CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Florin Ciprian Ispas         Ediţia nr. 640 din 01 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

INGERI CAPTIVI P3
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

DRAGĂ MAMĂ  

Azi am stat cu ochii lipiţi de geana cerului într-un moment de acalmie.Vasile cântă la vioara pe care a adus-o de acasă iar printre norii pufoşi trec din când în când avioane, păsări..Mi-am construit din nămol aproape uscat o păpuşă pe care o strâng în pumni de câte ori simt nevoia.Tiberiu, fruntaşul de la Galaţi are un căţel pe care-l strânge de lăbuţe mereu.Zice că aşa îşi alină durerea şi dorul de casă.Mai pe la ora 10 s-a plimbat un neamţ printre noi, era cred că locotenent , nu le ştiu gradele paştele mamii lor! S-a plimbat printre noi şcrâşnind din dinţi şi înjurănd pe cineva sau ceva în limba lor.Părea scârbit, călca cu silă prin noroi să nu-şi murdărească cizmele impecabile..Pentru el eram nişte maimuţe bănuiesc.Închei aici..E vremea să mai luptăm puţin..Acelaşi..  

Apoi vine noaptea.Artileria bate liniile bolşevice câteva ore şi din nou linişte.Îmi aud gândurile cu coboară şi urcă odată cu încercarea mea inutilă de a vedea peste tranşeu.Un bubuit sinistru şi fulgerul taie cerul ca o felie de cozonac şi din nou plouă.Picurii mi s-au adunat sub barbă unul câte unul iar genele sunt pline ochi ca nişte găleţi de la noi de acasă..Aşteptăm ceva, e rândul ungurilor să atace dar se pierd în sârmele ghimpate amplasate dincolo de ţara nimănui şi nu-i ajutăm.Nici ei n-ar face-o! Ţipete scurte, un răpăit sau două de mitralieră apoi din nou linişte.  

-Ionele! 4 oameni! Misiune specială!  

Să vă ia dracu pe toţi! Zic în mintea mea încărcată cu apă şi neuroni plutitori apoi mă ridic încet din noroiul unde mă găseam.Aleg 4 oameni şi ne prezentăm în faţa comandantului:  

-La ora 0, va avea loc un baraj de artilerie combinat, româno-german.După 10 minute, te strecori cu oamenii tăi şi îmi aduceţi date sau prizonieri de la vecinii ruşi!.  

-Nţeles!  

-Înainte de a pleca, să vă luaţi raţia !.I-am ordonat bucătarului să pună raţie dublă , ţigări şi ceva de băut!  

Înseamnă că-i de rău! Dacă ne dau haleală şi băutură ne trimit la dracu-n praznic unde sigur vom găsi ruşi dornici de luptă sau vreo cazemată bine echipată..Să vă ia dracu ! Să mă ia şi pe mine că m-a mâncat undeva să lupt!  

La 12, tunurile macină din nou şi înaintea noastră se scutură pământul, oare atacă ruşii cu tancuri ?.N-au prea multe dar mă tem de T-34, ălea-s monstruoase iar noi nu prea putem face mare lucru împotriva lor..Dumnezeu cu mila !  

-Hai Vasile ! Să merem !  

-Numa pistolul şi pumnalul?  

-Grenade! Câte putem lua!  

Urăsc târâitul prin noroi la miezul nopţii.Mă opresc dincolo de ţara nimănui şi ascult atent.Natura îşi urmează cursul ei iar ploaia cade, cade...  

Linia sovietică e liniştită.Poate dorm şi ei, sunt oameni totuşi.Tai încet sârma ghimpată şi mă strecor ca un şarpe prin iarbă până aproape de bârlogul lor.Ceilalţi mă urmează şi ne împărţim în 4 părţi.Scot baioneta şi mă arunc peste rusnacul care miroase a trăscău de la distanţă.Nu s-a opus deloc la cât de beat era! Dumnezeule!  

Am luat prima viaţă şi mă simt mizerabil.Ce caut aici? Cum m-am transformat într-un monstru care ucide, ucide?.Întrebări ce mi le pun de fiecare dată când sunt în linişte.Fierbe sufletul meu iar înăuntru am un cazan sub presiune.Nu mai suport nimic, mă inervez din orice şi răbufnesc.Sunt nebun?.Veteranii zic că de la o vreme mă voi obişnui cu moartea în tranşeu, voi vorbi cu ea stând în noroi sau zăpadă, voi înţelege că sufletul a murit încet şi sigur.Începem o luptă surdă în tranşeu cu înjurături, baionete ce ucid şi grenade.Grenada în spaţii mici face ravagii.Cineva trage câteva rachete verzi şi trebuie să plecăm.N-am rezolvat nimic , poate doar i-am trezit pe ruşi din beţie.Înapoi în liniile noastre cu puţin timp înaintea unui contraatac sovietic.Trec servant la mitraliera de companie şi Vasile stă cuminte în dreapta.Ne privim, ridicăm din umeri şi încercăm să înţelegem puţin câte puţin din lumea asta care a căzut peste noi.Valuri de oameni care vin urlând şi cad secerate dincolo de ţara nimănui, cadavre care se ridică spre cer astupând vederea şi pioneri ce deschid calea ca să moară.Nu contează câţi! Sunt decoraţi pentru impresionante fapte.Şi noi la fel.Ne batem acolo în iarbă, ucidem şi suntem ucişi pe nişte medalii frumos colorate....  

Referinţă Bibliografică:
INGERI CAPTIVI P3 / Florin Ciprian Ispas : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 640, Anul II, 01 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Florin Ciprian Ispas : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florin Ciprian Ispas
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!