CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 642 din 03 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

INGERI CAPTIVI P4
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

OCTOMBRIE-NOIEMBRIE  

Dragă mamă!  

Trecut-a multă vreme de când n-am mai scris o foaie pentru dumneavoastră.N-am avut timp, ţin să vă spun că acum vremea s-a mai răcit puţin şi a început să plouă tot mai des.Luptăm pentru fiecare bucată de pământ rusesc şi parcă nu se mai termină odată.Cât vezi cu ochii un orizont sterp, steril, stepa care m-a înghiţit în mările ei de nisip şi iarbă măruntă.Din când în când mai prind o căruţă sau o maşină ce ne duce în goana pe care o purtăm ajutaţi de soldaţii germani.Izbe mărunte, înghesuite şi oameni murdari, cărora le-a dispărut lumina din priviri.Copii slabi, negri de praf ce spală din când în când hainele soldaţilor germani pentru o bucată de păine şi un sfert de conservă.N-are nimeni timp de ei, dacă intră sub tancuri sunt zdrobiţi cât ai zice peşte , mulţi mor de foame iar Dumnezeu şi-a întors faţa dinspre ei..Pentru că am făcut rost de ciocolată, o raritate pot spune , am împărţit-o cu două feţite blonde.Mâncau pe marginea drumului uitându-se mereu să le dau la fiecare în părţi egale.Atente să primească fiecare parte egală.Ce lume!  

Le-am lăsat acolo în margine de şanţ şi multă vreme m-am gândit ce s-o fi întâmplat cu ele ?.Aveau să reziste până la final? Dacă da, le-ar fi omorât NKVDUL pentru colaborare cu inamicul?  

Ce multă lume moare pe aicea dragă mamă!.Mor tineri şi în urma lor urlă vântul turbat iar corbii ciugulesc lacom ochii fără viaţă.A murit şi Ghiţă, a murit Ilie, Sandu.Moare încet în cuibul sufletului meu inocenţa şi copilăria pe care o aveam cu ceva timp în urmă..Un mort viu cu cască şi puşcă.Cu vise şi coşmaruri tot mai multe în pâcla de creier ce mi-a mai rămas întreagă.  

RASPUTIŢA  

În câteva zile totul s-a transformat .Unde curgeau valuri de praf galben în vară, s-a instalat noroiul.Tone de noroi care se lipesc ca pasta, maşini înglodate până la nivelul uşilor, tancuri rămase ca nişte statui de oţel şi sute de căruţe cu cai cu tot ce nu vor, nu pot a ieşi dintr-un marasm apocaliptic.Ca un făcut, se pune gerul, gerul care aruncă temperatura sub 23 de grade în prima fază şi totul îngheaţă mai ales noaptea.Mâini degerate şi degete care iasă din mănuşile rupte arătând halul în care am ajuns cu toţii.Sunt veteran acum, ochii mi-au coborât în orbite iar barba deasă s-a căţărat pe faţa mea cum se caţără via pe arac.Sunt bolnav, tuşesc aşteptând un medicament care nu mai vine.Sanitarul a trecut prin tranşeu cu mâinile strânse de burtă şi nu ne-a dat nici o atenţie nimic.  

-N-am! N-am nimic! Cereţi dracului odată să muriţi! De ce vă mai chinuiţi? De ce vă mai chinuiţi să trăiţi ? Când ruşii vor ataca totul va deveni istorie ! Istorie !  

Zbiară cuprins de febră iar camarazii îl doboară la pământ potolindu-l.Are dizinterie, dinţii i-au căzut unul câte unul cum cad toamna frunzele..Vom muri aici..E clar ! Dumnezeu a plecat în vacanţă vreo 4 sau 5 ani şi noi ?..Noi cui rămânem?  

-Să nu adormiţi! Şopteşte sergentul Iliescu.În faţă avem o companie de siberieni !  

Cei mai răi!.N-au mamă, n-au tată !.Da’cel mai rău e să te prindă femeile care luptă în plutonul 3 a corpului de gardă sovietic.Am auzit zvonuri că taie penisurile prizonierilor, mutilează orice bărbat..Tocmai de aia am în buzunar o grenadă pe care o pot declanşa imediat.Dacă e să mor, mor din prima fără să fiu castrat de jivinele alea!  

Unul din italieni aduce carne.Aduce carne şi o împarte cu ungurii şi germanii.Primim şi noi o porţie dar refuz să mă apropii de ea.Am auzit că-i luată dintr-un lazaret sovietic aflat nu foarte departe.Mai bine mor de foame decât să mânc picioare de rus!  

În faţa noastră se află o apă mare.O apă mare pe care vin şlepuri iar dincolo un oraş ce arde.Arde şi mirosul de putrefacţie se simte până aici.Sute de cadavre plutesc umflate în apa neagră şi din când în când aproape de mal apare câte un cal mort.E bun şi aşa! Mai bun decât un rusnac!  

Doamne ce frig poate fi! Frig şi de dincolo ne bombardează de la o vreme bună încoace katiuşele sovietice.Orgile lui Stalin, fac un zgomot teribil tocând metru cu metru acolo unde cad.  

IONEL FLORESCU  

Referinţă Bibliografică:
INGERI CAPTIVI P4 / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 642, Anul II, 03 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!