dimensiunea în care trăieşti.  

Referinţă Bibliografică:
INGERI CAPTIVI P5 / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 647, Anul II, 08 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!